rychlé nabíjení

Potřebujete rychle dobít své zařízení? Ať již se jedná o telefon, tablet anebo třeba chytré hodinky, nové technologie rychlonabíjení vám to umožní. Proto se hodí se s nimi seznámit.

Co znamená rychlonabíjení?

Nabíjení probíhá pomocí proudu, který prochází do akumulátoru. Rychlonabíjení je rychlejší díky dodávce vyššího proudu, který maximalizuje účinnost nabíjení. Používá se také vyšší napětí, které umožňuje vyšší rychlost přenosu elektrické energie pomocí běžných kabelů. Běžně se dá nabít za půl hodiny baterie i na 50 %. Samozřejmě i rychlonabíjení má určité fyzikální limity. Tok proudu hlídá regulátor nabíjení, který sleduje nejen tok do baterie, ale i z ní ven. Regulátor zabraňuje tomu, aby během nabíjení docházelo k přehřátí jednotlivých součástí. Rychlonabíječky mají proud v rozmezí 2,4 – 6,5 A. Výkon dnes atakuje až 120 W.  

Jak se liší běžná nabíječka od té s rychlonabíjením?

Hlavním rozdíl spočívá v tom, že rychlonabíječka umožní dobít zařízení v kratším čase než klasická nabíječka. Klasická nabíječka funguje tak, že se jeden konec zapojí do telefonu a druhý do zásuvky. Do telefonu proudí dané množství elektrické energie, kterou reguluje regulační obvod. Tento obvod má za úkol hlídat ideální množství dodávané energie, a to, aby nedošlo k případnému poškození baterie. U zařízení s podporou rychlonabíjení jsou do zařízení integrovány potřebné obvody, které umožňují rychlejší dodávku energie. Rychlonabíječkou tak během chvíle nabijete telefon tak, aby s vámi vydržel po celý den. V určité fázi, kdy je baterie z větší části nabitá, se nabíjení zpomalí. Nefunguje zde tedy přímá úměra. Výhodou ale je, že je rychlonabíjení součástí už i běžných telefonů. Bohužel ne vždy je adaptér přímo součástí přístroje při nákupu a musíte si ho dokoupit zvlášť. Každý výrobce nazývá svou technologii jinak a najdou se v nich i drobné odlišnosti. 

Technologie rychlého nabíjení

Technologie, které podporují rychlonabíjení, se nacházejí nejen v telefonech, ale i v laptopech, tabletech anebo chytrých hodinkách. Pro jejich využití si stačí jen pořídit tu správnou nabíječku. Mezi nejčastější technologie patří:

Qualcommm Quick Charge 

Quick Charge od společnosti Qualcommm je rozhraní bezdrátového nabíjení, které používají výrobci Samsungu, Xiaomi, HTC, ZTE, LG nebo Sony. Je to nejrozšířenější a nejpoužívanější typ rychlonabíjení. Pracuje s vyšším napětím pro zvýšení výsledného výkonu. I jeho první verze 1.0 z roku 2013 nabíjí rychleji než současné běžné nabíječky s výkonem 10 W. Verze 4.0 (4+) z roku 2017 dosahuje 27 W přes USB-PD a 100 W přes Quick Charge. Nejnovější verze 5 z roku 2020 není úplně schopná si porozumět se všemi telefony. Nabízí však více než 100 W a dobití na 50 % už za 5 minut.

Quick Charge cestovní nabíječka 5x USB
Cestovní síťová nabíječka Swissten s výkonem 50W, 5 USB-a porty a podporou Qualcomm 3.0 Quick Charge

Power Delivery 

Vývoj samotných rozhraní přinesl i možnost rychlonabíjení. Každý výrobce pracující s USB rozhraním může mít v přístrojích USB-PD. Zatímco USB 2.0 mělo maximální výkon 2,5 W a USB 3.0 4,5 W, USB 3.1 už nabízí výkon 60 až 100 W. Je to velmi univerzální standard, který je rozšířený a obecně velmi známý. Jeho popularitě pomáhá i sjednocení nových přístrojů pro oboustranný konektor USB-C. USB-PD se využívá u Applu a jejich iPhonů, kde je výkon maximálně 20 W, a také u telefonů Google Pixel, které mají limitovaný výkon 18 W. USB-C konektorem jsou vybaveny i rychlonabíječky do auta o výkonu až 30 W, které jsou kompatibilní prakticky s každým zařízením. Standard, na který v jejich případě narazíte je označován jako PPS (Programmable Power Supply) a jeho předností je možnost flexibilní změny proudu i napětí v průběhu dobíjení. Díky tomu dochází k menším ztrátám a méně intenzivnímu zahřívání baterie. To znamená, že se prodlužuje její životnost.

Přečtěte si také: Jak opravdu rychle nabít iPhone? Zkuste Power Delivery

Huawei Super Charge 

Patří logicky k telefonům Huawei a není úplně extra třídou. Pracuje s redukcí napětí a proudu a dokáže podat výkon až 40 W při proudu 10 A. Nabíječka s podporou Huawei Super Charge bývá především u prémiových telefonů této značky součástí balení.

Autonabíječka Swissten s podporou technologie Huawei Super Charge s výkonem až 35W

Samsung Super Fast Charging 

Samsung nezaostává s vlastní technologií. Ta je ale vlastně velmi podobná Power Delivery, se kterou je kompatibilní, stejně jako s Quick Charge 2.0. Využívá napětí 3 A a výrobce výkon drží mezi 25 až 45 W. 

Síťová nabíječka Swissten ve slim těle s podporou Samsung Super Fast Charging a výkonem až 25W

GaN 

Gallium Nitride neboli nitrid gallitý známe třeba z LED obrazovek. Baterie na této bázi na rozdíl od těch Li-Ion jsou menší, ale přesto výkonnější. Snesou vyšší napětí, čímž se zvýší účinnost až na 95 %, o 8 % více než u jiných baterií. Zároveň u těchto nabíječek nehrozí přehřívání. Když už narazíte na GaN nabíječku větších rozměrů je jisté, že bude mít více portů. Můžete tak jednou nabíječkou nabíjet několik věcí najednou bez obav, že to ovlivní její výkon. 

Špičková síťová nabíječka Swissten s podporou technologie GaN a výkonem až 70W

Které značky podporují rychlonabíjení?

Rychlé nabíjení Samsung a příklady modelů telefonů podporující rychlonabíjení:

  • Samsung Galaxy A52
  • Samsung Galaxy S22
  • Samsung Galaxy S20 FE
  • Samsung Galaxy A32
  • Samsung Galaxy S21……

Příklady modelů telefonů podporující rychlé nabíjení Xiaomi:

  • Xiaomi 12 Pro
  • Xiaomi 11T
  • Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Rychlé nabíjení Huawei a příklady modelů telefonů podporující rychlonabíjení:

  • Huawei Nova 8i
  • Huawei Nova 9
  • Huawei P20 Pro
  • Huawei Nova 9 SE
  • Huawei P40 Lite
  • Huawei P50 Pro
  • Huawei P30

Rychlé nabíjení iPhone a příklady modelů telefonů podporující rychlonabíjení:

  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 12
  • iPhone SE
  • iPhone 11

Co je potřeba pro rychlé a super rychlé nabíjení?

  • Zařízení (telefon, tablet, notebook, hodinky, apod.) podporující rychlé nabíjení.
  • Nabíječka s podporou rychlého nabíjení.
  • Standardní datový kabel nebo datový kabel, který podporuje rychlé nebo super rychlé nabíjení.

U většiny telefonů podporujících rychlonabíjení lze tuto funkci zapínat a vypínat podle libosti.

Limity USB pro rychlonabíjení

Typické USB 1.0 a 2.0 dodává maximální napětí 5 V, proud 0,5 A maximální výkon 2,5W.

USB 3.0 dodává maximální napětí 5 V, proud 0,5/0,9A a výkon 4,5W.

USB 3.1 (USB-C, USB-PD) je schopno dodat maximální napětí 5–20 V, proud 0,5A, 0,9A, 1,5A, 3 A, 5 A a maximální výkon 100 W.

Více informací o standardu USB zde: Neztraťte se ve světě USB standardů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *