USB flash disky

USB OTG (On-the-go) je velmi užitečná funkce mobilních telefonů, a přesto o její existenci množství lidí nemá ani ponětí. Umožňuje k telefonu připojit různá externí zařízení a tím rozšířit jeho funkce. Tuto funkci ale nepodporují všechny mobilní telefony. Co je tedy potřebné k tomu, abyste výhody USB OTG mohli využívat?

Co je to USB OTG?

USB On-the-go nabízí uživatelům mobilních telefonů možnost provést propojení jejich telefonů s různými externími zařízeními. Tato zařízení poté mezi sebou normálně komunikují a fungují bez nutnosti jejich připojení k počítači. Namísto počítače je hostitelským zařízením samotný telefon. Technologie USB OTG se tak může stát velmi efektivním pomocníkem například při přenosu velkého množství dat do telefonu. Tím ale její možnosti rozhodně nekončí.

Co všechno lze díky této technologii připojit? Jaké jsou výhody?

Připojit lze takřka všechno, co má USB konektor. Téměř jistě ale k tomu potřebujete redukci. Na tu se podíváme níže v článku. Jako základ technologie se jeví flash disk. Po jeho připojení k telefonu můžeme s jeho pomocí rozšířit paměť telefonu nebo do něho rychle přenést velké množství dat. Díky připojení externí klávesnice a myši můžeme velmi pohodlně využít telefon také k práci. Zejména v tomto ohledu otevírá USB OTG nevídané možnosti. Hráči počítačových a mobilních her jistě potěší fakt, že tímto způsobem lze k telefonu připojit také herní ovladač. Ti, co mají rádi televizi, ji klidně mohou sledovat také na svém mobilním telefonu – postačí k němu připojit DVB-T tuner. A pokud právě nemáte k dispozici Wi-Fi připojení, poslouží vám USB OTG i k tisku z mobilního telefonu. Stačí mít příslušnou redukci (běžný USB kabel toto neumožňuje), driver (ovladač) vaší tiskárny nainstalovaný v mobilu a samozřejmě telefon, který podporuje tento standard. Možností je mnoho, zde jsme uvedli pouze ty základní. Pokud ale budete chtít USB OTG využívat naplno, musí ho váš mobilní telefon podporovat a také musíte externí zařízení k telefonu nějak připojit.

Jak zjistím, zda můj telefon podporuje USB OTG?

Nové modely mobilních telefonů většinou funkci USB OTG plně podporují. Pokud bude někde chybět, bude to u starších telefonů. Jak se přesvědčím, že můj telefon tuto funkci podporuje? Základem je samozřejmě prohlídka manuálu od vašeho telefonu. Jestliže nic nezjistíte, můžete to zkusit přes Google. Pokud do vyhledávače zadáte název vašeho telefonu ve spojení s výrazem USB OTG, ve většině případů narazíte na článek, který vám na to, zda váš telefon tuto technologii podporuje, odpoví. Pokud se i přesto nic nedozvíte, můžete ještě zkusit využít specializovanou mobilní aplikaci.  V případě, že se rozhodnete použít například aplikaci USB OTG Checker, postačí jí pouze nainstalovat a spustit. Aplikace poté ověří, zda váš telefon OTG podporuje. V případě, že odpověď je ve vašem případě kladná, můžete přejít k dalšímu bodu – připojení externích zařízení k telefonu.

Přečtěte si také: Neztraťte se ve světě USB standardů

Jak připojím externí zařízení?

Při připojení externích zařízení narazíte ve velké většině případů na ten problém, že nebudete schopni velký USB konektor externího zařízení připojit k malému USB slotu na mobilním telefonu. Řešení ale existuje a je velmi pohodlné – potřebujete pouze USB redukci. Jde o jakési přechodky, které mívají většinou podobu USB adaptéru, případně krátkého kablíku s dvěma různými USB konektory na dvou koncích. Konkrétní typ redukce, který potřebujete, abyste mohli USB OTG pohodlně využívat, se pak odvíjí od toho, jaký máte telefon a jakým USB slotem tento telefon disponuje.  

Typy USB OTG adaptérů

V případě Androidů potřebujete buď přechodku USB-A/USB-C, nebo USB-A/micro USB. Je to z toho důvodu, že telefony s Androidem většinou disponují micro USB slotem, případně slotem na USB-C. Pokud budete chtít USB OTG využít na vašem iPhonu, ve velké většině případů budete potřebovat přechodku Lightning/USB-A. Některá externí zařízení už ale s touto funkcí počítají, a rovnou proto disponují konektorem USB-C. Taková zařízení sice velmi snadno připojíte k Androidům, pro připojení k iPhonům ale budete potřebovat redukci Lightning/USB-C.

Pokud jste zdárně prošli všemi kroky – ověřením podpory USB OTG u vašeho telefonu, pořízení vhodné redukce, připojením externího zařízení – už vám nic nebrání v tom, abyste tuto funkci začali naplno využívat.

Související produkty

Přechodka Swissten z USB-A na Lightning se hodí pro připojení USB-A zařízení k iPhone
Díky Swissten adaptéru z USB-A na USB-C snadno připojíte flash disk i k telefonu s Androidem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *