3D sklo mobil

Displej, jakožto nejnákladnější součást telefonu, je třeba chránit. Použít můžete folie či ochranná skla, nejlépe však tvrzené sklo s označením 3D. I pokud již sklo na displeji máte nalepené, není od věci jednou za čas ho vyměnit, pokud je třeba poškrábané. Výměna za lepší a novější model se vám určitě vyplatí. Co je tedy vlastně ono 3D sklo a jak ho jednoduše nalepit? 

Co je to 3D sklo? 

Tvrzená neboli temperovaná ochranná skla na mobil vám mohou ochránit displej. Označení 3D nesou skla, která mají zaoblené hrany a pokrývají tak i okraje displeje, které nejsou rovné, ale jakoby přetékají. Pod 3D sklem pak bude displej dokonale chráněn nejen proti poškrábání a nárazům, ale i proti polití tekutinou. Z hlediska používání vás 3D sklo nijak neomezí. Je většinou nenápadné a má vynikající průhlednost. Také dotykové funkce jsou bezproblémové, ochranné sklo naopak zlepšuje odezvu dotyku. Ideální tvrdost by měla být 6,5H a více, síla se doporučuje okolo 0,3 mm

Jaký je rozdíl mezi klasickým sklem a 3D sklem? 

  • Klasické ochranné sklo pokrývá pouze rovné části displeje. Je to jedna z nejtenčích variant ochranného skla, kde okraje mohou být chráněny plastovým rámečkem, popřípadě je dobré sklo zkombinovat s odolným krytem.
  • 3D tvrzené sklo bývá silnější a také o něco těžší, ale na druhou stranu slibuje několikanásobně vyšší odolnost. Bohužel ohnuté okraje 3D skla jsou velmi tenké a někdy mají tendenci se odlepovat, pokud nesedí správně v krytu telefonu. Při výběru si dejte pozor na kompatibilitu s vaším telefonem a obalem. Někdy na skle není výřez pro fotoaparát, ale to vůbec nevadí. Ochranné sklo přilne i k čočce a zabrání tak jejímu poškození. Na funkci a výsledné fotky to nemá žádný vliv. 3D sklo také zaručí, že displej opravdu vydrží náraz, praskne jedině ochranné sklo, ale displej samotný ne. 

Na jaké pojmy můžete narazit? 

  • Case friendly někdy bývá i česky jako vhodné s (do) krytem. Důležitá vlastnost skla, kterou potřebujete, pokud máte telefon v pouzdře. 
  • Full glue jsou skla, která mají lepidlo po celém povrchu a opravdu dobře drží a neodlepují se. Jsou velmi kvalitní. 
  • Oleofobní vrstva chrání sklo před nečistotami. Snáze ho udržíte čisté a nemastí se tolik. Platí zde klasická rovnice, čím dražší, tím lepší. 
  • Adhezní lepidlo se používá k lepení všech skel. Netvrdne, ale zraje, což znamená, že se s ním dá pohnout, pokud něco nalepíte špatně. Sklo se dá také snadno vyměnit za nové. 

Jak nalepit tvrzené 3D sklo na mobil? 

Prostor, ve kterém budete 3D ochranné sklo lepit, vybírejte dobře. Měl by být čistý, bez průvanu a prachu. Při nákupu 3D ochranného skla dostanete i příslušenství k tomu, abyste ho zvládli bez obtíží nalepit.  

V jakých krocích tedy při lepení postupovat?

  1. Odmastit 

Displej telefonu očistíme mokrým hadříkem, který je napuštěný isopropylovým roztokem. Díky tomu odstraníte nečistoty, které na displeji ulpěly, a to včetně otisků a podobně. Dělaly by totiž potom pod sklem neplechu a ve spojení s lepidlem by pak šly opravdu špatně odstranit. 

  1. Dočistit 

Další hadřík je suchý a je určený k tomu, abychom displej osušili a dočistili. Jakékoliv zrnko prachu by mohlo výsledek zkazit. Někdy bývá k dispozici v balení i nálepka, pomocí níž odstraníte i téměř neviditelné částečky prachu a nečistot. 

  1. Připravit a nasadit sklo

Fólie je na skle z té strany, kde je lepidlo. Sklo dejte přímo nad displej a opatrně ho přiložte, tak, aby sedělo. V balení se sklem možná najdete i aplikační rámeček, který vám pomůže sklo dát přesně na místo. Nepřilepujte! 

  1. Vycentrujte sklo

Je třeba, aby vše lícovalo. Sklo díky lepidlu můžete ještě upravovat, proto ho teď bez přitlačení posuňte tak, aby bylo přesně. Využijte výřez na horní sluchátko nebo středová tlačítka (třeba homebutton u iPhone). 

  1. Přilepit 

Teprve nyní můžete sklo přitlačit k displeji, aby se přilepilo. Lepit můžete z prostředku. Vzduch vytlačujte směrem do stran. Začít můžete i zespodu a vytlačovat nahoru. Tlak musí být stálý a pevný, aby všechny bublinky zmizely. Prstem pak dohlaďte místa, která se vám nezdají. 

Mohlo by vás zajímat: Ochranné sklo na iPhone: Poradíme s lepením

Související produkty

Ochranné 3D sklo na iPhone 13 / 13 Pro
One thought on “Jak nalepit 3D tvrzené ochranné sklo na mobil?”
  1. […] Telefon za desítky tisíc si rozhodně zaslouží nějakou ochranu poškrábání či zničení displeje. Ochranná skla a fólie jsou něčím, na co se v případě iPhone nevyplácí zapomínat. V jejich případě opravdu platí, že za málo peněz získáte hodně muziky. Ochranné sklo za pár desítek či stovek korun předejde poškození zařízení za tisíce. Výměna displeje či oprava vás může velice snadno donutit zírat s pootevřenou pusou hluboko na dno své peněženky. Pro dokonalou ochranu celé plochy displeje vašeho iPhone mu pořiďte 3D ochranné sklo, které při troše šikovnosti zvládnete nalepit svépomocí. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *