Apple CarPlay, Android Auto

Mobilní konektivita je jedním z nejskloňovanějších pojmů současnosti. Auta už dávno neslouží jen k tomu, aby nás dovezla z bodu A do bodu B. Nabízejí nám čím dál více možností. Proč je také nevyužívat na maximum? Třeba díky aplikacím do auta Android Auto nebo Apple CarPlay.

Možná svůj mobil v autě používáte často. Funguje jako navigace, kontrola stavu dopravy, můžete jeho prostřednictvím telefonovat přes Bluetooth, pouštíte si z něj hudbu, vaše děti na něm sledují pohádky – a čas od času ho nabijete z autozapalovače. Takže ho zkrátka i v autě využíváte na maximum. Ale jste si tím jisti? My si myslíme, že ne – a že na to můžete jít ještě chytřeji.

Zrcadlení chytrého telefonu

Google i Apple už dávno pochopily, že budoucnost automobilů bude spojena s chytrými systémy. Proto se už před několika lety pustily do vývoje platforem, která vám pomohou využívat mobilní telefon v autě co nejlépe, nejpříjemněji a nejbezpečněji.

Jablíčkáři k tomu mohou využít aplikace do auta Apple CarPlay, příznivci Androidu zase Android Auto. Obě aplikace do auta fungují na principu propracovaného zrcadlení chytrého telefonu na multimediální displej automobilu, což znamená, že ať jedete jakýmkoliv vozem, vždycky před sebou budete mít stejné rozhraní, stejné informace, všechna vaše data a prostě vše, co ze svého telefonu potřebujete nebo potřebovat můžete. Používání Android Auto nebo Apple CarPlay by přitom nemělo v žádném ohledu ohrozit bezpečnost vaší jízdy.

Přečtěte si také: Magnetické držáky na telefon do auta – jak fungují?

Bluetooth nestačí

Zajímavé je, že většina lidí ke svému autu připojuje mobil pomocí Bluetooth. Díky tomu se i ve starším autě dá využívat mnoho chytrých funkcí z mobilního telefonu. Na plné využití aplikace do auta Apple CarPlay nebo Android Auto to ale nestačí.

Zaprvé musí vaše auto tento režim podporovat (kompatibilitu bohužel u starších vozů nečekejte), zadruhé musí auto disponovat právě již zmiňovaným multimediálním displejem a zatřetí – neobejdete se bez kabelu. Obvykle jde o datový kabel, jakým byste běžně svůj mobil připojili k počítači – a stejně ho připojíte do zdířky u displeje auta.

Tip redakce: Nemáte vhodný kabel? Podívejte se do naší nabídky a vyberte si.

První krůčky

Jakmile se naučíte s Apple CarPlay nebo Android Auto zacházet, jde to pak už jednoduše. Začátky jsou ale někdy těžké. I když totiž máte moderní, chytré auto, správný kabel a připojený telefon, nemusí to klapnout hned napoprvé.

iPhone je v tomto ohledu lepší – s  Apple CarPlay se většinou spáruje okamžitě a jen vás požádá o potvrzení. Telefony s Androidem v tomto ohledu někdy bývají zatvrzelejší, zvlášť pokud máte už starší model – ale po určitém přemlouvání nebo třeba s pomocí návodu z internetu to nakonec také zvládnete. Kompatibilitu si ovšem raději ověřte včas.

Zařiďte si z auta cokoliv

Máte už systém propojený se svým telefonem? V tom případě se vám otevírá svět úplně nových, netušených možností. Na velkém displeji si snadno můžete zapnout navigaci, probrat se nepřijatými hovory, odpovídat na zprávy, používat některé chatovací aplikace, vybírat ze své hudební knihovny anebo třeba ze Spotify, používat hlasového asistenta, zjistit si aktuální informace o dopravě, a tak dále.

Funkcí neustále přibývá, Apple i Google na svých platformách pro řidiče tvrdě pracují a vylepšují je. Skvělé navíc je, že displej v autě s vámi převážně „mluví“ (zprávy vám například přečte), abyste mohli bez vyrušování řídit. Nevýhodou je, že ještě nejsou podporovány všechny světové jazyky.

Problém s nabíjením

Výhodou připojení telefonu kabelem je, že se vám v průběhu cesty nevybije. Ale některé modernější vozy už nabízejí i připojení přes Bluetooth. Což je sice praktičtější a jednodušší, ale hrozí právě vybití baterie telefonu. Proto se vyplatí mít po ruce příslušný nabíjecí kabel a autonabíječku. Nejčastěji se využívá adaptér do autozapalovače, ale stejně dobře vám poslouží i powerbanka.

Pokud žádnou nemáte, vyberte si ze široké nabídky SWISSTEN velkokapacitních i skromnějších powerbank, těch s kabelem i bezdrátových – nebo si prohlédněte další příslušenství.

Powerbanka Swissten Power Line s kapacitou 30 000 mAh splní i vaše nejtajnější přání

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *