Bezpečná powerbanka

Powwerbanka vás vytáhne z ledasjaké šlamastiky. Kolikrát už jste se dostali do situace, že jste akutně potřebovali dobít mobil, tablet anebo chytré hodinky a zásuvka byla daleko? Možná si ještě dnes říkáte, že kdybyste tenkrát měli po ruce powerbanku, bylo by vše snazší. Na pořízení powerbanky ale není nikdy pozdě.  Jak ale vybrat tu nejvhodnější a jak ji správně a bezpečně používat? A dostanete se vůbec s powerbankou do letadla?

Podezřele levná powerbanka? Zbystřete

Bezpečné používání powerbanky začíná již při jejím výběru. Pro mnoho uživatelů může být primárním faktorem při výběru samotná cena zařízení. Nakupujte však raději originální powerbanky, pokud možno přímo od výrobce. V případě, že kupujete levnou powerbanku, jejíž kapacita ve většině případů neodpovídá kapacitě, která je na ní uvedena, můžete dokonce způsobit poškození nabíjeného zařízení. V horších případech může powerbanka i vybouchnout nebo způsobit požár. Ale to jsou opravdu extrémy. Většina powerbank na trhu je schválena k prodeji v České republice a splňuje alespoň základní bezpečnostní standardy.

Jak vybrat powerbanku?

Při výběru powerbanky se zaměřte především na její kapacitu, rychlost nabíjení, počet výstupů, ale i materiál a typ baterií. Jak jednotlivá kritéria posuzovat?

Kapacita

Podle tohoto parametru lze powerbanky rozdělit například takto:       

  • s kapacitou do 5 000 mAh

Ty jsou vhodné pro jednorázové dobíjení. Jedná se o menší powerbanky, spíše kapesní. Příkladem je SWISSTEN powerbAnka pro iPhone, MagSafe, PD, QC, 5 000 mAh využívající technologii MagSafe. Princip technologie MagSafe spočívá v přesném rozmístění magnetů, a to jak v nabíječce, tak přímo v nabíjeném zařízení. Díky tomu zaznamenáte při nabíjení minimáln ztráty;                       

  • s kapacitou od 5 000 do 9 000 mAh určené již pro častější dobíjení;
  • s kapacitou od 9 000 do 15 000 mAh

Taková powerbanka již dobije i vetší zařízení (např. tablet, fotoaparát…);

  • s kapacitouod 15 000 mAh a více vhodné pro dobíjení notebooků.

Hledáte powerbanku, která dokáže dobít iPhone z 0 % na 50 % za 30 minut? Právě s tím si poradí SWISSTEN powerbanka Black Core max 30 000 mAh, kterou můžete použít na dobíjení nejen mobilních telefonů, ale také chytrých hodinek a notebooků.

Rychlost nabíjení

Rychlost nabíjení závisí na výstupním proudu z konektoru. Čím vyšší je výstupní proud, tím rychleji se zařízení dobije. Spíše u levnější powerbank se můžete setkat s nabíjecím proudem 1A. Další variantou u lepších powerbank je výstup 2A, který nabije zařízení 2krát rychleji.  Lze se setkat i s 3A výstupem, ovšem ten nemusí spolupracovat se všemi zařízeními

Počet výstupů

Počet výstupů umožňuje dobíjení více zařízení zároveň. U powerbanky se můžete nejčastěji setkat s výstupy microUSB, USB-C, USB-A anebo Lightning v případě powerbank určených pro iPhone, iPad či MacBook.

Velikost powerbanky se odvíjí od její kapacity. Čím větší kapacita, tím větší powerbanka. A mnohdy si lze vybrat z mnoha tvarů (zaoblené, hranaté…)

Velikost powerbanky a použitý materiál

  • Některé varianty powerbanek nabízejí odolnosti proti nárazu, prachu, vodě. Powerbanku ale raději extrémním podmínkám včetně mrazu, nevystavujte.
  • Materiál používaný k výrobě je nejčastěji plast. Ten je sice lehčí, ale také méně odolný ve srovnání s hliníkem, který je těžší, ale má delší životnost. Stylovější verze powerbank se vyrábí také ze dřeva. Materiál tedy určuje odolnost, životnost a hmotnost zařízení.
  • Typy používaných baterií se dělí na Li-ion a Li-Pol baterie. Li-ion baterie můžete dobíjet v jakémkoliv stádiu vybití, avšak nedoporučuje se nechávat je vybít úplně. Jsou kvalitní i cenově dostupné. Li-Pol baterie mají výhodu, že se nevybíjejí samovolně v případě, kdy nejsou využívány.

Víte v čem se liší konektory USB-A a USB-C? Neztraťte se ve světě USB standardů

Z čeho se skládá powerbanka?

Na první pohled vidíte kryt nebo také obal. Ten se vyrábí nejčastěji z plastu nebo hliníku. Pod krytem se ukrývají bateriové články a stejnosměrný měnič. Právě na kvalitě bateriových článků závisí skutečná kapacita powerbanky a také její životnost. U levnějších variant, které jste si nekoupili přímo od výrobce, bývají využity nekvalitní bateriové články. Mnohdy bývá skutečná kapacita powerbanky mnohem menší, než uvádí výrobce na obalu, častá je kratší životnost powerbanky i hrozba poškození nabíjeného zařízení. Jestliže si koupíte powerbanku přímo u výrobce či distributora, zajistíte si nejen její bezpečnost, ale také dlouhou životnost.

Jak bezpečně používat powerbanku?

Jestliže budete powerbanku správně používat, prodloužíte její životnost, a zároveň se vyhnete nebezpečným situacím. Dodržujte proto následující zásady:

  • Vyhněte se používání neoriginálních powerbank.
  • Dejte si pozor na užívaní nebo skladování powerbanky za příliš vysokých nebo nízkých teplot.
  • Používejte kvalitních nabíjecích kabelů.
  • V případě dlouhodobého neužívání powerbanky ji poté nabijte na 50 %.
  • Vstupní proud by měl být minimálně 1A.

Jak je to se skutečnou kapacitou powerbanky?

Na obalu powerbanky se dočtete celkovou kapacitu bateriových článků, avšak uvědomte si, že samotné články mají napětí 3,7 V a telefon se nabíjí při 5V.

Skutečnou kapacitu můžete vypočítat podle vztahu: a = x*y*1,2*5/3,7

kde

  • x udává kapacitu telefonu uvedenou v mAh,
  • y udává požadovaný počet nabití,
  • a udává kapacitu powerbanky, kteoru najdete na obalu.

S powerbankou do letadla? Za jakých podmínek?

Powerbanky bývají na palubě povoleny, avšak za určitých podmínek. Kapacita nesmí být vyšší než 20 000 mAh a výdrž nesmí přesáhnout 100 Wh. Powerbanku také nesmíte mít v zavazadle pro odbavení. Z toho vám ji určitě vyhodí, Vždy si ji berte v příručním zavazadle sebou do letadla. O podmínkách cestování s powerbankou se ale raději informujte předem. Je totiž možné, že se pravidla v jednotlivých zemích a u různých leteckých společností liší.

Tip redakce: Chcete mít jistotu, že vás s powerbankou do letadla pustí? Porozhlédněte se po nabídce powerbank Swissten s kapacitou do 15 000 mAh.

Přečtěte si také: S powerbankou do letadla? Víme jak

Související produkty

powerbanka Swissten 30 000 mAh
Prémiová powerbanka Swissten s kapacitou 30 000 mAh, proudem 3A a výstupy USB a USB-C
Powerbanka Swissten MagSafe s podporou Power Delivery a Quick Charge
Bezdrátová powerbanka Swissten all-in-one 10 000 mAh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *