Nespokojíte se s podřadným telefonem a očekáváte, že nejnovější model vám poskytne to nejlepší? iPhone 14 takový už na první pohled je. A připravovaná velká aktualizace pro Android 14 evidentně posune na nový level i chytré telefony s operačním systémem Android. Víte ale, jak u nich například funguje rychlé nabíjení a za jak dlouho se dobije iPhone 14 do 50 % při použití rychlodobíjení?

Co je rychlonabíjení?

Než budeme moci srovnávat rychlonabíjení u Android 14 a u iPhone 14, měli bychom si ujasnit, o co přesně jde.

Rychlé nabíjení je proces, při němž je baterie telefonu nabita výrazně rychleji, než jak je tomu při použití běžných nabíječek. „Rychlonabíječky“ poznáte podle toho, že podporují technologii rychlonabíjení Power Delivery nebo Quick Charge (přičemž klidně může jít i o bezdrátové nabíjení), plus musejí být kompatibilní s procesorem v daném chytrém telefonu. Jen pokud si s mobilem rozumí, bude rychlonabíjení fungovat.

Obecně lze říci, že výkonnější a lepší modely chytrých telefonů (ať už jde o iPhone 14 nebo Android 14) zvládnou při rychlonabíjení dostat baterii z 0 na 50 % za zhruba 30 minut. U řešení otázky, za jak dlouho se dobije iPhone 14 do 50 % při použití rychlonabíjení, musíte ovšem vzít v úvahu, že každá nabíječka má jiný výkon – což ovlivňuje výsledný čas nabíjení.

Kompatibilita je nutnost

Princip rychlonabíjení je docela prostý – v chytrém telefonu máte určitý typ procesoru, který (ne)podporuje určitý formát rychlonabíjení. K mobilu si musíte pořídit nabíječku, která bude kompatibilní s daným procesorem a bude podporovat stejný typ rychlonabíjení. Pak vám rychlonabíjení začne fungovat.

Možná to zní složitě, ale ve skutečnosti to až tak komplikované není. Dá se říct, že čím novější model telefonu máte, tím rychlejší může být jeho nabíjení. A to i bezdrátové nabíjení.

Tip redakce: Power Delivery, Quick Charge, GaN – vše o rychlonabíjení

Vhodné příslušenství

Pokud přemýšlíte, jak rychle nabít iPhone, tak platí, že čím výkonnější je nabíječka, tím rychlejší bude nabíjení. Aby bylo rychlonabíjení skutečně bleskové, vybírejte nabíječky s výkonem 10 W a vyšším.

Kromě výkonu hleďte i na další důležitý parametr – proud. I na něm hodně záleží.

A nakonec pamatujte také na to, že rychlonabíjení může dokonale fungovat jen tehdy, používáte-li originální kabel. To je důležité zejména u přístrojů od Apple a mělo by vám to rychle zodpovědět i otázku, jak rychle nabít iPhone – tedy nejlépe kabelem Lightning. Nevhodný kabel může nejen prodloužit dobu nabíjení, ale může ve finále poškozovat i samotný telefon.

Jednodušší to proto máte, pokud používáte bezdrátové nabíjení – i to je v současnosti s rychlonabíjením obvykle kompatibilní a odpadnou vám starosti s výběrem kabelu.

Za jak dlouho se dobije iPhone 14 do 50 % při použití rychlodobíjení?

Majitele chytrých telefonů společnosti Apple nejvíc pálí otázka, za jak dlouho se dobije iPhone 14 do 50 % při použití rychlodobíjení? A samozřejmě nejen iPhone 14.

Konkrétní čas záleží především na výkonnosti nabíječky, jak už jsme vysvětlili výše. Ale přesto se Apple se zaručil, že s pomocí rychlonabíjení můžete iPhone 8 a novější modely nabít z 0 na 50 % za zhruba 30 minut. Což platí i pro bezdrátové nabíjení.

Nečekejte ovšem, že druhá polovina baterie se nabije za totožný čas – tam už to trvá o něco déle a záleží to opět na výkonnosti adaptéru, typu kabelu i na modelu vašeho iPhone.

Za jak dlouho se dobije Android 14 do 50 %?

Stejně jednoduchou odpověď bohužel nemůžeme poskytnout u Android 14. Proč? Nejedná se totiž o konkrétní model telefonu, nýbrž jde pouze o aktualizaci operačního systému. Každý model telefonu s Androidem je jiný, takže i rychlonabíjení u každého bude fungovat jinak.

Opět zde hodně záleží na použité nabíječce, její výkonnosti i pokročilosti použitého systému rychlonabíjení. Ale platí, že lepší telefony s Androidem s pomocí rychlonabíjení také dostanete z 0 na 50 % za zhruba 30 minut.

Rychlonabíjení Quick Charge vs Power Delivery

Když zjišťujete, jak rychle nabít iPhone, měli byste se zaměřit na takové síťové adaptéry, bezdrátové nabíječky, powerbanky nebo autonabíječky, které podporují technologii rychlonabíjení Power Delivery.

Máte-li chytrý telefon s Androidem – a budete mít třeba i Android 14 – měli byste naopak u nabíječek hledat označení Quick Charge.

Měli byste vědět, že Apple formát Quick Charge nepodporuje. Takže při hledání způsobů, jak rychle nabít iPhone, se této technologii vyhýbejte.

Rychlonabíjení nepodporují jen nabíječky. Elegantní hliníková powerbanka Swissten podporuje Power Delivery pro iPhone i Quick Charge pro Android

Rychlonabíjení Quick Charge

Zajímají vás konkrétní data o rychlonabíjení u Android 14 a jiných, a to s pomocí Quick Charge? Tady je máte:

  • Nabíječky s technologií Quick Charge 2.0 nabijí baterii vašeho chytrého telefonu z 0 na 50 % za 40 minut. Quick Charge 2.0 podporují například: Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy Note9, Motorola E5 Play.
  • Nabíječky s technologií Quick Charge 3.0, která je asi nejrozšířenější, dokážou baterii chytrého telefonu dobít z 0 na 80 % za 35 minut (pro srovnání, u Quick Charge 2.0 se baterie na 80 % dostane až za 55 minut). Tuto technologii podporují chytré telefony LG V40, HTC U12 Plus nebo Nokia 9 PureView.
  • Rychlonabíjení s technologií Quick Charge 4.0 je oproti Quick Charge 3.0 ještě o 20 % rychlejší. Podle společnosti Qualcomm získáte už po 5 minutách nabíjení baterii připravenou na dalších 5 hodin běžného provozu telefonu. Technologii Quick Charge 4.0 podporují chytré telefony Google Pixel 3XL, Xiaomi Mi 8 nebo ASUS Zenfone 5z.
  • Rychlonabíjení s Quick Charge 4+ je až dvakrát rychlejší než s Quick Charge 4.0. Podporu Quick Charge 4+ mají ale jen ty nejšpičkovější chytré telefony.
  • Rychlonabíjení QuickCharge 5 je skutečně bleskové. Baterie se z 0 na 50 % dostane za neuvěřitelných 5 minut. Z 0 na 100 % se nabije za 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *