Svět se dělí na dvě nesmiřitelné skupiny lidí – jedni zarytě prosazují Apple a jeho produkty v čele s iPhony a Macbooky, druzí stejně zarputile visí na elektronice se značkou Android. Ani jedni neustoupí a málokdo se chce zařadit do skupiny vysmívaných přeběhlíků. Ale faktem je, že zatímco o historii Apple toho víme hodně (vždyť o tom vznikl i film!), tak o tom, kde se vzal Android, většina z nás neví zhola nic.

Kde se vzal?

Takže zásadní otázka zní – kde se vzal? Kdy, jak a proč vznikl? Také za ním stojí nějaký génius jako Steve Jobs, který se jednoho dne probudil a najednou si řekl – to je ono, tohle vytvořím?

Podívejme se proto na tento systém podrobněji a možná se dozvíte spoustu věcí, o nichž jste dosud neměli nejmenší tušení. Protože i svět Androida je fascinující, ať si jablíčkáří říkají, co chtějí.

Vize Androidu

Android se poprvé objevil už v roce 2003, ale první veřejná verze přišla až 23. září 2008. Hlavní vizí u tohoto operačního systému bylo, aby půjde o řešení pro všechny vrstvy obyvatelstva. Měl to být takový lidový operační systém dostupný pro každého (něco jako Ford), který se mohl a může (při dodržení hlavních podmínek a pravidel) různě proměňovat a přizpůsobovat. I díky tomu dokázal vyhovět uživatelům různých značek telefonů, milovníkům tabletů a později se dostal i do hledáčku chytrých televizí a stal se plnohodnotnou aplikací pro auta.

Chcete využít Android naplno? Aplikace do auta: Android Auto a Apple CarPlay

Otec Google

Nedá se říct, že někdy někde žil jeden muž (nebo žena), co ho vymyslel(a). Tento operační systém spadá pod Google, který ho od počátku prosazuje jako svou vlajkovou loď. A vzápětí po uvedení se mu povedlo proniknout do velké části mobilních zařízení.

Práce na něm probíhají přímo v Google, a to pod hlavičkou Open Handset Alliance, která má svůj projekt Android Open Source Project (AOSP). Spolupracuje na něm 84 výrobců mobilních zařízení a jejich cíl je od počátku jasný – tento operační systém má být uživatelsky přívětivý, inovativní, ale zároveň co nejlevnější. Různé variace Androidu se přitom mění s ohledem na konkrétní značky mobilních telefonů nebo tabletů a berou v úvahu třeba i jejich úhlopříčku nebo kapacitu baterie. Takže výsledkem je, že sedne každému zařízení.

Tip redakce: Android 14 vs iPhone 14: Za jak dlouho se dobije do 50 % při rychlonabíjení?

Dějiny Androidu

Jak už jsme zmínili, systém samotný vznikl de facto již v roce 2003, ale nebyl komerčně dostupný. A co víc, tehdy nepatřil Googlu. Což se ale brzy změnilo, protože jeho mateřskou společnost Android Inc. koupil Google již o dva roky později.

v roce 2007 vydal Google první verzi tohoto operačního systému, která ale byla jen testovací. O rok později vznikl Android Beta, ale ani ten se nedostal k běžným uživatelům. Oficiálním začátkem slavné éry Androidu se stalo právě 23. září 2008. Vznikla první veřejná verze, která nesla docela vtipný název Android 1.0 Apple Pie (neboli Jablečný koláč). Spojitost s konkurenční společností Apple byla v tomto případě zcela náhodná a šlo tu zejména o počáteční písmeno A, protože názvy následujících verzí operačního systému měly striktně abecední pořadí a nesly jméno podle sladkostí.

Verze Androidu

V roce 2009 přišel Android 1.1 Banana Bread (neboli Banánový chlebíček). O dva měsíce později následoval Android 1.5 Cupcake (neboli Košíček). Pět měsíců nato se zrodil Android 1.6 Donut. Pouhý měsíc nato přišel Android 2.0 Eclair (neboli Rakvička). V roce 2010 se objevil Android 2.2 Froyo (neboli Mražený jogurt) a na sklonku téhož roku přišel na scénu Android 2.3 Gingerbread (neboli Perníček).
V únoru následujícího roku přišel Android 3.0 Honeycomb (neboli Včelí plástev) a po něm Android 4.0 Ice Cream Sandwich (neboli Zmrzlinový sendvič).

Rok 2012 přinesl Android 4.1 Jelly Bean (neboli Želé fazolky), v roce 2013 se objevil Android 4.4 KitKat a v roce 2014 zase Android 5.0, 5.1.1 Lollipop (neboli Lízátko). Následovaly operační systémy Android 6.0 Marshmallow, Android 7.0 Nougat (neboli Nugát), Android 8.0 Oreo, Android 9.0 Pie (neboli Koláč).

A pak už to začala být nuda, protože vývojářům asi došla oblíbená jídla. Od verze Android 10 už se používá pouze číselné označení, přičemž aktuálně je velkým a hodně očekávaným hitem verze Android 14.

Reproduktor Swissten X-BOOM s krytím IPX5 odolný vůči stříkající vodě můžete vzít v létě i na koupaliště. A funguje i s Androidem

Celosvětová popularita

Z diskuzí mezi příznivci Apple a Androidu se může zdát, že první jmenovaní převažují. Ale není to pravda, protože Android je zkrátka všude (kromě zařízení od Apple). A je prokázané, že mezi operačními systémy v mobilních zařízeních je jasnou jedničkou. Zvítězit nad konkurencí se mu podařilo už v roce 2011, v roce 2013 pak ovládl i systém většiny vyrobených tabletů. A od té doby jen roste. Důkazem je, že v roce 2021 měl systém už přes 3 miliardy aktivních uživatelů měsíčně.

A to je přitom založený na jádře Linuxu a napsaný v Javě, což je pro většinu z nás velká neznámá. Ale v kombinaci s podpůrnými knihovnami, grafickou nadstavbou a aplikacemi je zkrátka jedničkou pro většinu uživatelů mobilů. Ať se to příznivcům Apple líbí či ne.

Oblíbené aplikace

Tipy pro Android

Držíte se i vy svého mobilu s Androidem zuby nehty a měnit ho nechcete? Pak pro vás máme pár tipů, co si k němu můžete pořídit, abyste si ho mohli užívat ještě víc.

Skvělou volbou jsou stylové Swissten nabíječky, které můžete využít jak doma, tak i do auta. Kabely od Swissten jsou proslavené svou kvalitou a vydrží vám hodně hodně dlouho.

I tento operační systém je samozřejmě kompatibilní se sluchátky (ať už kabelovými či bezdrátovými) nebo Bluetooth reproduktory.

Pro větší bezpečnost nabízíme ochranná skla a pouzdra na mobil. Pro zaryté sportovce jsou k dispozici držáky na mobil na kolo, pro motorkáře zase držáky na mobil na motorku, pro dobrodruhy zase třeba voděodolná pouzdra. A pokud hodně cestujete, mohla by se vám hodit i některá Swissten powerbanka.

A nakonec – věděli jste, že existují i chytré hodinky s Androidem? Mohou se plnohodnotně poměřovat s Apple Watch, nad nimiž vítězí především svou příznivou cenou.

Kovový řemínek pro Apple Watch najdete na Swissten.eu hned v několika barevných variantách. Co říkáte na růžovo – zlatou?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *