Proměnou konektoru z Lightning na USB-C to začalo, ale rozhodně neskončilo. Období, kdy si Apple nenechat do ničeho mluvit a fungoval podle svých vlastních pravidel, je nenávratně pryč. Evropská unie si na něj v poslední době posvítila a pro uživatele se toho mění spousty. A další velké změny nejspíš ještě přijdou.

Evropská unie připravila Akt o digitálních trzích (DMA), jemuž se musejí přizpůsobit (nejen) všichni výrobci mobilních telefonů. Ze všech nejvíc to ale, zdá se, dopadá na Apple a jeho iPhony. Změny se přitom dotýkají nejen nejnovějšího iPhonu 15, který už musel vyjít s USB-C namísto Lightning (protože EU tento konektor prosadila jako standard a ukládá výrobcům zavést ho do jejich přístrojů nejpozději do konce roku 2024). Stejný konektor se objevil třeba i na nových bezdrátových sluchátkách Apple AirPods Pro. Nabíjecí kabely s USB-C si můžete pořídit i na SWISSTEN.eu. Případně pro své stávající kabely využijte adaptéry s koncovkou USB-C.

Na řadu teď přicházejí různé aktualizace, které mění uživatelské prostředí i pro všechny ostatní – a dotýkají se tedy iPhonů 14, iPhonů 13 i všech předchozích modelů.

Změny v aplikacích

Apple si vždy chránil svůj App Store jako nedobytné místo, kam jen tak ledajakou aplikaci nepustil (na rozdíl od Google Play) a majitelé iPhonů a iPadů směli aplikace stahovat jen odsud. To už je ale také minulostí a Apple musel svůj online obchod otevřít i vývojářům třetích stran. Pod tlakem EU nabízí teď víc než 600 nových rozhraní API a také rozšířenou analytiku aplikací.

Aby si Apple nenechal bezpečí svých uživatelů proklouznout mezi prsty, zavádí spolu s tím různá bezpečnostní opatření a nabízené aplikace si chce hodně hlídat.

Přečtěte si také: 5 důvodů, proč je iOS lepší než Android

Nový internetový prohlížeč

Nikdy vám moc nesedl internetový prohlížeč Safari? Jakožto majitelé iPhonů nebo iPadů jste měli smůlu – prohlížeč Safari byl láskyplně hýčkaným dítětem Applu a musel ho používat každý majitel zařízení od Apple. Evropská unie zbortila ale i tuto hradbu – každý teď už může používat jakýkoliv prohlížeč se mu zlíbí. A Apple tyto „alternativní prohlížeče“, jak o nich sám hovoří, podporuje ještě různými uživatelsky přívětivými funkcemi.

Nové možnosti plateb

Chcete namísto platební karty platit mobilem? Žádný problém – platba mobilem už se řadí k běžným způsobům bezkontaktních plateb. A pokud máte mobil s Androidem, máte celkem široký výběr. To se ale až dosud nedalo říci o majitelích iPhonů, kteří měli jedinou možnost – Apple Pay. Komu nesedl, měl smůlu. Evropská unie svým Aktem o digitálních trzích (DMA) zamávala i tímto monopolem – v iPhonech můžete nově používat i jiné způsoby zpracování plateb. Neboli – můžete platit jakkoliv chcete.

Víc možností streamování hudby

Bez hudby nežijete? V případě, že máte mobil s Androidem, můžete si ji stahovat a poslouchat z mnoha různých zdrojů nebo aplikací. Apple si ale doteď držel monopol u streamování hudby a v App Storu cíleně potlačoval konkurenční aplikace. Až si za to od EU vykoledoval pokutu 1,84 miliardy eur (neboli 46,6 miliardy korun) za nekalé praktiky. To bylo asi dostatečné ponaučení, aby i majitelům iPhonů a iPadů otevřel nové možnosti – od dubna bude uživatele lépe informovat o tom, že mohou hudbu získávat i z jiných zr´zdrojů než z jeho hýčkaného Apple Music. Dokonale si pak můžete hudbu od Apple užívat v Apple sluchátkách AirPods nebo EarPods – i k ním u nás najdete různorodé příslušenství.

O Apple aplikace nepřijdete

Možná se teď zdá, že Apple Pay, App Store a Safari skončí v propadlišti dějin a uživatelé si zběsile začnou stahovat úplně jiné aplikace a prohlížeče. Ale není tomu tak. Evropská unie totiž kromě všech vynucených změn uznala, že právě iOS, Safari a App Store jsou takzvanými strážci přístupu, kteří poskytují hlavní služby platforem. Apple si je tak nejen ponechává, ale navazuje na ně nově další nadstandardní bezpečnostní opatření ke zvýšení ochrany uživatelů. Jak totiž vedení Applu tvrdí, s rozvolněním digitálního trhu hrozí i zvýšení rizika stažení malwaru.

Vyšetřování Applu

Sám Apple ale v současnosti čelí vyšetřování ze strany Evropské komise, jestli náhodou neplní pravidla z Aktu moc pomalu nebo se některým úplně nevyhýbá. Abychom ale byli fér, je třeba zmínit, že Evropská komise si chce kvůli stejnému problému více posvítit i na Metu (Facebook) a Google, Microsoft nebo Amazon. Majitelé technologických gigantů přitom tvrdí, že je vše v naprostém pořádku a že se EU snaží vyhovět.

Stačí stáhnout aktualizaci

Pokud vlastníte iPhone 12, iPhone 13 nebo třeba iPhone 14, možná teď marně pátráte po změnách, které v něm kvůli nařízení Evropské unie měly nastat. Tyto změny se ale neprojeví automaticky. Jelikož se váš iPhone řídí svým aktuálním nastavení, musíte ho pozměnit – a k tomu slouží nejnovější aktualizace systému iOS 17.4, případně další novější aktualizace. Ty jsou dostupné od března 2024 a jejich instalací dosáhnete toho, že se vašemu iPhonu doslova rozšíří obzory a budete si moci svobodněji vybrat, co a odkud stahovat, jakým způsobem prohlížet internet nebo jak platit.

Na SWISSTEN.eu jsme na téhle dobrodružné cestě s vámi, a tak vám i dál nabízíme různorodé příslušenství pro iPhony, ať už máte modely s konektorem Lightning nebo iPhone 15 s USB-C. U nás si můžete pořídit kvalitní powerbanku, nabíječku i nabíjecí kabely, to vše s podporou MagSafe, PowerDelivery i certifikací MFi (Made for iPhone/iPod/iPad).