Už pár měsíců se v souvislosti se společností Apple píše především o jejím revolučním produktu Apple Vision Pro. A my vám ukážeme 4 důvody, proč virtuální brýle určitě chtít. A stejně tak máme i 4 argumenty, proč Apple Vision Pro rozhodně nechcete.

Ať si říká kdo chce, co chce, právě nyní nastává další významná revoluce v našem vnímání okolního světa a nahlížení na realitu. Virtuální brýle už tu sice pár let jsou, ale jak jsme zvyklí u produktů Apple, jeho virtuální brýle Apple Vision Pro jsou úplně jiné než jejich verze od konkurenčních společností. Především milovníci počítačových her a filmů, příznivci virtuální reality a milovníci technologií po nich touží víc než po čemkoliv jiném. A tak se podívejme, co přesně vám to přinese, pokud nastřádáte své úspory (stojí v přepočtu okolo 80 000 korun) a Apple Vision Pro si skutečně pořídíte.

Pozitiva

Unikátní produkt

Ačkoliv Apple představil Apple Vision Pro už loni v červnu, do prodeje je uvedl teprve v lednu 2024. Zájemci si je mohli předobjednat a plánovaných 200 000 kusů virtuálních brýlí bylo pryč během 10 dnů. Takže pokud si je koupíte (až půjde do prodeje další várka), rozhodně budete středem pozornosti, vaše okolí vám je bude tiše závidět a všichni si je budou chtít vyzkoušet. Takže aktuálně jde především o produkt pro „pár výjimečných“, kteří se jím budou moci ještě dlouho všude chlubit (ať už s Apple Vision Pro budou reálně spokojeni či nikoliv).

Pokud upřednostňujete komunikaci přes počítač, vsaďte kromě vhodné aplikace i na kvalitní SWISSTEN webkameru.

Nové zážitky

Vyzkoušet si virtuální brýle Apple Vision Pro je skutečně fascinující zážitek. Pro lidské vnímání jde o naprostou novinku a určitě vás jejich používání bude dlouho bavit. Ti, kdo už měli možnost vyzkoušet si je, se shodují, že obrazový zážitek je naprosto dokonalý. Stejně jako systém snímání pohybů. Takže hned po spuštění budete mít pocit, že jsete skutečně v jiné realitě a ve svém vlastním světě, případně se obě “světy” budou prolínat. Možností využití je přitom nespočet a Apple chystá už brzy nové aplikace pro Apple Vision Pro.

Pro zábavu i pro práci

Většině lidí budou virtuální brýle Apple Vision Pro sloužit asi hlavně pro zábavu. A s příchodem nových aplikací se s nimi pak rozhodně nudit nebudete. Nicméně, někteří majitelé je budou moci využít i pro svou práci. Jak? Vzpomínáte si, jak v sérii o Avengers Tony Stark jediným pohybem rukou nebo prstů vykouzlil všude kolem sebe obrazovky, přibližoval si je a různě s obsahem na nich manipuloval? Něco velmi podobného můžete dělat i s Apple Vision Pro, pokud je propojíte se svým MacBookem nebo klávesnicí. Takže pro všechny, kteří pracují s počítačem, to může být výborný pomocník.

Náš tip: Podívejte se i na další příslušenství pro MacBook.

Budoucí vylepšení

Zatím toho Apple Vision Pro neumí tolik, kolik byste si asi přáli. Myslíte, že v nich budete cvičit a mít přitom pocit, že jste úplně jinde než u sebe doma? Aplikace na cvičení zatím není dostupná. Představujete si, jak budete hrát hry, které se vám prolnou do vaší reality? Opět si zatím budete muset počkat. Ale faktem je, že vývojáři Applu na aplikacích usilovně pracují a dost možná se jich brzy dočkáme.

Co už teď ale můžete naplno prožít s Apple Vision Pro je sledování filmů, především těch ve 3D, kdy je to někdy až příliš reálné a ne každému se pak dělá u sledování dobře.

Negativa

Možná se vám z výše zmíněného popisu zdá, že Apple Vision Pro už jsou skvělý vynález – a do budoucna budou ještě skvělejší. Takže už začínáte šetřit. Ale ještě s utrácením tolik nespěchejte.

Dostupnost

Jejich hlavním negativem zatím je, že jsou dostupné pouze v USA – a jen pro ty, kdo v USA skutečně žijí. Neplánujte tedy, že sednete na první letadlo, zaletíte do New Yorku a vrátíte se s virtuálními brýlemi od Apple. Zatím nikoliv. Zatím si budete muset vystačit s brýlemi multifokálními. Ty ale také stojí za to.

Stagnující výroba

Další nevýhodou je jen omezený počet vyrobených kusů. Zatím jich Apple prodal okolo 200 000. Do konce roku 2024 plánuje vyrobit půl milionu virtuálních brýlí Apple Vision Pro. Zdá se to sice jako velké číslo, ale zájemců je spousta a určitě se na všechny nedostane.

Sken obličeje

Třetím negativem je, že než brýle získáte, musíte Applu „darovat“ sken svého obličeje. Je to proto, aby vám brýle dobře seděly – nicméně, dáváte soukromé společnosti své biometrické údaje a můžete jen doufat, že nebudou žádným způsobem zneužity.

Baterie

Kapitolou samou pro sebe je baterie Apple Vision Pro. Ta má hned dva velké problémy. Zaprvé – nevydrží nijak závratně dlouho. Po plném nabití vám dovolí fungovat v brýlích asi 2 hodiny (ale můžete si namlouvat, že je to proto, abyste se zase mohli vrátit do reality a nechtěli zůstávat v té virtuální).

Druhým problémem je její váha – baterie v Apple Vision pro má 325 gramů, což se na hlavě docela pronese. Nemluvě o tom, že podle prvních uživatelů nejsou brýle příliš pohodlné a při delším nošení jejich pásek tlačí do hlavy.

Příslušenství pro Apple Vision Pro

Může to být negativum, stejně jako pozitivum. Zkrátka, k Apple Vision Pro si můžete pořídit různorodé příslušenství. Nemusíte, ale váš zážitek bude o ledacos ochuzený. A můžete – a bude vás to stát hodně peněz, protože jde o originální Apple produkty. Koupit si tak můžete například korekční čočky, tvrdé pouzdro, pásek za hlavu (podle některých je lepší mít dva a pak je nošení pohodlnější).

Některé typy příslušenství k Apple Vision Pro si ovšem můžete koupit i na SWISSTEN.eu (ačkoliv virtuální brýle zatím v nabídce nemáme). Například baterie se nabíjí pomocí konektoru USB-C, takže si u nás můžete vybrat nabíjecí kabel s USB-C, případně síťovou nabíječku. Nebo powerbanku, až budete s AppleVision Pro na cestách – u té ale volte větší kapacitu, protože baterie Apple Vision Pro má kapacitu přes 3 000 mAh. Baterie se navíc dá nabíjet i magnetickým konektorem, ale pozor, nejde o MagSafe – v tomto případě potřebujete speciální nabíjecí konektor od Apple.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *