Propadli jste i vy chytrým hodinkám a už si bez nich svůj život neumíte představit? Jsou chytrými pomocníky, šetří náš čas, pomáhají nám snadněji komunikovat, hlídají naše tělesné funkce a hlídají třeba i bezpečí našich dětí. A teď se u nich chystají velké změny – Apple totiž představil nový operační systém watchOS 10. Co od něho můžeme čekat?

Největší aktualizace od uvedení

Apple neskromně tvrdí, že příchod watchOS 10 bude největší aktualizací od uvedení chytrých hodinek Apple Watch. Leckdo je nadšený už jen z toho, že přijdou nové tapety včetně té s postavičkou pejska Snoopyho. Ale watchOS 10 toho samozřejmě přináší mnohem víc. A řada majitelů chytrých hodinek se  nemůže dočkat.

Dočkají se naštěstí brzy – systém byl představen počátkem června na vývojářské konferenci WWDC 2023 a plošné uvedení na trh přislíbil Apple už na podzim.

Kompletně přepracované aplikace

Apple to tentokrát vzal pěkně od podlahy. Takže majitelům chytrých hodinek slibuje kompletně přepracované aplikace. To mimo jiné znamená, že už na první pohled budou obsahovat více informací a bude vám tak ihned zřejmé, co všechno umožňují. Hlavní změnou bude, že aplikace se zobrazí na celé ploše displeje chytrých hodinek, dostanou modernější design a budou mnohem přehlednější. Plus by měly být rychlejší.

Náš tip: Kupte si nový řemínek pro chytré hodinky, ať jste stále IN.

Lepší zdravotní funkce

Řada lidí chytré hodinky využívá zejména k tomu, aby jim pomáhaly mít lepší přehled o jejich zdravotním stavu. Už dávno umějí měřit tepovou frekvenci, ohlídat spánek nebo doporučit, kdy si jít zacvičit. Nyní se Apple se rozhodl tyto zdravotní funkce v novém watchOS 10 dotáhnout k dokonalosti.

Při cvičení vám chytré hodinky od Apple nově mohou ukazovat propracovanévýkonnostní zóny a díky nim i radit, při jaké intenzitě cvičení takto dokážete pokračovat ještě hodinu. Zóny se mění podle toho, jak moc se hýbete, a pomáhají zajímavým způsobem zlepšovat výkonnost.

Další novou funkcí pro zdraví je ochrana očí – chytré hodinky s pomocí watchOS 10 budou umět spočítat čas strávený na denním světle, pomohou se snižováním rizika krátkozrakosti a mohou snadno motivovat dospělé i děti k delšímu pobytu venku. Ostatně chytré hodinky pro děti pomohou dětem zajistit nejen pohyb, ale i bezpečí. Díky nim snadno zjistíte, kde svoje ratolesti máte. Jistou alternativou může být v tomto ohledu také lokalizační čip AirTag, který můžete dětem také podstrčit a máte klid. Je nenápadný, malý a zmonitorujete díky němu pohyb i těch nejmenších. A to se vždycky hodí. Obzvláště teď o prázdninách.

Přečtěte si také: Začít běhat je snadné, stačí pevná obuv a chuť

Ochrana duševního zdraví

Velkým tématem je dnes duševní zdraví. Čím dál víc lidí trpí depresemi či úzkostmi a psychika upadá i u těch nejmenších. Přitom psychologů a terapetů je málo. A tak lidé často nevědí, co si sami se sebou mají počít.

Uvědomuje si to zřejmě i Apple, a tak mezi nové funkce chytrých hodinek zařadil s pomocí watchOS 10 také „hlídače duševního zdraví“.

Můžete si přímo v chytrých hodinkách zaznamenávat své aktuální pocity, emoce a psychické rozpoložení. Nejsou přitom potřeba slova, stačí jen odťuknout symboly, které vaši duševní (ne)pohodu docela přesně vystihují. A když si dlouho nic nepoznamenáte? Chytré hodinky Apple Watch vás upozorní, že byste měli své pocity „aktualizovat“.

Díky pravidelnému vedení takovýchto záznamů získáte dokonalý přehled o své psychice. A podle vývojářů z Apple můžete právě díky tomu zvyšovat svou psychickou odolnost.

iPhone a iPod za tím účelem dostanou také aplikaci Zdraví, kde se spolu s vašimi pocitovými záznamy propojuje dalších mnoho faktorů – takže můžete v přehledných grafech ihned vidět, jak souvisí vaše emoce a pocity s různými aktivitami, s pobytem na denním světle, se cvičením, s (ne)dostatkem spánku a tak dále.

Apple se přitom zaklíná, že data o duševním zdraví bezpečně chrání a bez vašeho svolení se nikam nesdílí.

Poradíme: Jak vybrat nejlepší chytré hodinky?

Co ještě?

Novinek pro chytré hodinky je v rámci watchOS 10 ještě poměrně hodně. Proto si ty nejdůležitější shrneme jen v krátkosti. Zajímavá je nová API pro Cvičení – ta je určena především pro Apple Watch Ultra a Series 8, které mají citlivější senzory a nově budou moci lépe snímat prudké změny směru i rychlosti.

Apple myslí i na podnikatele a firmy a přinášejí nové funkce na podporu produktivity a pro hlídání bezpečnosti zaměstnanců. S pomocí map z iPhone si mapy dokážete přenést i do Apple Watch a můžete si je tam prohlížet také offline (pokud máte svůj iPhone v dosahu).

Přichází také snazší sdílení vizitek přes NameDrop, skupinové hovory přes FaceTime. A za zmínku jistě stojí i funkce připomínek, že si máte vzít své léky (takže s chytrými hodinkami už konečně budete chytřejší a nikdy na lék nezapomenete).

Tip: Hledáte alternativu k Apple Watch? Vyzkoušejte chytré hodinky ARMODD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *