Fanouškům Apple iPadů zůstaly v minulém roce 2023 oči pro pláč. Šlo totiž o vůbec první rok v historii tohoto populárního zařízení, ve kterém Apple nevydal žádný nový iPad. Letos to ale mají být naopak žně. Kromě nových modelů základního iPadu a iPadu mini budou na trh uvedeny také nové iPady Pro a iPady Air. A jejich představení už hlasitě klepe na dveře. Očekávaly se v průběhu března nebo dubna 2024, kvůli vývoji iPadOS právě pro nové iPady i jiným faktorům ale došlo ke zpoždění. Aktuálně se proto jejich představení očekává někdy začátkem května. Pojďme se proto podívat na to, jakých nových funkcí a parametrů bychom se měli dočkat. Po dlouhé době totiž nemají být pouze kosmetické, ale naopak velmi výrazné.

iPad Pro

iPad Pro se celkově v průběhu posledních pár let výrazných změn nedočkal. Vesměs šlo o relativně malé úpravy a aktualizace. Letos to ale má prý být jinak a údajně se dočkáme prvních velkých aktualizací a hardwarových změn od roku 2018. Teď se proto podíváme na to, jak by podle spekulací měly vlastně nové iPady Pro vypadat.

Mohlo by vás zajímat: iPhony a iPady ustupují Evropské unii. Co se ještě změní?

Displej a rozměry

Výraznou obměnou by měl projít displej iPadu Pro. Konečně by se v něm měla objevit OLED technologie. To představuje zásadní změnu, jelikož aktuální iPad Pro 11“ používá LCD displej a iPad Pro 12,9“ zase mini-LED displej. Nové iPady Pro by tak následovaly iPhone a Apple Watch, které OLED už používají. Díky tomu se můžeme těšit na přesnější a živější barvy i lepší kontrast při menší spotřebě energie. Přechod na OLED displej se kromě kvality zobrazení ale projeví také na tloušťce nových zařízení, které díky tomu budou mnohem tenčí. Souvisí to s tím, že OLED panely nemají tolik vrstev jako LCD panely. Aktuální tloušťka 11“ iPadu Pro činí 5,9 mm a u 12,9“ verze je to zase 6,4 mm. Nově by se modely měly ztenčit na 5,1 mm a 5,0 mm.

Nevyjasněnou otázkou ale nadále zůstává, zda se změní i rozměry samotného displeje. Některé zdroje uvádí, že displeje iPadů Pro by měly narůst z 11“ na 11,1“ a z 12,9“ na 13“. Zvětšení údajně způsobí ztenčení rámečků kolem obrazovky. Takováto mírná změna by zřejmě žádnou novou zásadní funkci nepřinesla, novým modelům Pro by ale dodala modernější celoobrazovkový vzhled. Zkušený analytik Ross Young si ale myslí opak a nárůstu se podle něj nedočkáme. Nezbývá proto nic jiného než dále čekat na definitivní představení nových modelů.

Procesor

V nových iPadech Pro se všeobecně očekává čip Apple M3, což bude mít za následek zvýšení výkonu. Tento čip není nový, používají ho už MacBook Pro i iMac. Vychází z čipu A17 Pro a vyrábí se prostřednictvím 3nm výrobního procesu. Narůst výkonu by ve srovnání s čipem M2 měl představovat přibližně 20 %. Grafický výkon je lepší o přibližně 15 %, což je zase velmi slušné číslo. Nové iPady Pro by tak měly být ještě výkonnější a efektivnější.

Možnost většího úložiště

Aktuálně jsou k mání iPady Pro s kapacitou úložišť 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB. Nové OLED iPady Pro by údajně měly nabídnout možnost pořídit si kapacitu až 4 TB. Očekává se, že pokud by k tomuto kroku došlo, zrušila by se základní varianta s kapacitou 128 GB a byla by nahrazená 256 GB, aby pro úložiště i nadále zůstalo 5 kapacitních možností.

Se změnou kapacity úložiště by ale mohla souviset také změna kapacity RAM. Ta je totiž u iPadů Pro variabilní právě podle kapacity úložiště. 8 GB RAM disponují modely s 128 GB, 256 GB a 512 GB, přičemž 1TB a 2TB iPady Pro mají 16 GB RAM. Pokud by existoval nový model s kapacitou 4 TB, očekává se, že by dostal 24 nebo 32 GB RAM.

Fotoaparát

Ohledně vylepšení fotoaparátů na nových iPadech jsou zatím informace poněkud nejasné, nicméně alespoň mírným vylepšením by měl projít jak zadní, tak přední fotoaparát. Údajně by se do nových iPadů Pro mohly dostat funkce, které jsou v současné době exkluzivní pouze pro iPhone (například Photonic Engine). V této oblasti je ale všechno prozatím zahalené rouškou tajemství, proto se musíme nechat překvapit. Mimo jiné se ale objevily i spekulace o tom, že přední kamera na nových iPadech by měla být orientována na šířku, protože tato pozice je přirozenější pro videohovory při používání Magic Keyboard.

Bezdrátové nabíjení?

Je docela dost možné, že u nových iPadů Pro bychom se mohli dočkat také bezdrátového nabíjení MagSafe. Není vůbec jasné, jak by mělo být vyřešeno, Apple ale na nějakém způsobu pro bezdrátové nabíjení iPadů Pro zřejmě pracuje. Otázkou zůstává, zda bude opravdu součástí už těchto iPadů, které přijdou v květnu. Intenzivně se údajně řeší také reverzní bezdrátové nabíjení, díky kterému bychom měli možnost nabíjet iPhony či AirPods nebo další Apple příslušenství pouhým přiložením na zadní stranu iPadu, což by byla rozhodně velmi užitečná funkce.

Šťáva pro váš iPad? Powerbanka Swissten s kapacitou 20 000 mAh se o ni postará

Příslušenství

Zlepšení se má dočkat také příslušenství k novým iPadům Pro. Kompletně přepracována má být zejména Magic Keyboard. Ta má dostat hliníkovou konstrukci, pevnější rám a větší trackpad. Díky tomu má iPad Pro nově vypadat mnohem více jako notebook. Konstrukce bude kvůli nařízení pro Apple obsahovat USB-C port, což nabídne možnost připojení více periferních zařízení k iPadu.

Kromě toho by měla přijít také nová generace tužky Apple Pencil. O ní toho zatím není známo mnoho, měla by však mít nový design i funkce.

Spousta nových funkcí za vyšší cenu

Chystané změny pro iPad Pro jsou opravdu dost velké, což se zákonitě musí projevit také na jejich ceně. Rozdíl v ceně způsobuje hlavně nová technologie displejů. První zvěsti naznačovaly doslova obří nárůst ceny. U 11“ iPad Pro aktuální cenová hladina začíná na 800 dolarech, u 12,9“ zase na 1 100 dolarech, nově by podle nich cena byla 1 500 a 1 800 dolarů. Podle novějších zpráv to ale nebude tak drastické, narůst ceny by měl činit přibližně 150-200 dolarů. Stejně se ale musíme smířit s tím, že za nový iPad Pro s OLED panelem bude nutné si prostě něco připlatit.

iPad Air

V případě iPadu Air toho zatím není známo tolik, nicméně je téměř zcela jasné, že přichází jedna obrovská změna. Apple úplně poprvé v historii nabídne iPad Air ve dvou různých velikostech. Menší iPad Air by měl mít podobné rozměry jako má současný 11“ iPad Air, větší iPad Air ale nabídne velikost podobnou současnému 12,9“ iPadu Pro. Pro displeje se ale změna u modelů Air zřejmě nechystá, využívat proto budou i nadále Liquid Retina obrazovky. Mělo by ale dojít k nárůstu výkonu, jelikož současný iPad Air pracuje s čipem M1 a pro ty nové se chystá změna na čip M2, případně až M3. Pravděpodobnější je ale využití M2.

Závěr

Letos budeme u modelů iPadů Pro i Air svědky velkých změn. U nového většího modelu iPad Air 12,9“ se dá čekat velký zájem. Nejžádanější přitom ale vždy je model iPad Pro 12,9“, v tomto případě ale musíme počkat, jak výrazný bude nárůst jeho ceny a jakou roli to mezi zájemci o nejnovější iPad Pro sehraje.