Letos se očekává hlavně zářijový příchod nových iPhonů 16, už v lednu 2024 jsme se ale dočkali uvedení na trh u jiného špičkového smartphonu – Samsung Galaxy S24. Společnost z Jižní Koreje představila své nové telefony s OS Android (One UI) na speciální akci v americkém San Jose. Jak je tomu u této oblíbené značky již zavedenou tradicí, s vydáním nových telefonů jsme se opět stali svědky zásadního pokroku. Nejvýrazněji se do popředí dostává zabudování funkcí umělé inteligence, které zásadně mění zavedené standardy, nicméně novinek je u telefonů od Samsungu celá řada. Přečtěte si, jaké to jsou.

Samsung Galaxy S24 – špičkový design i výkon

Nová řada jihokorejských telefonů nabízí 3 varianty modelů – základní model Samsung Galaxy S24, výkonnější model Samsung Galaxy S24+ a ultravýkonnou vlajkovou loď Samsung Galaxy S24 Ultra. Bez problémů je můžeme označit za jedny z aktuálně nejlepších chytrých telefonů na trhu. Nabízí totiž elegantní špičkový design, velmi kvalitní fotoaparáty a nejmodernější technologické inovace. Kupředu se posunul také jejich výkon, proto se s nimi můžete těšit na uživatelský komfort na vysoké úrovni. A co se tedy u nových jihokorejských telefonů změnilo? Zde jsou ty nejzásadnější změny napříč všemi 3 variantami modelů:

  • Systém fotoaparátů byl vylepšen a podporuje umělou inteligenci.
  • Plochý design telefonů se posunul na špičkovou úroveň, přičemž vlajková loď Samsung Galaxy S24 Ultra dostala titanový rám.
  • Do modelu Ultra se dostal nový procesor s absolutně špičkovým výkonem Snapdragon 8 Gen 3. Zbylé 2 modely nově disponují čipem Samsung Exynos 2400.
  • Do nových telefonů Galaxy byla zabudována umělá inteligence Gauss. Inspirována byla úspěšnými projekty tohoto typu, mezi které patří například chatGPT. Plně nahradí asistentku z minulosti Bixby. To zásadním způsobem změní možnosti interakce mezi smartphonem a jeho uživatelem. Užitečnou integrovanou AI funkcí může být například asistent webového prohlížení, simultánní překlad textů, shrnování dokumentů, úprava fotografií, vyhledávání podle obrázku, tvorba poznámek nebo textový asistent. Novinek je spousta, inteligence Gauss bude uživatelům telefonů Galaxy asistovat ve všech běžných situacích a zvyšovat tak jejich uživatelské pohodlí.

Dále se pojďme podívat na to, jak vypadají jednotlivé modely Galaxy S24 a co od nich můžete očekávat.

Samsung Galaxy S24 – základ

Už základní model Galaxy S24 nabízí díky procesoru Samsung Exynos 2400 výkon na vysoké úrovni a díky 6,2“ AMOLED displeji s rozlišením 2 340 x 1 080 px také kvalitní vizuální zážitek. Jeho fotosoustavu tvoří 50Mpx hlavní fotoaparát, 12Mpx širokoúhlý objektiv a 10Mpx teleobjektiv. Díky ní můžete s tímto telefonem pořizovat vynikající fotografie za všech okolností. Fotoaparát podporuje umělou inteligenci, díky čemu je schopen vždy perfektně optimalizovat snímky a dosáhnout tak maximální kvalitu u každé fotografie. Odolnost telefonu je na úrovni IP68, proto je dostatečně odolný proti prachu i vodě a spolehlivý v nejrůznějších podmínkách. Samozřejmostí je pak podpora rychlonabíjení až do výkonu 25 W. Kapacita baterie činí 4 000 mAh. Za zbylými 2 modely základní varianta zaostává v případě operační paměti a kapacity úložiště. Nicméně 8 GB RAM a možnost pořídit si telefon s 128 nebo 256GB úložištěm je stále více než dostačující.

Nabíjejte svůj Samsung efektivně s nabíječkou Swissten 3v1

Samsung Galaxy S24+ pro náročnější uživatele

Telefony Samsung Galaxy S24+ jsou větší a výkonnější než základní model. AMOLED QHD displej má v jejich případě velikost 6,7“ a rozlišení 3 120 x 1 440 px. Vybaven je LTPO technologií (disponují jí všechny 3 displeje včetně základu S24 a samozřejmě také varianty S24 Ultra), která nabízí možnost používání plně adaptivní obnovovací frekvence. Opět se jedná o novinku, protože u Samsung Galaxy S23 měla tuto možnost pouze nejlepší Ultra varianta.

Galaxy S24+ má stejně jako základ S24 vestavěný procesor Samsung Exynos 2400, výkon telefonu se ale zvedá díky vyšší kapacitě RAM (12 GB) i úložiště (256/512 GB). Parametry fotosoustavy jsou opět stejné jako v případě základního modelu, což zaručí vynikající kvalitu pořízených fotografií. Stejné tvrzení pak platí i o odolnosti telefonu (IP68). Vyšší je ale kapacita baterie, konkrétně 4 900 mAh, díky čemu vám S24+ vydrží v provozu déle. Nabitý bude také rychleji, protože podporuje rychlonabíjení až do výkonu 45 W.

Přečtěte si také: Jaké pojištění kryje případné rozbití mobilu či krádež?

Samsung Galaxy S24 Ultra – bezkonkurenční výkon i design

Smartphony Samsung Galaxy S24 Ultra působí už na první pohled velmi luxusně. Ve srovnání s předchozími modely mají ještě hranatější design, a navíc také titanový rám, který je letos čistě výsadou vrcholné verze Ultra. Barevné varianty jsou pak stejné jako u 2 nižších modelů – tedy černá, šedá, fialová a žlutá.

Kapacita RAM je stejná jako u S24+ (12 GB). To samé pak platí o kapacitě úložiště (256/512 GB), odolnosti (IP68), rychlonabíjení (45 W) a víceméně i o kapacitě baterie (namísto 4 900 u S24+ mají Ultra 5 000 mAh). Vrcholná verze se ale výrazně liší v těch nejzásadnějších komponentech – tedy procesoru, displeji a fotoaparátu.

6,8“ AMOLED displej verze Ultra má rozlišení 3 088 x 1 440 px. Co se týče fotosoustavy, dva teleobjektivy jsou stejné jako u nižších modelů (tedy 12Mpx širokoúhlý objektiv a 10Mpx teleobjektiv), hlavní fotoaparát je ale výrazně výkonnější – namísto 50 Mpx nabídne až 200 Mpx a 5x optický zoom, což vám nabídne neskutečné možnosti při fotografování a absolutně bezkonkurenční a profesionální kvalitu pořízených záběrů.

Výraznou mezeru mezi S24+ a S24 Ultra najdeme i ve výkonu. Model Ultra má totiž namísto procesoru Exynos od Samsungu vestavěný čip Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu. Při srovnání s verzí Gen 2 v Galaxy S23 Ultra je jeho výpočetní síla vyšší až o 30 % a grafický výkon o 25 %. Na spotřebě energie se to nijak neprojevuje, nová generace Gen 3 je i přes výrazně vyšší výkon naopak energeticky úspornější.

Case friendly ochranné sklo pro Samsung Galaxy se postará o ochranu vašeho telefonu a použít ho můžete s jakýmkoliv pouzdrem.

Závěr

Novinek je u Samsungu více, ty jsou přesto ale jaksi utlačovány do pozadí tou hlavní novinkou – příchodem umělé inteligence. Jedná se o hlavní tahák, na kterém značka Samsung svou novou řadu smartphonů postavila. A rozhodně to byl dobrý krok, jelikož řada Galaxy S24 se momentálně prodává až nadmíru dobře. Pokud preferujete Android před iOS, pak se jedná o jedny z nejlepších telefonů, jaké si na aktuálním trhu můžete pořídit.