Nabíjení iPhone z powerbanky

Powerbanka je velmi užitečným zařízením. Díky ní můžete svůj mobilní telefon nebo tablet nabíjet i tam, kde nemáte přístup k elektrické síti. Výborně se vám proto vyplatí, pokud víte, že budete pár dní na cestách. Jestliže ale chcete, aby vám dobře sloužila co nejdéle, musíte se k ní chovat rozumně a dodržovat určitá pravidla, hlavně pak s ohledem na její nabíjení.

Z čeho se skládá powerbanka?

Powerbanka není žádné složité zařízení. Většinou svým vzhledem připomíná menší krabičku. Uvnitř byste pak mohli najít řídicí elektroniku a jednotlivé bateriové články. Opatřena je vstupy, přes které powerbanku dobíjíte ze sítě, a jedním nebo více výstupy. S jejich pomocí zase dobíjíte jednotlivá zařízení, která potřebujete nabít. Další součástí powerbanky je pak také USB kabel a nabíjecí adaptér, protože powerbanku nelze dobíjet bezdrátově.

Bezpečné nabíjení powerbanky

Powerbanku můžete dobíjet z elektrické zásuvky nebo přes USB kabel připojený k počítači. Používejte k tomu pouze originální kabely a adaptéry. V případě, že si musíte nabíječku dokoupit, vybírejte pouze z těch kvalitnějších. Nikdy powerbanku nedobíjejte poškozeným kabelem. Powerbanka by také v průběhu svého nabíjení neměla být úplně bez dozoru. Může se totiž zahřívat. Občasně proto pohmatem její teplotu zkontrolujte. Ze stejného důvodu také nikdy nenabíjejte powerbanku na extrémně horkých místech nebo na přímém slunci. Powerbanku dobíjejte nejlépe při normální pokojové teplotě.

Přečtěte si také: S powerbankou do letadla? Víme jak

První nabití

Nikdy také nenabíjejte mobil nebo tablet z powerbanky okamžitě po jejím zakoupení. Není plně nabitá, přičemž před prvním použitím právě toto powerbanka vyžaduje. Při prvním nabíjení se vždy řiďte instrukcemi výrobce, které jsou součástí balení. První nabití hlavně nesmíte přerušit. Powerbanku od zdroje odpojte až po jejím plném nabití.

Jak poznat, že je powerbanka plně nabitá?

U powerbank s displejem je to jednoduché. Při plném nabití se na něm zobrazí hodnota 100 %. Většinou ale powerbanky displeje nemají. V takovém případě však mají LED diody, které vás o plném nabití budou informovat – buď všechny zhasnou, anebo se naopak všechny rozsvítí.

Jak zachovat výkon powerbanky?

Pokud chcete, aby si vaše powerbanka zachovala svůj výkon co nejdéle a dobře vám sloužila, musíte vždy a za všech okolností dodržovat určitá pravidla. Powerbanka se hlavně nesmí nechávat nabíjet příliš dlouho. Po plném nabití ji okamžitě odpojte od zdroje.

Jak se k powerbance určitě nechovat?

Nejhorší, co byste mohli udělat, by bylo nechat nabíjet powerbanku celou noc. To samé ale platí také obráceně – velmi škodlivé pro bateriové články je také velmi krátké nabíjení. Powerbanku je prostě pokaždé nutné dobít do plna a poté jí v co nejkratší době odpojit. Dalším důležitým pravidlem je fakt, že v průběhu dobíjení powerbanky jí nesmíte připojovat k žádnému jinému zařízení. Úplně nejhorší nápad by tak byl udělat si z ní v průběhu nabíjení jakousi rozdvojku a nabíjet přes ni mobily nebo tablety. Nezapomeňte také na to, že pokud nebudete powerbanku potřebovat po delší dobu, neměli byste jí uskladnit úplně vybitou. Ideálem je 50 % baterie.

Jak zjistit skutečnou kapacitu powerbanky?

Údaj o kapacitě powerbanky na jejím obalu je jedna věc, její reálná kapacita zase věc druhá. Pokud chcete vědět, kolikrát si z konkrétní powerbanky nabijete váš mobil, vezměte si k ruce kalkulačku.

Rozdíl mezi uváděnou a reálnou kapacitou je dán hlavně tím, že články v powerbance mají napětí 3.7 V, ale nabíjí se z nich zařízení s napětím 5 V. Dalším faktorem jsou pak také ztráty energie.

Pokud si tedy pořídíte powerbanku se štědrou kapacitou 20 000 mAh, převeďte si nejdříve její kapacitu z ampérhodin na watthodiny. Ty poté vydělíte napětím 5 V při nabíjení nějakého zařízení z powerbanky. Vypadá to takto:

20 000 mAh = 20 Ah * 3.7 V = 74 Wh

Zde už tedy máme watthodiny, které ještě vydělíme napětím 5 V.

74 Wh / 5 V = 14,8 Ah (14 800 mAh)

Z výsledné kapacity 14 800 mAh dále ještě odečtěte ztráty, které se v případě kvalitní powerbanky s kapacitou 20 000 mAh budou pohybovat kolem 10 %.

14 800 mAh * 0.9 = 13 320 mAh

Vaše nová powerbanka má reálnou kapacitu 13 320 mAh. Překvapení? Průměrný telefon zvládne dobít přibližně 6x.

Naše doporučení: Zkuste si pomocí tohoto návodu spočítat reálnou kapacitou powerbanky Swissten Worx s kapacitou 10 000 mAh.

Jak ovlivnit rychlost nabíjení powerbanky?

Pokud chcete nabít powerbanku co nejrychleji, rozhodně se vyhněte dobíjení přes USB konektor počítače. Ve srovnání s dobíjením z elektrické zásuvky je o dost pomalejší.

Dále pak rychlost dobíjení powerbanky můžete nejvíce ovlivnit při samotné koupi tohoto přístroje. Zajímat by vás měl údaj o elektrickém proudu u konkrétního vstupu. Pro doplnění snad uvedeme jen, že proud se uvádí v ampérech (A). Vypadat to může například takto: micro USB vstup (5V / 2A). Pokud chcete dobíjet powerbanku opravu rychle, vybírejte takovou, která má nabíjecí prou alespoň 2 A.

Dokonce i ty nejmenší powerbanky Swissten Worx s kapacitou 5 000 mAh mají dobíjecí proud vyšší než 2A. Nabijete je tak mnohem rychleji než powerbanky jiných značek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *