Děsí vás představa, že ztratíte svůj iPhone? Že vám ho ukradnou? Co se stane se všemi vašimi daty a osobními údaji? Mobil je náš nejvěrnější parťák, a tak mu svěřujeme spoustu svých tajností. Při jeho odcizení tak nastává velký problém. Jak tomu co možná nejlépe předejít?

Ztrátě iPhonu nezabráníte. Zkrátka se to může stát. Někde vám vypadne z kapsy, kdosi ho najde a už nevrátí. (Čemuž mimochodem můžete předejít s pomocí pouzdra na ruku.) Nebo vám ho v MHD ukradne nenechavý zloděj. A co teď?

I když možná máte svůj iPhone chráněný pomocí Face ID, není to stoprocentní ochrana. Zloděj se ho pokusí prolomit nebo se aspoň pokusí resetovat hesla a prodat iPhone. Takže je dobré vědět, jak ochránit svůj iPhone, data a soukromé údaje.

1. Základní ochrana Touch ID a Face ID

Každý majitel iPhonu by měl myslet na své bezpečí. iPhone 15 nebo iPhone 14 nejsou levné mobily, a tak zloděje přímo svádějí. A ostatně ani iPhone 13 se ještě neprodává za hubičku, takže i ten může být chtěným cílem kapsářů. Takže hned jakmile svůj iPhone začnete používat, nastavte si základní bezpečností prvky, ať se k vašim datům nedostane nikdo kromě vás.

Prvním stupněm ochrany je Touch ID neboli nastavení odemykání pomocí vašeho jedinečného otisku prstu. Ještě bezpečnější je pak Face ID, což je odemykání a přístup k citlivým aplikacím s pomocí skenu obličeje.

Například pro použití platební karty nebo pro přístup k heslům je vhodné nastavit si toto zabezpečení, protože sebezapeklitější heslo jde prolomit – Face ID je naprosto jedinečné.

2. Aktualizace proti zlodějům

Ani tak sofistikovaný systém jako sken obličeje není stoprocentní. A tak Apple na začátku roku 2024 vydal novou aktualizaci, v níž se zaměřil právě na bezpečnostní rizika spojená s krádežemi iPhonů. Po stažení nové aktualizace iOS 17.3 (pokud ji ještě nemáte, čeká na vás pod položkou Obecné, mezi nabídkami aktualizací softwaru iPhone) najdete pod položkou Face ID novou možnost „Ochrana odcizeného zařízení“

 Díky této aktualizaci například iPhone 15 nebo iPhone 14 (či starší modely, protože aktualizace je dostupná pro všechny modely od iPhone XS/XS Max, iPhone XR, iPhone SE až po nejnovější) pozná, že je na neznámém místě, kde se běžně nenachází a začne vyžadovat použití Face ID, jinak se nedostanete k jeho obsahu (a to i když to jindy jde třeba jen s heslem).

Tip redakce: Swissten test – Co vydrží ochranná skla Raptor?

3. Zabezpečení změny hesla

Pokud vám někdo ukradne iPhone, dost pravděpodobně se pokusí změnit heslo k vašemu Apple účtu, aby mohl iPhone sám používat nebo prodat. Což je mrzuté. Zvlášť pokud jste zanedbali příslušná zabezpečení. Ale zachránit vás může opět nová aktualizace iOS 17.3, která přináší vyšší zabezpečení i co se týká změny hesla k Apple účtu – po změně je totiž nově nutné hodinu počkat a pak změnu potvrdit pomocí Face ID. (Samozřejmě pouze v případě, že máte toto nové silnější zabezpečení aktivní a cíleně jste si ho nevypnuli jako zbytečnost.)

4. Zabezpečení proti virům

Nebezpečí na vás nemusí číhat jen v reálném světě. Může si váš iPhone podmanit zcela skrytě. Nenápadný zloděj vám pak ukradne všechno, co ve svém iPhonu ukrýváte – od hesel, přístupových údajů ke kreditním kartám nebo přihlašovacích údajů k Apple účtu. Stačí jeden šikovný hacker a obsah vašeho iPhonu je v rukou nebezpečného zločince.

I tomu se ale samozřejmě můžete bránit. Takže ihned po pořízení iPhonu byste si do něj měli stáhnout antivirový program. Většina lidí se smíří s bezplatnou verzí, ale placené antivirové programy jsou plnohodnotnější a ochrání vás před mnohem více riziky.

5. Ztracený iPhone

Pokud ztratíte iPhone někde na cestách, je pravděpodobné, že už ho nenajdete ani vám ho případný nálezce nevrátí. V tom případě máte jedinou možnost, a to zajít osobně na policii a hned poté požádat svého operátora o zablokování mobilu. Je to zdarma a stejně postupujte i v případě krádeže iPhonu – což už je mimochodem kvůli jeho vysoké ceně trestný čin.

A co když je váš iPhone to jediné, co neztrácíte, ale naopak pořád někde hledáte své ostatní věci od klíčů přes peněženku až po batoh? V tom případě vám může pomoci lokalizační čip Apple AirTag, který spárujete se svým iPhone a pak už jen snadno detekujete, kde ztracený předmět je. Na AirTag si u nás můžete koupit i šikovné pouzdro, případně si pořiďte celou sadu Apple AirTagů.

Bonus – vylepšená Detekce nehod

Nakonec vám prozradíme ještě jeden trik, jak můžete chránit svůj iPhone 15 nebo iPhone 14, respektive jak může ochránit iPhone vás! Tyto dvě nejnovější modelové řady mají totiž funkci nazvanouDetekce nehod. A i ta byla na počátku roku 2024 vývojáři Applu vylepšena. V minulosti se totiž dost často stávalo, že vedle oprávněných případů, kdy iPhone sám přivolal záchranáře k nehodě, v určitých situacích samovolně vytáčel tísňovou linku, i když k tomu nebyl závažný důvod. Což je velmi nepříjemné.

Spolu s vydáním aktualizace iOS 17.3 došlo k optimalizaci Detekce nehod a ta by tak teď měla být přesnější. Takže když se vám něco stane, je pravděpodobné, že váš iPhone 14 nebo iPhone 15 vám přivolá pomoc. Což se může vždycky hodit.