Většina z nás ťuká na displej svého tabletu prstem. Je to pohodlné a rychlé. Ale výsledkem je, že displej iPadu nebo iPadu Pro je často samý otisk prstu, je špinavý nebo mastný. Proto je zajímavou možností využít speciální tužku Apple Pencil. A můžete si s ní užít i hodně legrace.

Apple Pencil existuje už ve třech verzích – Apple Pencil 1. generace, Apple Pencil 2. generace a nedávno vyšla i Apple Pencil s USB-C. Ta má řadu výhod právě díky USB-C – a taky patří k nejlevnějším modelům tohoto aktivního stylusu pro velkokapacitní displeje. Ať už si ale vyberete jakoukoliv Apple Pencil, může vám hodně usnadnit život – a možná vám dá i větší svobodu.

Mohlo by vás zajímat: Apple Vision – 4 pozitiva a 4 negativa virtuálních brýlí od Apple

Psaní místo ťukání

Taky se na malé klávesnici iPadu věčně přeťukáváte a píšete jiná písmena? A celkově vám psaní na klávesnici dotykového displeje nikdy moc nesedlo? Zlatá klasická klávesnice. Nebo tužka a papír. Pokud i vy patříte k milovníkům starého dobrého psaní poznámek na papír, tak je tužka od Apple přesně pro vás. Můžete s ní totiž na displej psát úplně stejně jako do bloku. A co víc, nemusíte se ho ani dotýkat – stačí tužkou pohybovat těsně nad ním. Můžete si tak psát poznámky, napsat esej, rychle zapsat telefonní číslo nového přítele nebo si jen něco tužkou od Apple poznamenat do kalendáře. Nebo s ní prostě napíšete román. Dál už pak s ručně psaným textem pracujete úplně stejně jako s tím, který byste vyťukali na dotykové klávesnici.

Malování pro profíky

Pokud si rádi kreslíte, je Apple Pencil také jako dělaná pro vás. Možná totiž pokaždé nemáte po ruce papír, ale zato u sebe nosíte svůj iPad. S Apple tužkou můžete skvěle kreslit v aplikaci Poznámky, která vám dá nejen velký prostor, ale i různé možnosti pro kresbu včetně gumování – a to dokonce na úrovni pixelů! S Apple Pencil můžete nakreslit cokoliv, jakoukoliv barvou, jakýmkoliv stylem. A právě funkce, kdy tužku jen přidržíte nad displejem, může vašim kresbám dát nečekanou hloubku, protože reaguje na přitlačení ruky.

Kompatibilita Apple Pencil

S tužkou od Apple můžete ale dělat mnohem víc než jen kreslit v Poznámkách nebo si své vlastní poznámky psát. Funguje totiž se všemi modely iPadů a počítá s ní i operační systém iPadOS. Úžasná je třeba aplikace Freeform, ve které můžete malovat na společném plátně. Další dobrou funkcí je Rukopis a Rychlé poznámky. Stejně tak ale s Apple Pencil napíšete e-mail nebo můžete psát do internetového vyhledávače.

A že nejste při kreslení zrovna mistři rovných tahů? Nevadí, v iPadu si můžete své křivé tvary speciální funkcí narovnat. Takže si můžete připravit profesionální návrh nového domu, stejně jako si v nudných chvílích malovat přisprostlé obrázky.

Konkurence Apple Pencil

Tužka pro velkokapacitní displeje je samozřejmě skvělý vynález a často ji používají právě lidé živící se kresbou a tvořící různé profesionální nákresy. Nemusí ale nutně používat Apple tužku. Na trhu existují i další aktivní stylusy, které na svém tabletu hravě využijete a co do funkcí se Applu často dokážou vyrovnat.

Na všechny displeje můžete používat například aktivní stylus s magnety FIXED Graphite Uni, který je velmi přesný, má hliníkové tělo a výdrž 12 hodin. A mezi novinky patří Tactical Roger Pencil Pro, která může směle konkurovat tužce od Apple. Zajímavostí je, že k chytré tužce Apple tužce si můžete pořídit i náhradní hroty (a ne proto, že by se vám ty původní „vypsaly“), které fungují úplně stejně jako ty původní.

Co dál?

Možná vás Apple Pencil zaujala natolik, že uvažujete o jejím zakoupení. V tom případě vám na SWISSTEN.eu můžeme nabídnout různorodé příslušenství k Apple Pencil. Pokud zatoužíte po novém modelu Apple Pencil s USB-C, tak pro vás máme mnoho různých kabelů s USB-C. Starší varianty Apple tužky mají Lightning a i kabely s takovými konektory u nás samozřejmě najdete. K tomu doporučujeme přikoupit výkonnou síťovou nabíječku, powerbanku – nebo nabíječku do autozapalovače, pokud jste často na cestách. Samotný iPad vám nenabídneme, ale zato nabízíme k iPadům příslušenství, které jistě využijete – od nabíječek až po držáky do auta.

Síťová nabíječka Swissten s GaN a Power Delivery se hodí jak pro Apple, tak pro Android