USB hub zapojený v notebooku

Málokdo se v případě moderních notebooků zamýšlí nad počtem jejich USB vstupů a dalších konektorů. Většinou jich totiž tato zařízení mají dostatek, nicméně k problémům rozhodně vždy může dojít. Stává se to například hráčům PC her – připojí myš, ventilátor pod PC, sluchátka a jiné herní doplňky a najednou pro další potřebná periferní zařízení nemusí být místo. V tu chvíli se na scénu dostávají USB huby. USB hub se pouze jednoduše připojí k počítači či notebooku, přičemž rozšiřuje jeho možnosti tím, že nabídne další porty, do kterých můžete poté připojovat různá periferní zařízení.

Jaké jsou možnosti využití USB hubů?

O USB hubech většinou okamžitě přemýšlí majitelé takových notebooků, u kterých chybí některý z důležitých vstupů. Ať už je to HDMI, VGA, DVI nebo RJ-45, vždy máte možnost si chybějící port do vašeho zařízení doplnit. Postačí si vybrat vhodný USB hub. Může se stát, že váš notebook má dostatek vstupů, ale vám to zkrátka nestačí. Často se to stává při výše popsané situaci hráčům PC her. I tuto nepříjemnou situaci dokáže USB hub velmi efektivně vyřešit. Po úspěšném připojení USB hubu, připojte k vašemu počítači další periferní zařízení a efektivně tak mezi nimi přenášejte data a soubory.

Jak se USB huby k zařízení připojují?

Není nic jednoduššího než k notebooku připojit USB hub. Tato zařízení mívají většinou podobu jakési rozbočovací lišty, která je na druhém konci opatřená USB konektorem. Dnes už většinou jde o USB-C konektor, najít samozřejmě můžete ale také USB-A huby. Pokud má váš notebook pouze USB-A vstupy, nevadí, problémem nebude ani připojení USB-C hubu. Postačí vám pořídit si USB-C/USB-A OTG redukci za pár desítek Kč. Díky těmto různým variantám připojení není problém USB hub připojit kromě notebooku či PC také k tabletům nebo mobilním telefonům.

Swissten adaptér USB-A/USB-C umožní zapojeí USB-C hubu do USB-A portu

Přečtěte si také: Co je to USB OTG a jak ho využijete?

Jak vybrat vhodný USB hub?

Když zvolíte správný USB konektor pro připojení samotného hubu k vašemu počítači, vybírejte USB hub hlavně podle toho, jaké má porty. Jen vy víte, jaký typ a počet portů k plnohodnotné práci na vašem počítači potřebujete. Tomu přizpůsobte výběr – pokud potřebujete přidat HDMI nebo RJ-45 vstup, váš nový USB hub ho musí mít. Opačným případem je zase situace, kdy navíc potřebujete pouze klasický USB-A vstup – v tom případě vám postačí základní USB hub, a nemusíte tak utrácet za USB-C hub s 8 vstupy.

Swissten USB-C hub 8v1 rozšíří porty vašeho počítače o USB-C PD, HDMI 4K, LAN RJ45, SD a micro SD

Jaké je aktuální nabídka USB hubů?

Abyste se v nabídce USB hubů lépe zorientovali, přinášíme vám pár tipů, které vám představí jejich aktuální nabídku. S těmito USB huby lze vyřešit jakýkoli problém v oblasti připojení periferních zařízení, postačí si vybrat ten správný. Pokud potřebujete k vašemu notebooku připojit větší počet základních periferních zařízení (klávesnic, myší, tiskáren, telefonů, sluchátek, …), postačí vám základní USB-C hub, který zvýší počet USB-A vstupů do vašeho notebooku.

USB huby pro náročné

Jestliže byste raději k USB hubu připojili také paměťovou SD či micro SD kartu a následně z ní přenášeli soubory, pořiďte si již mírně pokročilejší USB-C hub, který těmito sloty disponuje. Kromě klasických USB-A vstupů už na něm najdete také jeden USB-C vstup s podporou Power Delivery, díky kterému můžete velmi rychle nabíjet i energeticky náročnější mobilní telefony, chytré hodinky nebo například powerbanky. Nabíjet lze samozřejmě také s pomocí všech USB-A vstupů, nabíjení ale není tak rychlé. HDMI a RJ-45 vstupy pak naleznete na dražších USB-C hubech s větším počtem vstupů, nebo na kompletních USB-C hubech, které kromě zmiňovaných vstupů nabídnou také VGA nebo jack.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *