Také vás dostalo, že nový iPhone 15 (stejně jako iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max a iPhone 15 Plus) mají namísto konektoru Lightning konektor USB-C? Pro příznivce Apple je to velký šok. Ale ukazuje se, že by to mohla být změna k lepšímu. Protože s USB-C můžete různě kouzlit.

Kabel s USB-C

Abyste mohli nový iPhone 15 nabít, musíte zahodit svůj starý nabíjecí kabel s Lightning a pořídit si nový nabíjecí kabel s USB-C. To, jaký konektor bude na opačném konci, je celkem jedno – jen musí odpovídat zdířce v síťové nabíječce, popřípadě autonabíječce.Nejlépe si jich pořiďte více a s různými koncovkami. To vám totiž nabídne nepřeberné možnosti využití vašeho nového iPhone 15.

Extrémně odolný kabel vyztužený kevlarovým vláknem nabídne hned 4 kombinace konektorů – disponuje koncovkami USB-C, USB-A a Lightning

1. Nabíjení iPhone 15

Samozřejmě, prvním a zásadním úkonem, k němuž můžete kabel s konektorem USB-C u iPhone 15 využít, je nabíjení telefonu. Baterie u nejnovějšího iPhone vydrží až 20 hodin přehrávání videa (baterie u iPhone 15 Plus vydrží dokonce 26 hodin přehrávání videa), ale pokud se rozhodnete hrát na telefonu, streamovat a tak dále, energie rychle ubývá. Důvodem je kvalitní displej a další vlastnosti iPhone 15, které na baterii kladou vysoké nároky. Takže například iPhone 15 Pro budete nabíjet při stejných činnostech mnohem častěji než iPhone 14 Pro.

Tip: Hledáte nejlepší iPhone? Přečtěte si naše velké srovnání iPhonů.

2. Nabíjení jiného mobilu

A teď ta zajímavější zpráva. Skrze kabel USB-C nemusíte nabíjet jen svůj vlastní iPhone 15 (ať už z nabíječky, powerbanky nebo z autonabíječky). Když navzájem propojíte dva iPhony kabelem USB-C/Lightning, tak iPhone 15 začne dobíjet baterii u druhého (tedy staršího modelu) iPhone. Opačně to nejde.

Ale když navzájem propojíte kabelem USB-C/USB-C dva iPhone 15 (nebo třeba iPhone 15 Pro), navážou spolu spojení a mohou začít různými způsoby kooperovat. A ten více nabitý opět dobíjí méně nabitý iPhone.

Zajímavé to je, pokud propojíte kabelem USB-C iPhone 15 s mobilem s Androidem. Tam totiž nikdy dopředu nevíte, kdo koho bude nabíjet. Je to jako sázka do loterie.

3. Dobíjení AirPods a Apple Watch

Třetí kouzlo s nabíjením přes kabel USB-C spočívá v tom, že nový iPhone 15 nebo iPhone 15 Pro je schopen přes kabel dobíjet zařízení jako sluchátka AirPods nebo chytré hodinky AppleWatch. Stačí je propojit a nabíjení se spustí (a rozhodně nepoběží opačně, nebojte). Ostatně, tuto novou funkci Apple ukazoval už při představení iPhone 15 – a je to docela zajímavá vychytávka.

Náš tip: Sháníte příslušenství pro Apple Watch?

Pro Apple Watch máme na swissten.eu nejen skvěle vypadající řemínky, ale i elegantní stojánek z broušeného hliníku

4. Připojení k internetu

A nyní se dostává k ještě zajímavější vlastnosti iPhone 15. I když ona není zase až tak nová, protože totéž uměly i starší iPhony – ale tolik lidí to nevyužívalo. Příchod kabelu s konektorem USB-C ale přináší nové možnosti. Neboli – můžete svůj iPhone 15 přes kabel připojit přímo k internetu. Stačí si pořídit USB-C/Ethernet adaptér a už to pojede. Získáte tak rychlost připojení okolo 800 Mb/s a rychlost přenosu dat 10 GB/s, což je velmi příjemné a pro běžné uživatele plně dostačující.

5. Propojení s televizí

Poslední velkou novinkou, kterou kabel s USB-C zpřístupnil (nebo výrazně zjednodušil) majitelům nových iPhone 15, je propojení s televizí (samozřejmě musíte mít chytrou televizi). Jakmile se totiž připojíte přes kabel s USB-C, iPhone 15 se začne chovat, jako se televizní obrazovka stala jeho vlastní obrazovkou. Ovládáte sice svůj iPhone, ale vše sledujete na televizi.

iPhone 15 Pro se navíc dokáže chovat jako herní konzole. A některé hry jsou tak nastavené, že zatímco v mobilu vám na displeji ukážou jen část herního prostředí, na obrazovce toho uvidíte mnohem víc, hraní bude pohodlnější a ovládání snazší. Můžete navíc zahrát i nejmodernější hry určené primárně pro počítače a herní konzole – iPhone 15 s nimi díky výkonnému šestijádrovému procesoru a funkci ray tracing nebude mít nejmenší problém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *