Kdo nemá mobil, jako by nebyl. Mobilní telefony jsou nejen poměrně drahou položkou, ale pro většinu z nás jsou důležité také z hlediska zábavy, komunikace a práce. Jejich ztráta či rozbití tak bolí dvojnásob. Měli bychom se tak včas zamyslet se nad tím, jak mobil ochránit před nepředvídatelnými riziky, jako je náhodné poškození nebo krádež. Víte ale, jaké pojištění tato rizika kryje?

Pojištění domácnosti

Máte-li zřízeno pojištění domácnosti, s pořizováním dalšího pojistného produktu ještě chvíli počkejte. Pojištění domácnosti totiž zahrnuje vaše movité věci, kam spadá i mobilní telefon a další elektronika.

Na druhou stranu je třeba dodat, že pojištění domácnosti není v podobných případech samospásné. I když pojištění domácnosti může poskytovat určitou míru ochrany pro vaše elektronické zařízení. Rozsah krytí a výše spoluúčasti se mohou značně lišit.

V prvé řadě si proto pečlivě projděte podmínky vaší pojistné smlouvy, jako jsou limity pro jednotlivé položky, vyloučení určitých typů škod (například poškození způsobené vodou nebo pádem) a podmínky pro krytí mimo domov. V některých případech může být krytí elektroniky omezeno na určitou maximální částku, což může být méně než aktuální hodnota vašeho telefonu.

Přečtěte si také: S powerbankou do letadla? Víme jak

Pojištění elektroniky

Pro tyto případy je tady pojištění elektroniky, respektive mobilního telefonu – u každé pojišťovny se můžeme setkat s trochu jiným názvem. Poměrně výhodná bývají také pojištění, která lze zřídit přímo u prodejce mobilních telefonů, či dokonce mobilního operátora. 

Tato specializovaná pojištění jsou navržena tak, aby poskytovala rozšířenou ochranu pro vaše mobilní zařízení. Často zahrnují krytí proti náhodnému poškození, krádeži či poškození vodou. To je zásadní rozdíl oproti tradičnímu pojištění domácnosti, které může takové specifické situace krytí omezovat nebo vylučovat.

Jednou z klíčových výhod pojištění nabízeného prodejci nebo operátory je také možnost uzavřít pojistku přímo při nákupu telefonu, což zjednodušuje administrativu a zajistí ochranu vašeho nového zařízení už od okamžiku nákupu. Navíc tyto typy pojištění často nabízejí rychlé a pohodlné řešení v případě pojistné události, včetně přímého servisu nebo poskytnutí náhradního zařízení.

Pojištění odpovědnosti

Třetí možnost, kterou je možné řešit případné poškození mobilního telefonu, je pojištění odpovědnosti. Avšak pozor – pojištění se nevztahuje na vaše vlastní zařízení, ale situace, kdy omylem poškodíte mobil někomu jinému. Pokud jde o poškození vašeho vlastního mobilního telefonu, pojištění odpovědnosti vám bohužel nepomůže. Pro takové situace je určeno pojištění mobilních telefonů nebo speciální přídavné krytí v rámci pojištění domácnosti zmiňované výše.

Pokud však dojde k rozbití vašeho mobilního telefonu cizí vinnou a vy momentálně nemáte mobil pojištěný, rozhodně se nezapomeňte dané osoby zeptat, zda má sjednané pojištění odpovědnosti, které by pokrylo škodu způsobenou na vašem telefonu. V takovém případě je důležité co nejdříve se spojit s pojišťovnou a zjistit postup pro podání škodní události. Nezapomeňte shromáždit veškeré potřebné dokumenty, jako je kupní smlouva a fotografie poškození. Také sepište detailní popis incidentu, včetně data, místa a okolností, které k poškození vedly. Důležité je také při odcizení mobilu, zařízení deaktivovat. Jak se tohle provádí si můžete přečíst na oficiálních stránkách policie

Připravte se na to, že vyřízení škody trvá dlouhou dobu a pojišťovna detailně ověřuje všechny okolnosti. Zneužití pojištění odpovědnosti pro získání náhrady za škodu, kterou nezpůsobil dotyčný, je trestné a pojišťovny si takové případy pečlivě ověřují.

Pozor na výluky a rozsah krytí

Jak už jsme zmiňovali, při sjednávání pojištění mobilního telefonu proti rozbití a krádeži si pečlivě prostudujte podmínky, které pojistná smlouva stanovuje. Jednou z nejdůležitějších částí smlouvy jsou výluky a omezení definující situace, ve kterých pojišťovna pojistné plnění nebude vyplácet. Mezi běžné výluky patří například škody způsobené úmyslně, běžným opotřebením nebo postupným zhoršováním zařízení. Jen málokterá pojišťovna vám nahradí škody vzniklé v důsledku nedbalosti, jako je ponechání telefonu bez dozoru. Důležité je si uvědomit, že pojištění také často nekryje ztrátu dat nebo software, který byl v telefonu uložen. Pokud se na dané škody vztahuje běžná záruka, u pojišťovny rovněž nepochodíte. 

Dalším aspektem, na který je třeba dát pozor, je limit maximální výše pojistného plnění. To je maximální částka, kterou pojišťovna vyplatí v případě škody nebo krádeže. Některé pojišťovny rovněž stanovují limit pro počet pojistných událostí, které lze během pojistného období nahlásit. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *