Notebooky neboli laptopy bývají obecně dražší než stolní počítače neboli desktopy. V každém případě se nejedná o nejnižší položku rodinného rozpočtu. Zaměřme se tedy na to, jak při jejich nákupu ušetřit. 

Nakupujte notebook přes srovnávač cen

Při nákupu nového notebooku byste se měli orientovat v cenové nabídce jednotlivých obchodů. Proto použijte srovnávače cen, které aktuálně můžete nalézt v oline prostředí ve velkém množství. Jednotlivé modely přenosných počítačů se totiž mohou u různých prodejců cenově lišit o tisícikoruny. Nakoupíte-li tedy v prvním obchodě, na který narazíte, ušetříte sice nějaký čas, na druhou stranu z finančního hlediska se vám takový nákup může hrubě nevyplatit. Buďte tedy obezřetní a věnujte výběru nového notebooku dostatek času. Vyplatí se vám to!

Pečlivě vybírejte parametry a užitečné funkce

Při výběru nového notebooku byste se měli zaměřit na jednotlivé parametry a užitečné funkce. Musíte si tedy nejprve ujasnit, co od daného zařízení požadujete. Pokud např. chcete laptop používat výhradně na práci a surfování na internetu, bude úplně zbytečné, utratíte-li spoustu peněz za notebook, který má hardware pro hraní videoher. Ty jsou mnohem náročnější na výkon, takže takové vybavení je samozřejmě dražší. Při nákupu pracovního notebooku vám pak mohou výběr usnadnit systémové požadavky od výrobce softwaru, který používate. Např. při konfiguraci notebooku pro práci s grafickými programy si prostudujte hardwarové požadavky pro práci s Photoshopem či Illustratorem. Miřte přitom vždy minimálně na doporučenou konfiguraci, ať vám počítač brzy nezastará. Nerozumíte-li počítačům, obraťte se na někoho ve svém okolí, kdo se v nich vyzná. Na jaké základní parametry se zaměřit? 

  • Procesor – mozek počítače ovlivňující výkon. Na trhu dominují značky Intel a AMD, přičemž výrobky druhého výrobce jsou považovány za lepší v poměru cena/výkon.
  • Operační paměť – ukládá dočasné soubory ve chvíli, kdy na počítači spustíte jakýkoliv program. Měla by být tedy tím vyšší, čím náročnější programy chcete používat. 
  • Grafická karta – podstatná hlavně u počítačů na hraní videoher či tvorbu grafiky. Pro další používání vám postačí základní grafická karta, která může být výrazně levnější.
  • Pevný disk – dnes už jsou standardem kvalitní SSD disky. Měli byste vybrat tím větší disk, čím více souborů a programů chcete na počítači mít. Nižší kapacita nicméně bývá levnější. 
  • Monitor – u notebooku nejsou ve velikosti obrazovky rozdíly tak propastné jako u stolních počítačů. Každopádně větší monitory, které jsou dražší, opět využijí spíše hráči a grafici.  

Využijte slevové akce

Většina prodejců láká nakupující na různé slevové akce. Při nákupu notebooku může být tedy zajímavá sleva na Alza.cz, případně akce nějakého dalšího obchodu, který se zabývá prodejem elektroniky. Navíc musíme doplnit, že k dispozici nemáte pouze „klasické“ slevy, tedy ty, jež už jsou započítány v ceně zboží. Využít je možné také slevové kupóny a poukazy, dopravu zdarma při nákupu zboží nad určitou částku, různé výprodeje nebo marketingovou akci Black Friday, která se koná každoročně na konci listopadu (a v některých obchodech i častěji). 

Náš tip: Jak vybrat herní počítač

Pořiďte si chromebook

Pokud chcete při nákupu přenosného počítače ušetřit, můžete také zaměřit na tzv. chromebooky. O co se jedná? Jde o notebooky s operačním systémem Google Chrome OS, tedy nikoli s OS Windows, který je běžnější. Tyto počítače bývají nenáročné na výkon, tudíž stojí méně než totožné počítače s Windows. Jedná se přitom o optimální řešení pro méně náročné uživatele, kteří tráví většinu času na počítači na internetu. Musíte ovšem počítat s tím, že ihned po nákupu nebudete mít k dispozici profesionální aplikace a alternativní software budete muset případně hledat na Chrome Web Store nebo v Google Play.

Vsaďte na repasovaný notebook

Repasované notebooky jsou počítače, které jsou sice použité, prošly ovšem procesem zvaným repase. Byly tedy odborně rozebrány, důkladně prohlédnuty, vyčištěny a renovovány, tudíž se velmi blíží stavu nového přenosného počítače. Často se přitom jedná o zařízení, která byla používána jen krátkodobě (např. na předváděcích akcích), takže si přívlastek „jako nové“ plně zaslouží. Jednat se přitom může i o modely nejvyšších tříd, takže nákupem repasovaného notebooku rozhodně přestáváte brát ohled na kvalitu. Jeho pořizovací cena přitom může být velice zajímavá. 

Nezaměřujte se na nejnovější počítače na trhu

V jednotlivých obchodech najdete prakticky neustále nové a nové počítače. Nejnovější stroje samozřejmě obvykle přinášejí jisté zlepšení celkové výkonnosti, kapacity a funkcí. Na druhou stranu není nebytně nutné disponovat notebookem, ve kterém bude hardware té úplně poslední generace. Navíc v čase, kdy přicházejí na trh nové modely, ty starší obvykle začínají zlevňovat. Zlepšení přitom nikdy nebývá nijak skokové, takže výkon takového notebooku rozhodně nebude špatný. Parametry nejvýkonnějších modelů stejně běžní uživatelé prakticky nevyužijí. 

Starejte se o svůj notebook dobře

Nejlépe samozřejmě ušetříte tak, že vám nový notebook vydrží dlouho v perfektním stavu, takže nebudete muset v nejbližší době utrácet za další. Proto se o svůj počítač dobře starejte, čistěte ho a přenášejte bezpečně. K tomu se vám může ostatně perfektně hodit batoh na notebook. Takové zavazadlo je praktické, neboť obsahuje speciální přihrádky na různá elektronická zařízení, stejně jako na další věci. Pokud tedy svůj (nový) přenosný počítač často přenášíte i mimo domácnost, dbejte na to, abyste jej nepoškodili a sloužil vám co možná nejdéle. Pokud váš notebook nefunguje, nezoufejte. Přineste zařízení do servisu notebooků. V drtivé většině případů vás oprava vyjde několikanásobně levněji než koupě nového notebooku.

Související produkty:

batoh na laptop Swissten
Batoh Swissten má vnitřní objem 19 l a k tomu výstupní USB port pro venkovní dobíjení mobilu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *