MFi certifikace

Potřebujete mít jistotu, že sluchátka, kabel anebo třeba nabíječka, kterou si právě pořizujete, bude spolehlivě fungovat s vaším iPhonem? Pak máte dvě možnosti:

Co je to MFi certifikace?

MFi certifikace (Made for iPhone / iPod / iPad) je způsob, jakým se výrobci snaží informovat své zákazníky, že jsou jejich produkty 100% kompatibilní s Apple technologií. Pokud konkrétní kabel, nabíječka anebo třeba sluchátka disponují označením MFi certifikace, znamená to, že jejich výrobce obdržel od Apple certifikaci konkrétní produkt vyrábět. Pro konkrétního zákazníka to pak znamená mimo jiné to, že si může být jist možností neomezené podpory od společnosti Apple. Za tu si ale musí pár korun navíc připlatit v ceně produktu. MFi certifikované příslušenství je vždy o něco málo dražší než to necertifikované.

Trocha historie

První představení předchůdce Mfi certifikace proběhlo na Macworld Expu v roce 2005. Primárně se certifikace zaměřovala na zařízení pro iPod a kompatibilní produkty vyrobené pro účely prezentace. Novinky se označovaly jako „Ready for iPod“. Provize pro Apple za každý licencovaný produkt tehdy byla 10%. S uvedením iPhone a iPad na trh se rozšířil také tento program, který se v roce 2010 sjednotil pod označení MFi.

Jak poznáte, že má zařízení MFi ceritikaci?

Například takový MFi certifikovaný kabel je sice dražší, ale zato je prověřený. Máte garantovanou podporu všech funkcí včetně synchronizace či kompatibility napříč všemi Apple produkty. Také jej poznáte tak, že na balení certifikovaných doplňků od jiných výrobců naleznete logo MFi. Pokud byste si pořídili příslušenství bez certifikace MFi, mohlo by se stát, že by byla nefunkční synchronizace zařízení s PC, mohlo by dojít k poškození baterie přístroje anebo by se díky nekvalitnímu provedení brzy rozlomily konektory. Samozřejmě tento černý scénář se vždy nemusí naplnit. Takové kabely pro Apple bez MFi certifikace nemusí být vůbec špatným řešením. Pokud nechcete investovat do takto jednoduchého příslušenství horentní sumy peněz. Nakupujete-li necertifikované příslušenství, měli byste si prověřit značku výrobce a vsadit spíše na ty známější a spolehlivější.

Příklad loga MFi certifikovaného produktu

Přečtěte si také: Jak opravdu rychle nabít iPhone? Zkuste Power Delivery

MFi certifikace pro MagSafe

Nabíjení MagSafe se představilo roku 2020 a aby se předešlo neoriginálnímu příslušenstvím od různých výrobců, sáhl Apple po certifikaci takového příslušenství pod zkratkou MFM (Made for MagSafe).

Jaké parametry musí splňovat MagSafe kompatibilní produkty?

  • Například pouzdra na mobil musí mít tloušťku 2 mm a být plně kompatibilní s nabíječkou MagSafe.
  • Magnety musí jít rozpojit gramovou silou.
  • Důležité je také přesné rozmístění magnetů, aby se zajistilo dokonalé přilnutí nabíječky k telefonu.
  • Pro výrobce MagSafe kompatibilního příslušenství je také přesně specifikován typ magnetů, které může použít. Konkrétně je to typ N45SH NdFeB s povrchovým opracováním NiCuNi.

U jakých zařízení se MFi certifikace hodí?

Certifikace MFi je vhodná u jakéhokoliv příslušenství, které ke svému zařízení značky Apple potřebujete. Certifikaci MFi získá zařízení jiných výrobců, které prošlo kontrolou kvality a kompatibility. Jedním z takových výrobců je například Swissten, který u MFi certifikovaných produktů nabízí výborný poměr ceny a kvality.

Od značky Swissten si můžete pořídit například:

Související produkty

MFi certifikované kabely
MagSafe kompatibilní nabíječky
One thought on “Co znamená MFi certifikace?”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *