Koupit si nabíječku na mobil je snadné. Většině z nás je totiž úplně jedno, jakou bude mít barvu nebo velikost – a řídíme se především podle ceny. Ale to může být i dost riskantní. Jak ukazují kontroly České obchodní inspekce (ČOI), některé nabíječky mohou být až životu nebezpečné. Podle čeho tedy vybrat kvalitní a bezpečnou nabíječku na mobil?

Pozor na nebezpečné nabíječky

Nejprve začněme nabíječkami, které jsou lákavé příznivou cenou. A také slibují vysoký výkon a kompatibilitu s různými zařízeními, ale přitom jsou to všechno jen lži. Vy, jakožto laik, to neodhalíte. Koupíte si nabíječku na iPhone za výhodnou cenu a máte radost, jak jste ušetřili. A pak vyhoříte. V lepším případě dojde jen k likvidace mobilu, v horším lehne popelem celý dům.V tom nejhorším vás nabíječka zabije.

Česká obchodní inspekce v květnu našla na trhu přesně takovou nabíječku na iPhone, jejíž prodej okamžitě zakázala. Jediné použití by mohlo být život ohrožující, protože u ní kvůli nedostatečné izolaci hrozilo riziko zásahu elektrickým proudem.

Nejhorší je, že nikdy nevíte, co kupujete. Pokud si objednáte levnou nabíječku z Číny nebo si ji koupíte v neznámém online obchodě, může jít o právě takový nebezpečný výrobek. Proto je jedinou sázkou na jistotu nakupovat nabíječky od prověřených výrobců a v prověřených e-shopech (či jejich kamenných prodejnách).

Přečtěte si také: Těšme se na MagSafe nabíječky, Battery Pack a Qi2

Nabíječky Apple

Máte iPhone a sháníte k němu nabíječku? Jistě, máte možnost koupit si i jinou než originální Apple nabíječku – ale v tom případě vybírejte velmi obezřetně. Originální Apple nabíječky jsou bezpečné a můžete jim věřit. Pokud hledáte levnější alternativu, volte například varianty od SWISSTEN.U těch je taktéž přísně dbáno na kvalitu a bezpečnost.

Výhodou je, že i levnější alternativy k Apple nabíječkám zvládají rychlonabíjení Power Delivery, poradí si s bezdrátovým nabíjením a zvládnou i MagSafe nabíjení.

APPLE Bezdrátová nabíječka s MagSafe dokáže zezadu nabíjet váš iPhone až 15 W

Jak vybrat nabíječku na doma?

Většina z nás si mobil dobíjí doma nebo v kanceláři. Takže mít po ruce klasickou nabíječku se vždycky vyplatí. Ale až si ji budete kupovat, dejte pozor zejména na jednu věc. Zvlášť obvyklekoupíte adaptéry určené k připojení do sítě a zvlášť si musíte koupit nabíjecí kabel, jímž propojíte nabíječku se svým mobilem. U SWISSTEN seženete obojí a v mnoha variacích. Takže jak se v té nepřeberné nabídce zorientovat?

Vybírat nabíječku na doma můžete třeba podle ceny. Ty nejlevnější SWISSTEN nabíječky stojí okolo 100 korun, což je paráda.

Možná je ale vaší prioritou spíš rychlost nabíjení než cena. V tu chvíli se řiďte podle parametrů nabíječek a zajímejte se především výkon. Platí, že čím vyšší je výkon, tím rychlejší může nabíječka být. Takže třeba se SWISSTEN síťová nabíječka GaN 70 W je sázkou na jistotu.

A dotřetice se při výběru nabíječky soustřeďte na nadstavbové funkce, které nabíjení zrychlí (rychlonabíjení Power Delivery či Qualcomm Quick Charge 3.0), při nabíjení dvou či více zařízení nabíječka dokáže rovnoměrně rozdělit výkon (nabíječky se SMART IC) nebo se zaměřte na speciality, které vám svými vlastnostmi vyrazí dech (například SWISSTEN síťový adaptér 87 W PD3.0 & QC3.0 PPS).

Jak vybrat nabíječku do auta?

Ačkoli nejčastěji nabíjíme mobil doma, můžeme se dostat do situace, kdy nebude po ruce zásuvka. Třeba v kempu, na festivalu nebo při jízdě autem a dlouhém používání navigace. V tu chvíli je ideálně využijte zdířku autozapalovače. A namísto připálení cigarety do ní vložte autonabíječku. I v této oblasti máte z čeho vybírat.

Pokud víte, že budete nabíjet více než jedno zařízení, sáhněte rovnou po adaptéru do auta s více porty.

A pokud nenabíjíte jen mobily, ale máte v autě třeba kameru nebo mini lednici, pořiďte si rovnou rozbočovač s vysokým výkonem.

Autonabíječka ale může vypadat i mnohem elegantněji. Pokud sháníte například držák na mobil do auta, sáhněte po držáku do ventilátoru se schopností nabíjení nebo po SWISSTEN nabíjecím držáku na čelní sklo/palubní desku.

SWISSTEN bezdrátový nabíjecí držák do auta vás podrží, když to budete nejvíce potřebovat

Jak vybrat bezdrátovou nabíječku?

Ještě před pár lety všichni nabíjeli mobil přes kabel. Dneska už nás ale nebaví pořád někde hledat kabely a řešit, který pasuje do kterého zařízení. A tak se není čemu divit, že se čím dál víc rozmáhá bezdrátové nabíjení. I při výběru bezdrátové nabíječky byste se ovšem měli řídit tím, co potřebujete a čeho je váš mobil schopný – a nehledět pouze na cenu. Pokud je pro vás cena ale prioritou, vězte, že nejlevnější SWISSTEN bezdrátovou nabíječku seženete už za necelých 200 korun.

I tady by měl být hlavním parametrem výběru spíš výkon. Čím je bezdrátová nabíječka výkonnější, tím rychleji nabíjí. Zatímco nejlevnější kousky mají výkon okolo 10 W, ty propracovanější nabízejí až 45 W (například SWISSTEN bezdrátová nabíječka 4v1 Mfi).

Máte-li iPhone, určitě vás zaujala možnost nabíjení novějších modelů s pomocí magnetické technologie MagSafe. Při výběru bezdrátové nabíječky se dívejte i na to, zda MagSafe umí či ne.

Jak vybrat nabíječku pro Apple?

A teď je tu velká otázka pro milovníky Apple. Chcete iPhone, Macbook, iPad nebo AirPods nabíjet originální nabíječkou? Nebo slevíte ze svých nároků a bude vám stačit neoriginální, ale stejně dobře fungující alternativa?

Na SWISSTEN.eu najdete oba typy. A odpřisáhneme, že u žádného ČOI neobjevila závadu ohrožující život. Takže můžete být klidní. Nabíječky pro Apple výrobky pak u nás můžete vybírat podle několika kritérii:

  • Vyžadujete funkci rychlonabíjení Power Delivery?
  • Má váš model iPhone schopnost nabíjení přes MagSafe?
  • Chcete bezdrátovou nabíječku nebo raději tu s kabelem?
  • Máte více zařízení od Apple, takže byste ocenili spíš nabíječku typu 2v1, 3v1 nebo 4v1?
  • Máte i Macbook, takže sháníte nabíječku vhodnou také pro něj?

Jak vybrat nabíječku pro chytré hodinky?

Nakonec se podívejme na to, jak nejlépe vybrat nabíječku pro chytré hodinky (ať už máte hodinky s Androidem nebo Apple Watch), bezdrátová sluchátka (opět může jít o ta od Apple nebo třeba o variantu od SWISSTEN), elektronickou cigaretu, iPod nebo iPad? Opět záleží na tom, co je pro váš zásadním požadavkem:

  • Je to cena? V nabídce SWISSTEN si na jedno kliknutí můžete vyfiltrovat ty nejlevnější, ale přesto velmi kvalitní nabíječky.
  • Je to výkon? V tu chvíli hledejte opět podle ceny, ale začněte naopak od nejvyšší (protože vysoký výkon a vysoká rychlost zkrátka něco stojí).

Rádi byste měli jednu nabíječku určenou pro více zařízení? V tom případě zkuste adaptér s mnoha různými porty, případně SWISSTEN nabíječku 3v1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *