iPhone a MacBook

Přemýšlíte o tom, že by bylo fajn mít konečně všechny svoje věci pod kontrolou a desetkrát denně nehledat klíče, mobil a peněženku. Právě s tím vám pomůže zajímavá vychytávka z dílny Apple, kterou vám představíme hezky od nuly. AirTag je lokátor, který vám pomůže v případě, že chcete mít prakticky neustálý přehled o poloze předmětu, na který (nebo do kterého) AirTag umístíte. To vše v prostředí operačního systému iOS.

Vybalujeme AirTag

Právě k nám do Swissten přišla nová várka lokátorů AirTag. Proto jsme se rozhodli, že jeden z nich pro vás vyzkoušíme. Vybalujeme pro vás krabičku obsahující jeden AirTag, který vás vyjde na méně než tisíc korun. Můžete ale také sáhnout po sadě 4 kusů AirTagů v jednom balení, kde je cena za kus zase o něco výhodnější. Tak jdeme na to:

Uvnitř balení se nachází manuál a dále návod k obsluze, v němž je uchycen i samotný lokátor. Velmi se nám líbí samotné minimalistické pojetí celého balení, jelikož AirTag je opravdu drobné zařízení a nemá tedy smysl, abychom jej dostali v obří krabici s tunou prospektů a manuálů, které by stejně nikdo nečetl.

Čím nás AirTag zaujal?

Už na první pohled je vidět, že konstrukce samotného AirTagu klade důraz na jednoduchost. Hlavní plochu tvoří ocelový povrch s logem, který však působí trochu náchylně na oděrky a škrábance. Je velký zhruba jako desetikoruna. Pokud jej pak ze zadní strany stiskneme a otočíme, můžeme se dostat dovnitř tohoto gadgetu, kde najdeme baterii. Vzhledově tedy AirTag hodnotíme velmi kladně. Vůbec se tedy nemusíte stydět nosit jej přímo na batohu nebo jako přívěsek na peněžence. Esteticky působí oproti jiným zařízením podobného typu elegantně, což je výsada, kterou Apple zkrátka umí.

Zajímavé vlastnosti AirTagu

Co se týče dalších vlastností, které u AirTagu oceňujeme kladně, jde zejména o odolnost vůči vodě a prachu, která vyhovuje specifikaci stupně krytí IP67. Nikdo nechce řešit, jestli mu batoh nebo peněženka lehce zmoknou nebo je bude používat v prašnějším prostředí, v přírodě a podobně.

Aktivujeme AirTag

Nyní si tedy pojďme již samotné zařízení aktivovat a podívat se blíže na to, co všechno umí. Nejprve tedy sundáme z lokátoru ochrannou fólii, která zároveň slouží jako pojistka baterie. Pak už stačí jen přiblížit AirTag k iPhone s nainstalovanou aplikací Find My, který zařízení okamžitě rozpoznává, což zjistíte prostřednictvím vyskakovacího oznámení na telefonu. Pak jen stačí, ťuknout na tlačítko Připojit, a dostat se do nabídky pojmenování svého AirTagu. Můžeme jej nazvat například podle zařízení, které má pomoci vyhledat. Například „klíče“, „batoh“ nebo „peněženka“, nebo jakkoli jinak. V závěru připojování pak dokončíme rychlou registraci a hotovo – AirTag je plně nastaven a funkční.

Přečtěte si také: Detailní návod na AirTag: Jak ho spárovat s iPhone?

Chytré funkce AirTagu, které se mohou hodit

Když se pak blíže podíváme na samotné nastavení AirTagu, vidíme řadu funkcí, které si můžeme aktivovat a využít. Jde například o zobrazení AirTagu na mapě. Aplikace umožňuje také například přehrát zvuk, nalézt zařízení či různě upravit další nastavení. Přehrání zvuku snadno umožní lokalizovat AirTag, a tedy i příslušný předmět, kterému je dedikován. Samotná aplikace tedy umožňuje využívat funkce lokátoru naplno. iPhone řady 11 a vyšší pak díky U1 čipu umožňují velmi přesnou lokalizaci daného AirTagu. Jdeme si ji vyzkoušet. Přívěsek s AirTagem jsme dobře schovali. Spustíme aplikaci Find My, ve které najdeme náš AirTag. Když na něj klikneme, můžeme si zobrazit jeho polohu či upravit další nastavení.

Funkce Najít

Vyzkoušejme si nejprve funkci Najít, která by měla zařízení lokalizovat, pokud se nachází poblíž. Při jejím použití se telefon přepne do speciálního režimu kamery a začne s její pomocí gadget hledat. Když iPhone zařízení lokalizuje, zpravidla nejdřív na displeji zobrazí informaci o slabém signálu, který se však postupně zesiluje, jak se blížíme k AirTagu. V jeho blízkosti se pak zobrazí i šipka určující směr a odhadovaná vzdálenost od lokátoru. Pak už je nalezení zařízení otázkou chvilky. Pokud byste měli problém zařízení hned vidět, můžete si opět přehrát z AirTagu zvuk, který vám pomůže ho přesněji lokalizovat.

Co nefunguje, jak bychom si představovali?

V některých případech jsme zaznamenali, že se šipka hned nezobrazila, a museli jsme se k zařízení přiblížit pouze na základě informace o vzdálenosti uvedené na displeji. Jakmile byl však telefon k AirTagu blíže, šipka se objevila a pomohla tak AirTag opět lokalizovat.

Co je na AirTagu skvělé?

Za velmi zajímavou považujeme funkci označení AirTagu jako ztraceného. Díky tomu může prakticky jakýkoli iPhone v blízkosti ztraceného tagu zařízení lokalizovat. Nám pak jednoduše na telefonu vyskočí notifikace, že byl gadget nalezen. Místo upozornění pak můžeme také nastavit pro případného nálezce zobrazení jména a telefonního čísla, takže nás může snadno kontaktovat a ztracenou věc vrátit. Tedy, pokud bude chtít.

Příslušenství k AirTagu

Apple, ale i jiní výrobci nabízí k tomuto lokátoru také nejrůznější doplňky, například různá pouzdra, pásky či kryty. Swissten se v této oblasti také blýskl svojí Swissten klíčenkou pro AirTag, která lokátoru zajistí bezpečí.

Jak na nás AirTag působí?

Celkově AirTag považujeme za velmi zajímavé řešení situace, kdy hledáte ztracené klíče, peněženku, batoh či jiný důležitý předmět. Překvapil nás řadou funkcí, které při lokalizaci nabízí – zobrazení na mapě, přehrávání zvuků apod. V oblasti nalezení ztraceného přístroje pak AirTag přináší na trh inovativní funkce, kdy kontaktuje nejbližší Apple zařízení v jeho okolí, díky čemuž může nálezce několika způsoby kontaktovat majitele. AirTag doporučujeme všem, kteří chtějí mít pojištěn svůj majetek v případě nečekané ztráty, případně chtějí mít pohotový přehled o tom, kde se zrovna nachází.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *