přenosová rychlost

Přenosová rychlost v megabitech nebo megabajtech? Dvojice zkratek, které lze snadno zaměnit nebo považovat za shodné. Tyto dvě jednotky spolu ale souvisí a obě jsou důležité. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl a co která z nich vlastně určuje? 

Megabit nebo Megabyte? 

Obě jednotky určují velikost dat. Bit (malé b) je z anglického drobek a jde o základní datovou jednotku. Z bitu je odvozena jednotka přenosové rychlosti vznikající jako počet bitů (příp. Megabitů – Mb) přenesených za jednotku času (nejčastěji sekundu) – Mb/s. Někdy je přenosová rychlost měřena také v jednotkách Mbps (Megabit per second – tedy milión bitů přenesených za sekundu) a při pořizování nového internetového připojení je to jeden z hlavních faktorů, podle kterých se rozhodujeme. Byte (velké B) je odvozená datová jednotka a její velikost je přesně 8 bitů. Její název pochází z anglického slova sousto a k jejímu použití přikračujeme z důvodu nižších hodnot při označování přenosových rychlostí Jednotka MB/s se v současné době používá častěji zejména v případě označení rychlosti stahování anebo přenosové rychlosti u flash karet, USB hubů, kabelů, apod.

Kolikrát je MB větší než Mb? 

Rozhodně není pravda, že přenosová rychlost připojení 50 Mb/s znamená, že stáhnete 50 MB za 1 sekundu. Byte se skládá z 8 bitů, je proto 8krát větší. Pro příklad internet s rychlostí 20 Mb/s je pomalejší než ten s rychlostí 3 MB/s. Proč? 3 MB vynásobíme 8 a dostanete 24 Mb/s.  

Jaké další předpony jsou užívány v souvislosti s datovými jednotkami?

Předpona Násobky bajtů Bajty na bity 
kilo- (K) 1KB = 1024B 1KB = 8Kb 
mega- (M) 1MB = 1024KB 1MB = 8Mb 
giga- (G) 1GB = 1024MB 1GB = 8Gb 
tera- (T) 1TB = 1024GB 1TB = 8Tb 

Jak rychlý je váš download a upload? 

Rychlos internetu neurčuje jen rychlost stahování (download), ale i rychlost odesílání dat (upload). Ten využíváme hlavně při zálohování na cloudu, streamování a nahrávání videí na internet. Zkrátka download přináší data k vám, upload od vás do světa virtuálního. 

Za jak dlouho stáhnu soubor? Roli hraje přenosová rychlost

Doba stahování souboru o velikosti například 100 MB ovlivní přenosová rychlost vašeho internetového připojení. Jak zjistit dobu stahování souboru? Velikost souboru vydělte rychlostí přenosu: 

  1. V případě rychlosti 30 Mb/s stažení potrvá 26,67 sekund. 
  2. S 50 Mb/s rychlostí to potrvá to jen 16 sekund. 
  3. Při 100 Mb/s rychlosti vyjde 8 sekund. 

Ideální přenosová rychlost internetu 

Při porovnávání nabídek internetu je dobré vědět, jakou rychlost potřebujeme. Zohlednit musíme nejen to, k čemu chceme internet využívat, ale i možnosti vašeho vybavení. Nemáte-li dostatečný hardware, který by si poradil s vysokorychlostním internetem, nemá smysl si jej pořizovat a platit navíc. Také je důležité, kolik zařízení máte připojeno k síti. Všechny by měly mít buď vlastní rychlostní pásmo, nebo nastavenou maximální přenosovou rychlost. 

Jak rychlý internet potřebujete pro některé nejčastější činnosti?

  • Příjem IPTV – na tento příjem vám postačí i 10 Mb/s 
  • Surfování po internetu – vyhledávání a prohlížení stránek také 10 Mb/s 
  • Vyřizování emailů – někdy s přílohou či externími odkazy, tak je lepší 20 Mb/s 
  • Sledování videí – v běžném režimu a normální kvalitě zvládne 30 Mb/s 
  • Streamování videa – poběží i se 40 Mb/s 
  • Sledování videa v HD kvalitě – lepší obraz i zvuk potřebuje 50 Mb/s 
  • Videokonference, práce online z domova – počítejte raději i s 80 Mb/s 
  • Stahování velkoobjemových souborů, častý obousměrný přenos dat vám usnadní 100 Mb/s 
  • Firmy – zde už potřebujete připojení 150 Mb/s a více, dle velikosti a množství práce v online prostředí 

Někdy je potřeba k jednomu zařízení připojit více zařízení. V tomto případě pomůže například USB hub či modernější USB-C hub, při přenosu datových souborů pomůže flash disk. I u těchto zařízení je potřeba při jejich nákupu znát maximální přenosovou rychlost. V poslední době se z hlediska propojení notebooků, mobilů, chytrých hodinek i dalších elektronických zařízení rozmáhá univerzální USB-C konektorkterý je vybaven vysokými přenosovými rychlostmi a je možné jím zařízení připojit, ale i nabíjet.

Související produkty

Swissten USB-C hub 8v1
Swissten kabel USB-A / Lightning s MFi certifikací

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *