Bluetooth handsfree set

Potřebujete si při řízení automobilu zatelefonovat? Pak rozhodně potřebujete kvalitní handsfree do auta. K čemu je dobré a jak ho používat, abyste z něj vytěžili maximum?

Co je to handsfree?

Handsfree je zařízení, která umožňuje vyřizování neodkladných telefonátů přímo při řízení automobilu. Klasické telefonování při řízení je totiž zakázané. Používání handsfree zajišťuje vyšší bezpečnost, protože umožňuje držet volant stále oběma rukama. Handsfree lze totiž zapojit do rádia, stínítka či přímo do ucha.

Jak používat handsfree v autě?

Běžné handsfree určené pro použití v automobilech můžete ukotvit na stínítko nebo na palubní desku. Můžete ho také zastrčit rovnou do zapalovače. Obvykle není potřeba náročná instalace ani jakýkoliv zásah do interiéru auta.

Handsfree na stínítko zajistí opravdu kvalitní zvukový přenos a díky baterii s vysokou kapacitou ho nemusíte tak často nabíjet. Kromě klasické funkce volání, vám dokáže také předčítat SMS, jeho prostřednictvím můžete přijímat hovory hlasem a často umožňuje také propojení s několika telefony najednou.

Handsfree do cigaretového zapalovače stačí jen zasunout a zapnout. Poprvé je samozřejmě nutné také Bluetooth spárování s mobilem. Díky napájení přímo ze zapalovače nemusíte řešit nabíjení.

Jako handsfree do auta můžete využít i praktický headset. Ten můžete mít v uchu zasunutý neustále, dokonce i v kanceláři. A pokaždé, když vám někdo zavolá, jen zmáčknete tlačítko na uchu a hovoříte.

Mohlo by vás zajímat: Držák na mobil do auta? Vyberte si nejlepší

Typy handsfree

Handsfree lze rozdělit na základní kategorie:

  • Drátové osobní handsfree funguje pouze při propojení zařízení a mobilního telefonu pomocí kabelu. Na mikrofonu se nachází tlačítko, které umožňuje přijímat a ukončovat hovor. Jedná se převážně o levnější varianty handsfree. Jejich nevýhodou je přítomnost kabelu, který často překáží. Drátové handsfree systémy ale zároveň umožňují nejlepší přenos zvuku a také možnost propojení se všemi druhy telefonů, tedy i bez Bluetooth.
  • Bezdrátové handsfree umožňuje propojení mobilního telefonu a zařízení pomocí Bluetooth. Výhodou využívání je jak nízká pořizovací cena, tak právě i absence kabelu. Mezi nevýhody patří nutnost vlastnit mobilní telefon s Bluetooth a také nutnost dobíjení zařízení.
  • Klasické Bluetooth handsfree do auta lze zapojit do zapalovače v automobilu nebo umístit na clonítko. Výhodou je snadná instalace. Nevýhodou je nižší kvalita přenášeného zvuku a nutnost dobíjení akumulátoru.
  • Bezdrátové handsfree s FM transmiterem umožňuje propojení mobilního telefonu s rádiem ve voze pomocí Bluetooth. Zvuk je v tomto případě přenášen přímo do reproduktorů ve voze. Nevýhodou je nutnost najít volné FM pásmo, což může být složité.
  • Bluetooth zapojené přímo v interiéru vozu, které je přítomno ve většině moderních automobilů. Zabudováno může být přímo ve volantu nebo palubní desce. Mezi výhody této varianty patří automatické zapnutí sady již při nastartování. Vysoká kvalita přenášeného zvuku, a to pomocí reproduktorů v automobilu. A zároveň možnost propojení zařízení se dvěma mobilními telefony a to současně. Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací cena sady a taky velký zásah do interiéru vozu.
  • Autorádio s Bluetooth sadou je praktickou možností, jak si pořídit integrované bezdrátové handsfree a výrazně nezasahovat do vybavení auta.

Jak vybrat handsfree do auta?

Mezi důležité parametry pro výběr vhodného typu tohoto zařízení patří:

  • Výdrž integrované baterie, která určuje četnost dobíjení.
  • Nabíjení a konektor, který je při dobíjení nutné využít.
  • Ergonomie a možnost volby z několika druhů a velikostí nástavců sluchátek, padnoucích do ucha.
  • Bluetooth a možnost propojení s co nejvíce druhy mobilních telefonů. Některé typy Bluetooth mohou být úspornější pro baterii telefonu.
  • Možnost propojení s více mobilními telefony, možnost odstranit šum během telefonování a další vychytávky mohou být také součástí handsfree.
Swissten Bluetooth headset s výdrží až 4,5 hodiny
Elegantní Swissten Bluetooth headset spárujete se 2 zařízeními naráz

Jako handsfree lze využít i klasická sluchátka s mikrofonem. Sluchátka lze využít i při dalších činnostech jako je poslech hudby, audio knih a při hraní her. V případě využití pouze jednoho sluchátka je i výhoda vyšší bezpečnosti díky možnosti více vnímat své okolí.

Jak spárovat telefon s autem?

Proces nastavení a spojení pomocí Bluetooth se nazývá párování. Aby bylo možné propojit mobilním telefon s autorádiem, je nutné, aby jak telefon, tak autorádio byly kompatibilní s Bluetooth.  Zároveň je potřeba znát PIN pro infotainment nebo audio systém.

Postup při párování:

  1. Vyhledejte Bluetooth na mobilním telefonu a zapněte tuto funkci. Zároveň se ujistěte, že je zařízení při zapnutém Bluetooth viditelné.
  2. Pomocí tlačítka nebo hlasového příkazu na autorádiu lze spárovat autorádio a mobilní telefon.
  3. Telefon nebo automobil začne vyhledávat druhé zařízení.
  4. Pokud je zařízení nalezeno, vyskytne se v seznamu dostupných zařízení. V tomto bodě je již nutné pouze zadat heslo, které bývá uvedeno v uživatelské příručce vozidla.

Platformy jako Android Auto nebo Apple Car umožňuje propojení mobilního telefonu s autorádiem. Díky tomu je možné využívat aplikace mobilního telefonu přímo na obrazovce automobilu. Mezi tyto aplikace patří např.:

  • Google Maps, Waze
  • Hudební aplikace a internetová rádia
  • Audioknihy
  • Počasí
  • Zobrazení kalendáře a naplánovaných schůzek


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *