Různá srovnání, proč a v čem je iOS lepší než Android (nebo proč a v čem je naopak Android lepší než iOS), už jste nejspíš četli milionkrát. A nejspíš vás ani jedno nepřesvědčilo přejít ke konkurenci. Příznivci Apple a milovníci Androidu jsou zkrátka dvěma nesmiřitelnými tábory. Ale přesto se podívejme na několik zajímavostí, v nichž má iOS nad Androidem navrch.

Nemůžeme jednoznačně říci, jestli je lepší iOS nebo Android. Je to věc názoru i věc osobních preferencí. Většina uživatelů i vývojářů se ale shoduje, že oba operační systémy se k sobě v posledních letech hodně přibližují. Pořád jsou hodně rozdílné – ale v mnoha ohledech začínají nacházet společnou řeč. Přesto však mezi nimi existují obrovské rozdíly, které jejich majitele přesvědčí, že právě jejich operační systém je TOP a konkurenční by nechtěli ani za nic.

1. iOS je jednoduchý

Majitelé iPhonů si libují nad tím, jak je iOS uživatelsky přívětivý a naprosto jednoduchý. I když jste iPhone nikdy předtím nedrželi v ruce, velmi rychle pochopíte, kdo co najít a jak systém funguje. Pokud váš poslední telefon byl iPhone 6 a teď jste si pořídili iPhone 14, budete nadšení, jak je všechno pořád podobné (ne-li v mnoha ohledech stejné). To je obrovská výhoda.

I když – majitelé Androidů se právě proto mohou milovníkům Applu posmívat, protože oni si přece poradí s mnohem složitějším uživatelským rozhraním (což jistě svědčí o jejich inteligenci a schopnostech). Ale faktem je, že každý výrobce telefonů nebo tabletů využívající Android si operační systém může přizpůsobit dle svých potřeb a představ. A po zakoupení takového zařízení vám tak i jakožto zběhlému uživateli může chvíli trvat, než se rozkoukáte a zjistíte, jak co funguje. Za což se vám zase budou posmívat majitelé iPhonů jakožto nedoukovi.

A co teprve Android Auto a Apple CarPlay! Už jste je vyzkoušeli?

2. Uzavřené tržiště App Store

Laikovi by se mohlo zdát, že App Store a Google Play jsou totožné. Jedná se o „tržiště“, z nichž si můžete stahovat aplikace do svého telefonu. Jenže obsah obou tržišť je velmi rozdílný. A na App Store toho najdete mnohem méně než u konkurence.

To je v mnoha směrech nevýhodné. Řada nových aplikací přichází nejprve do Google Play a teprve až za čas se objevují v App Store – nebo se tam neobjeví nikdy. Proč? Protože Apple má své tržiště hodně uzavřené a bedlivě si ho střeží. Nepustí do něj žádnou potenciálně škodlivou aplikaci, chrání ho před možnými viry – a od vývojářů aplikací také chce docela značné peníze za to, že jejich produkty nabízí uživatelům. Což se ne každému líbí, takže App Store je sice pro uživatele bezpečné, ale je trochu chudší – a někteří vývojáři se mu vyhýbají, aby nemuseli platit.

Android je v tomto ohledu zcela otevřený a svou aplikaci přes Google Play může teoreticky nabízet úplně každý. Najdou se mezi nimi ovšem i takzvané malwary, které mohou zavirovat telefon nebo ukrást osobní informace. Takže uživatelé Androidu musejí být neustále ve střehu.

Vychytávkou, jíž má jedině Apple, je AirTag. Zjistěte, jak využít AirTag s Androidem.

3. Apple bez reklam

Porovnáte-li si výskyt reklam v iOS a v Androidu, tak se Apple stává jasným vítězem. Jak už jsme popsali výše, Apple si bedlivě střeží své tržiště a hlídá aplikace na něm nabízené, takže množství reklam omezuje na minimum. Zato Android se reklam nebojí – dá se říci, že co aplikace, to reklama.

Důvod je přitom nasnadě – Google na reklamách vydělává a umí je velmi dobře přizpůsobit uživatelským vyhledáváním, umí je dokonale cílit. A i když nám leckdy připadají otravné, dokážou nás leckdy ponouknout k nákupu. Například – čtete si tenhle článek a za chvíli už uvidíte reklamy na SWISSTEN.eu.

Přečtěte si také: Krok za krokem: Jak přejít z Androidu na Apple?

4. MagSafe nebo klasika

Čtvrtým velkým rozporem mezi iOS a Androidem je otázka rychlosti nabíjení. U Androidu platí, že každý model telefonu se nabíjí jinak rychle. Některý dokážete z 0 na 100 procent baterie dostat už za několik minut, protože podporuje nabíjení velmi výkonnými nabíječkami. Jiné modely nabíjíte třeba přes dvě hodiny. A nejinak je tomu u nabíjení s pomocí powerbanky nebo z autonabíječky.

iPhone v posledních několika letech hojně propaguje nový model bezdrátového nabíjení pomocí magnetů nazvaný jednoduše MagSafe. MagSafe by měl zabraňovat únikům energie při nabíjení, to by mělo být efektivnější a mnohem rychlejší než běžné bezdrátové nabíjení. Vyrábějí se už i MagSafe powerbanky a majitelé iPhone 12 a novějších modelů si tuto technologii zamilovali (starší modely iPhone se dají tímto způsobem nabíjet pouze za použití speciálního MagSafe pouzdra na mobil).

I iPhone ale samozřejmě můžete nabíjet klasickým způsobem přes kabel Lightning.

A jak je to s rychlostí? Existují formáty rychlého nabíjení (u Apple se jedná o Power Delivery, u Androidu zase o Qualcomm Quick Charge 3.0), které slibují nabití z 0 na 50 procent baterie za půl hodiny. Platí ale, že Android se opět nabíjí různou rychlostí (dle možností daného modelu). U iPhonů se naopak můžete spolehnout na to, že délka nabíjení je stejná. A tak vždy víte, na čem jste.

Tip redakce: Magický MagSafe: proč ho musíte mít?

5. Mnohovesmír Apple

A nakonec je tu prostředí iOS VS Android a jeho možnosti. Nejde totiž jen o to, že Apple má svůj software dobře propracovaný, jednoduchý a uživatelsky přívětivý. Podstatné je, že Apple má svůj vlastní svět, v němž toto prostředí využívá. Ať už si pořídíte iPhone, iPod, iPad, chytré hodinky Apple Watch nebo MacBook, všude se setkáte se stejně fungujícím softwarem. A všechna vaše zařízení spolu budou bezvadně komunikovat, budou se navzájem doplňovat a budou propojená.

To se bohužel o přístrojích s Androidem říci nedá. Jelikož si každý výrobce přizpůsobuje operační systém dle svých potřeb, tak každé zařízení funguje jinak. A jejich propojení v podobném duchu jako u Apple není možné. Což je rozhodně škoda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *