U předchozích modelů iPhonů jste měli na výběr – fungovaly jak na klasickou SIM kartu, tak i na její elektronickou verzi eSIM. Příchod nových iPhone 15 (a iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max) tomu ale učinil přítrž. Fungují už pouze na eSIM. Jak ji získat a jak „vložit“ eSIM do iPhone 15?

Co je eSIM?

Na úvod si stručně osvětleme, co je to eSIM. Každý majitel mobilu zná SIM kartu, což je malá plastová kartička, která slouží k přesné identifikaci svého majitele. Neboli je na ní zaznamenáno jedinečné telefonní číslo. Potřebujete ji ale například i k využití datových služeb. A někdy je potřeba vložit ji i do chytrých hodinek.

Jak jdou technologie kupředu, přišel někdo chytrý na to, že SIM karta je sice výjimečná, ale také neekologická (protože je z plastu), občas se ztratí, občas poškodí – a nepříjemné je, že každý mobil vyžaduje jinou velikost SIM karty (od klasické až po nano). A tak vznikla eSIM (někdy se jí říká také vestavěná SIM neboli embedded SIM) – elektronická varianta SIM karty, která má totožné vlastnosti, ale neztratí se, nepoškodí a nemusíte s pomocí vylamování řešit její velikost.

Tip: Máte nový iPhone? Podívejte se na různé typy příslušenství pro Apple.

Díky držáku do auta na iPhone s bezdrátovým dobíjením se nikdy neztratíte, protože navigaci budete mít vždy na očích

Jak získat eSIM?

Pokud ještě eSIM nemáte, můžete ji získat několika způsoby. Zaprvé – můžete si zajít na pobočku vašeho mobilního operátora, tam o ni požádat a pracovník pobočky vám pomůže třeba i s nahráním eSIM do iPhone 15.

Nechce se vám na pobočku? Pak můžete všechno vyřídit online, z pohodlí domova. Stačí najít si webové stránky vašeho mobilního operátora a tam se přihlásit pod svým uživatelským jménem do jeho online samoobsluhy (vede ji každý mobilní operátor a jakožto jeho zákazník tam můžete mít pod dozorem svá data, objednávat různé služby, měnit mobilní tarify a tak dále).

Postup žádosti o eSIM se u jednotlivých operátorů mírně různí, ale není na tom nic složitého.

Po vyplnění krátkého formuláře získáte eVoucher, což je jakýsi kupon s QR kódem, PIN, PUK a  kontakty na vašeho operátora.

Tento eVoucher vám buď vystaví pracovník na pobočce, nebo vám ho doručí kurýr na adresu, jíž uvedete. Případně ho najdete v online samoobsluze operátora.

Jak vložit eSIM do iPhone 15?

eVoucher nerovná se eSIM. Musíte ho totiž nejprve aktivovat. Postup aktivace se může u různých zařízení mírně lišit, ale není na tom nic složitého. Až budete mít v ruce (nebo na obrazovce před sebou) svůj eVoucher, vezměte iPhone 15 a spusťte fotoaparát.

Načtěte QR kód z eVoucheru.

Pokud to nepůjde, jděte do Nastavení, pak zvolte Mobilní data, následně Přidat mobilní tarif a až následně načtěte QR kód.

To by mělo stačit, aby se nová eSIM nahrála do iPhone 15 a začala fungovat. Pokud by to nešlo, je vhodné obrátit se na infolinku vašeho mobilního operátora.

Teprve hledáte svůj vysněný iPhone? Přečtěte si Jaký iPhone je pro vás ten pravý?

Více eSIM v mobilu

Jaká je hlavní výhoda eSIM kromě toho, že se neztratí a nezničí? Především ta, že v jednom mobilním telefonu můžete mít více různých eSIM – tedy více různých telefonních čísel. U běžných SIM karet je možné použít do jednoho mobilu jednu, nanejvýš dvě. Další sloty na SIM karty scházejí. Ale u elektronické eSIM tomu nic nebrání. Postup je přitom obdobný jako u objednání a aktivace první eSIM.

Jak přenést starší eSIM do iPhone 15?

Možná už svou eSIM máte, protože jste ji používali v jiném zařízení. A teď jste si pořídili iPhone 15 a přemýšlíte, jak ji tam dostat. To už je trochu složitější. U běžné SIM karty stačilo vysunout ji z jednoho zařízení a vložit do druhého. U přenesení eSIM do iPhone 15 (nebo do jiného iPhone podporujícího eSIM) je potřeba postupovat jinak.

Skrze eSIM totiž máte ve svém stávajícím zařízení vytvořen eSIM profil, který obsahuje všechny informace z eSIM. Nemůžete ho přitom zkopírovat nebo jakkoliv jinak přenést do jiného zařízení. Je potřeba nejprve tento eSIM profil ze zařízení smazat. Aby to bylo možné, musíte být připojeni k internetu – jinak by ke smazání nedošlo.

Následně si vezměte svůj původní eVoucher a stejným způsobem jako poprvé se přes QR kód přihlaste do nového zařízení.

Nemáte už původní eVoucher? Pak musíte opět postupovat jako na úplném počátku – zajít na pobočku operátora nebo si přes online aplikaci vyžádat nový eVoucher. A pak se přes něj přihlásit do nového iPhone 15 nebo jiného zařízení.

Díky eSim už simku neztratíte. Kdybyste ale náhodou ztratili samotný iPhone, je tu AirTag. Pořiďte si ho ale raději včas

A pozor – pokud dáváte iPhone 15 do servisu, je potřeba nejprve eSIM profil smazat a posléze ho znovu nahrát z eVoucheru. Pakliže mobil ztratíte, musíte co nejdřív kontaktovat operátora, který vaši eSIM deaktivuje a pak si musíte udělat vyžádat nový eVoucher.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *