I když si člověk pokaždé říká, že už to snad lepší být nemůže, tak Apple nikdy nezklame a zase novou generaci iPhonů něčím vyšperkuje, čímž zvedne laťku o něco výš. Generace iPhone 15 je ale přelomová. Nejen, že má lepší kamery, lepší čipy, větší výdrž baterky a nový materiál, ale zároveň je výrazně levnější než předchozí verze. A to je ve světě iPhone velký game changer. Říkáte si, jak je to možné? To nevíme, ale líbí se nám to.

4 varianty iPhone, jedna lepší než druhá

Jako vždy má i tahle generace čtyři varianty. Všechny z nich jsou voděodolné a rezistentní vůči prachu. Velká novinka, na kterou se všichni těšili, je přechod na univerzální USB-C konektor, díky kterému už nebude potřeba mít pro každé zařízení jiný kabel. A to je pro všechny Apple nadšence velká úleva. Stejně tak mají všechny verze Face ID, superrychlý přenos dat a poměrně rychlé nabíjení. Během půl hodiny se Váš nový titanový mazel nabije na 50 %. K tomu ale potřebujete kvalitní nabíječku pro iPhone s podporou Power Delivery.

Extrémně odolný kabel vyztužený kevlarovým vláknem nabídne hned 4 kombinace konektorů – disponuje koncovkami USB-C, USB-A a Lightning. Využijete ho pro iPhone 15 i telefony s Androidem.

Skvělý vizuál je pro iPhone 15 základ

Foťáky a kamery jsou naprosto skvělé i v základní verzi, jak je u Apple zvykem. Tady je Apple před konkurencí na míle daleko. Blíže se k popisu fotosoustav jednotlivých verzí věnujeme v článku níže. Všechny verze mají novou funkci portrétního focení a natáčení videí s ovládáním zaostření a hloubky ostrosti i po vytvoření fotky. Pokud jste milovníkem krátkých videí, určitě oceníte akční režim a stabilizaci obrazu.

Pojďme se na jednotlivé modely podívat blíže. Ať už nemusíte googlit další články.

Základní verze: iPhone 15

Ta je tou nejlevnější verzí, jako je tomu u každé řady. Úhlopříčka měří 6,1 palců a tělo je z velmi odolného hliníku. Díky Ceramic Shield jsou iPhony skvěle chráněny i z přední strany. Je voděodolná až po dobu půl hodiny do hloubky půl metru a měl by zvládnout i pád na zem. Samozřejmě by bylo lepší jej pro jistotu chránit ještě předním ochranným sklem a správným pouzdrem na iPhone.

Základní verze, stejně jako iPhone 15 Plus, nemá funkci stále zapnutého displeje a ProMotion. Což může na jednu stranu někoho zklamat, ale i bez této funkce se dá skvěle fungovat. Největším „mínusem“ této verze je absence teleobjektivu. Ale pro běžné využívání fotografií je duální fotosoustava naprosto dostačující.

Přečtěte si také: 5 tipů, co iPhone 15 dokáže s kabelem USB-C

Větší brácha, iPhone 15 plus

o pět desetin palce více, což už je docela znatelný rozdíl. Pokud je tedy velikost to, co upřednostňujete a potřebujete, tak určitě vyberte verzi plus a nebo MAX. Oproti základní verzi mají i větší výdrž baterie. Na tohohle parťáka se můžete spolehnout i když Vám poteče do bot. Nejen že má detekci autonehody, ale zároveň i funkci nouzové satelitní komunikace. Což se může hodit. Nikdo z nás to samozřejmě nechce použít, ale hodit se může. Samozřejmě je trošku dražší než základní verze, ale i tak je cena víc než fajnová. Zvlášť ve srovnání s iPhone 14. 

iPhone 15 má nejen dokonalý obraz, ale i skvělý zvuk, vychutnáte si ho se sluchátky Swissten FlyPods

To nejlepší? iPhone 15 Pro

Pokud si chcete udělat opravdu radost a mít to nejlepší z nejlepšího, sáhněte po verzi iPhone 15 Pro, nebo Pro MAX. Verze PRO je stejně velká jako základní verze. Tudíž 6,1 palce a je vyrobena z leteckého titanu. Díky tomu je lehčí a zároveň odolnější. Úroveň fotografií je ještě o něco výš, než u základní verze a to hlavně díky teleobjektivu a obrovskému optickému zoomu. Jak už bylo zmíněno výše, mají všechny modely nové řady perfektní portrétní mod. Verze PRO má funkci stále zapnutého displeje a technologii ProMotion. Díky funkci stále zapnutého displeje můžete vidět důležité informace, aniž byste museli rozsvěcovat celý displej. Může se to zdát jako fajn funkce, ale poměrně hodně vybíjí baterii. 
Místo tlačítka na vypínání a zapínání zvuku je tlačítko akce, které si můžete nastavit jako rychlou volbu k vámi zvolené funkci. Cenově je samozřejmě zase trošku dražší, ale opravdu to za to stojí. Obzvlášť pokud si potrpíte na skvělé fotky a videa.

Náš tip: Abyste si iPhone 15 užili na maximu, vybírejte k němu originální Apple příslušenství.

Něco pro fajnšmekry: iPhone 15 Pro Max

A pokud chcete opravdu to nejlepší, volte iPhone 15 Pro Max. Má dlouhou výdrž baterky a fotky a videa jsou z něj perfektní i v případě, že zrovna schopnostmi fotografa nevládnete. Stejně jako verze Pro má tlačítko akce, což vám usnadní cestu k funkci, kterou si zvolíte. Nový čip A17 posouvá hranice výkonu do obrovských výšin a zvedá laťku zase o kousek výš. Takže pokud jste hráč, nebo milujete fotky a videa, je verze Pro Max to nejlepší, co můžete momentálně z Apple světa mít.

Každý má priority někde jinde, není tedy jednoduché, vyhodnotit, která verze z hlediska cena/výkon je nejlepší. Všechny jsou skvělé a s žádnou nešlápnete vedle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *