Změna je život. A tak jste se možná konečně odhodlali k velkému kroku, který změní vše, co jste
dosud znali a na co jste tolik spoléhali. Přecházíte od Androidu k iOS. A je to, jako byste vstupovali
do jiného, dosud neprozkoumaného vesmíru. Jak na to?

Vyměnte Android za iOS

Vyměnit jedno zařízení za druhé je jednoduché. Ale co s jeho „útrobami“? Ve svém chytrém
telefonu nebo tabletu určitě máte uloženo spoustu aplikací a informací, o které nechcete přijít. Máte
tam fotografie, videa a v neposlední řadě kontakty. Stejně tak tam máte své oblíbené webové
záložky, poštovní účty, zprávy nebo WhatsApp. Máte tam svou jedinečnou historii.

Musíte se s tím vším nenávratně rozloučit?

Rozhodně ne. Přechod z operačního systému Android na operační systém iOS od Apple může být snazší, než jste čekali. A nepřijdete o nic z toho, na co tolik spoléháte. Poradíme vám, jak správně postupovat při přechodu z Androidu na Apple.


Náš tip: Máte ke svému iPhone nebo iPadu vše, co budete potřebovat? Nabízíme vám originální Apple přislušenství pro iPhone, iPad, MacBook nebo Apple Watch. Nebo byste raději stejně kvalitní alternativu od prověřené značky SWISSTEN?

Elektřina a wi-fi

Ještě než se pustíte do přenášení dat ze zařízení s Androidem do vašeho nového iPhone nebo třeba
iPadu, udělejte několik základních kroků. Oba své přístroje pro jistotu připojte k elektrické síti
(nebo třeba powerbance), aby se vám v mezičase nevypnula – může to totiž chvíli trvat. Zároveň se
před přechodem z Androidu na Apple přesvědčte, že jsou obě zařízení připojena k Wi-Fi. A nakonec se ujistěte, že vše, co hodláte do nového zařízení přenést, se tam vejde. Připraveni? Tak se do toho pustíme.


Co je dobré vědět: K přenosu dat je potřeba mít oba přístroje připojené k síti. Proto se ujistěte, že máte vhodný nabíjecí kabel, že máte síťovou nabíječku a nebo že máte po ruce powerbanku. V případě nových modelů iPhone vám můžeme doporučit zejména powerbanky s MagSafe.

Praktická powerbanka Swissten s podporou MagSafe má jen 120 g a navíc poslouží i jako stojánek

Přečtěte si také: Magický MagSafe: proč ho musíte mít?

Jak propojit Android s iPhone?

Přenášení dat z Androidu na Apple zařízení, jako je iPhone nebo iPad by se mohlo zdát jako něco šíleně složitého, ale neděste se. Apple to má v tomhle ohledu vychytané a nabízí vám speciální aplikaci nazvanou Move to iOS, která vám pomůže přenést kontakty, kalendář, e-maily, fotografie či videa. Přenese i veškeré vaše zálohy zařízení a dokonce i zálohy aplikací. Tato aplikace je velmi intuitivní a v několika krocích budete mít hotovo.

Stačí si ji stáhnout z obchodu Google Play na vašem přístroji s Androidem a spustit ji. Po prvotním nastavení na vašem novém iPhone či iPadu by spolu obě zařízení měla začít komunikovat.

Stačí kód

Jak váš nový iPhone nebo iPad při přechodu z Androidu na Apple pozná, že svá data posíláte právě na něj? Samozřejmě, že je toto spojení zabezpečené. Takže jakmile přenos spustíte, iOS zařízení se vás zeptá, jestli chcete pokračovat. Volbu potvrďte. Vzápětí se před vámi otevře obrazovka nazvaná „Přechod z Androidu“. Chvíli počkejte, načež se před vámi objeví šestimístný až desetimístný číselný kód. Zadáte ho na vaše Android zařízení a dojde jejich propojení.

Může vás zaskočit, že iOS zařízení vytvoří dočasnou Wi-Fi síť. Neděste se, tak to má být. Přístroj s Androidem se vás zeptá na možnost připojení k této síti, což potvrďte. A brzy se před vámi objeví obrazovka Přenos dat. Pak už jednoduše na starém zařízení vyberte vše, co chcete přenést, a klepněte na Pokračovat.

Přenášení dat může být dost zdlouhavý proces. Než se hladce dokončí, podívejte se na SWISSTEN.eu, kde máme různé příslušenství pro iOS zařízení. Co třeba bezdrátová sluchátka AirPods? Nebo rovnou stylový Bluetooth reproduktor pro větší zážitek z hudby?

Reproduktor Swissten X-BOOM s krytím IPX5 odolný vůči stříkající vodě můžete vzít v létě i na koupaliště

Co nejde přenést?

Podařilo se? Skvěle. Většina z toho, co jste měli na starém zařízení, se přenesla. Bohužel, existují položky, u kterých to není možné – například hudba, knihy a PDF dokumenty. Ty je bohužel nutné přenést posléze ručně.

Apple ID

Nyní je největší čas odložit staré a už nepotřebné zařízení a začít se kamarádit s iPhonem nebo iPadem. Zpočátku to možná bude trochu složitější, ale pak už vás uvítá velmi vstřícné, jednoduché a intuitivní prostředí, kde se za chvíli budete cítit jako doma.

Prvním vaším krokem po přenesení dat by asi mělo být vytvoření si Apple ID, což je účet, který vám umožní přístup ke všem službám Apple (včetně App Store, iCloud a iTunes). Možná už jste ho v minulosti měli nebo ho používáte na jiném zařízení s operačním systémem iOS. V tom případě není nic snazšího než se k němu přihlásit i zde a všechna svá zařízení tak pohodlně propojit. Pokud ne, vytvoříte si ho právě nyní, během nastavování nového zařízení. Případně to jde i na webových stránkách appleid.apple.com.

Víte, že: AppleID využijete i pro své chytré hodinky? I ty máme v nabídce, včetně speciální verze pro děti se zabudovanou GPS. Případně možná uvítáte nový stylový řemínek pro Apple Watch.

Kovový řemínek pro Apple Watch najdete na Swissten.eu hned v několika barevných variantách. Co říkáte na růžovo – zlatou?

Oblíbené aplikace

Drobnou nevýhodou je, že i když některé bezplatné aplikace, které jsou dostupné jak v Google Play, tak i v App Storu, se dají přenést z Androidu na iOS, tak u jiných to naopak nejde. Obvykle ale existují jejich varianty přizpůsobené přímo prostředí iOS. Takže není nic jednoduššího než podívat se na App Store a tam si je stáhnout.

U placených aplikací pro Android je dobrou zprávou, že řada z nich funguje i na iOS. Takže je třeba i možné, že máte nárok na bezplatné stažení totožné aplikace z App Store.

Jděte na to chytře: Věčně něco ztrácíte? Díky tomu, že teď máte svůj iPhone nebo iPad, už pro vás tahle noční můra může být minulostí. Máme pro vás AirTag,což je malé, ale chytré zařízení, které vám pomůže najít všechny ztracené předměty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *