Funguje AirTag s Androidem? Lokalizátor AirTag bezesporu patří k dalším přelomovým vynálezům společnosti Apple. Ačkoliv vznikají i konkurenční lokalizátory, které fungují podobně, AirTag je stále jedničkou na trhu. Ale uživatelé telefonů a dalších zařízení s operačním systémem Android mají smůlu. Nebo ne?

Pomůcka pro příznivce jablíček

Jelikož patří AirTag pod Apple, tak je logické, že je kompatibilní s jeho zařízeními. Lokalizovat se dá s pomocí iPhone, iPadu i dalších přístrojů. Stačí spárovat AirTag s vaším Apple ID (přičemž na jedno Apple ID můžete mít až 16 AirTagů) a pak už ho velmi snadno vyhledáváte s pomocí aplikace Najít, vidíte jeho polohu na mapě nebo se vám může ozvat zvukovým signálem.

Je to skvělá pomůcka pro všechny zapomnětlivé lidi i pro ty, kteří věčně ztrácejí a hledají své drobnosti (například klíče, peněženku, kabelku, batoh…). Pokud se věc s AirTagem ztratí, jiný „jablíčkář“ ji může podobným způsobem snadno identifikovat a vrátit díky informacím uloženým na AirTagu jejímu majiteli.

Tip redakce: Nejste si jistí, jak na to? Přečtěte si náš návod AirTag: Jak ho spárovat s iPhone?

AirTag pro Android – ano i ne

Jenže fakt, že AirTag je úžasnou pomůckou pro majitele zařízení od Apple, moc nepomůže těm, kteří mají tablety nebo chytré telefony s Androidem. Apple AirTag Android naplno nepodporuje a není s ním zcela kompatibilní. Takže funguje AirTag na Android nebo ne? Asi tak napůl. A my vám ukážeme, jak spárovat AirTag s vaším zařízením a jak ho můžete používat.

Abyste AirTag neztratili, pořiďte si na něj praktickou klíčenku

1. Kupte si AirTag s příslušenstvím

Nejprve byste měli vědět, že existují lokalizátory, které jsou přímo kompatibilní s Androidem – například FIXED Sense Smart tracker. Takové budete plnohodnotně ovládat s pomocí svého chytrého telefonu.

Pokud ale toužíte po originálu od Apple, můžete ho s použitím určité kličky částečně využít také. Což obnáší první krok – nejprve si ho zakupte. Prodává se buď samostatně, nebo v balení po čtyřech kusech, což je o dost praktičtější (protože brzy sami zjistíte, že AirTagů není nikdy dost).

Kromě samotného AirTagu si zakupte i vhodnou klíčenku, která vám pomůže s jeho lepším umístěním na klíče, batoh nebo jakýkoliv jiný předmět. Oblíbená je například SWISSTEN AirTag klíčenka v elegantní černé barvě, do níž AirTag přesně zapadne a neztratí se.

Tip redakce: Ještě svůj AirTag nemáte? Podívejte se s námi na fascinující AirTag unboxing.

2. Jak spárovat AirTag

Nyní přichází horší zpráva. AirTag Android nepodporuje, tudíž je nespárujete. Pokud urputně hledáte jakékoliv řešení, jak spárovat AirTag a Android, bohužel neuspějete. Nejde to. Na to si Apple tuto technologii příliš hlídá.

Přesto máme řešení – asi jedinou variantou je najít ve vašem okolí nějakého majitele zařízení Apple, požádat ho o spárování AirTagu s jeho Apple ID, jehož prostřednictvím pak na AirTag může vložit určitou zprávu. Ta slouží pro případné nálezce ztraceného předmětu – nálezce si ji přečte a na jejím základě vás může kontaktovat

Neboli – vy sami AirTag pro Android nemůžete použít pro dohledávání zašantrocených věcí. Ale pokud ho máte například na klíčích, v peněžence či v batohu a tento předmět ztratíte, tak případný nálezce informace z AirTagu může vyčíst a předmět vám díky tomu vrátit.

Je to hodně krkolomné a složité řešení, a proto se příliš nevyužívá. Majitelům Androidů se zkrátka vyplatí spíš nějaký konkurenční lokalizátor, který dokáže fungovat zcela plnohodnotně.

3. Detekce cizích AirTagů

Co ale můžete i bez vlastnictví Apple ID udělat, je dohledání cizích AirTagů, které se nacházejí ve vašem okolí. Tímto způsobem AirTag na Android reaguje. A dokonce k tomu existuje speciální aplikace, jíž vyvinul přímo Apple a je dostupná na Google Play pod názvem Tracker Detect.

Můžete si ji stáhnout do svého přístroje, zapnout a vyčkávat. Aby mohla najít AirTagy, musíte mít zapnutý Bluetooth (není třeba vědět, jak funguje Bluetooth v souvislosti s AirTagy, ale zkrátka je pomocí této bezdrátové technologie dokážete přes Android nalézt).

Pokud po dobu asi 10 minut bude aplikace Tracker Detect zaznamenávat stálou přítomnost jednoho či více ztracených AirTagů ve vašem okolí, dá vám to vědět zvukovou signalizací, podle níž AirTagy najdete (pokud je ale jejich majitel v blízkosti, nenajdete je ani se neozvou). Na displeji mobilu se vám objeví hláška „Neznámá položka AirTag“.

4. Vyčtení informací z cizího AirTagu

Nyní máte několik možností. Můžete například vyčíst, jakou zprávu majitel na AirTagu zanechal. Na tom, jak spárovat AirTag s vaším zařízením, přitom nyní není nic složitého – stačí jen ťuknout na vybraný AirTag a zvolit možnost „Informace o tomto sledovači předmětů“.

Aby AirTag pro Android takto zafungoval, musíte ale mít ve svém přístroji aktivní technologii NFC (neboli Komunikace na blízkou vzdálenost) a AirTag musíte držet do 4 cm od svého telefonu. Pak se vám podaří zjistit, jakou informaci AirTag nese (často to bývá adresa, jméno, telefonní či e-mailový kontakt na majitele).

5. Deaktivace cizího AirTagu

Nemusíte pouze náhodně najít ztracený AirTag a pak ho i s nějakým předmětem hrdinsky vracet majiteli. Někdy se stane, že naleznete ztracený AirTag a není na něm žádná zpráva. Jediné, co tedy AirTag na Android zobrazí, je sériové číslo AirTagu a poslední trojčíslí telefonního čísla registrovaného majitele.

V tu chvíli je AirTag de facto k ničemu, protože ho nijak nemůžete využít ani vrátit. Nejlepší je proto deaktivovat ho. I to lze. Apple Airtag Androidu totiž může poskytnout návod na přímou deaktivaci.

Přes aplikaci Tracker Detect vyberte daný AirTag a zvolte u něj možnost „Pokyny pro deaktivování“. Rázem uvidíte názorný návod, jak AirTag otevřít a jak z něj vyndat baterii. Tím je přístroj „mrtvý“ a už nikoho a nic nemůže sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *