Focení selfie tyčí

Chcete si udělat fotku s partou přátel nebo jen úplně sám?  Selfie tyč je přesně tím, co potřebujete.

 Co je selfie tyč?

Jedná se o plastové nebo kovové teleskopické tyče zakončené držákem (pro kameru nebo mobilní telefon) nebo stativovým závitem. Pojmenování selfie tyče vychází z pojmu selfie. Tento pojem charakterizuje typ autoportrétu, který lze pořídit vlastní rukou.

Jak používat selfie tyč?

V případě nákupu selfie tyče s tlačítkem je její ovládání v kombinaci s mobilním telefonem naprosto jednoduché.  A to také díky flexibilitě tyče a absenci externího nabíjení.

Jediné, co musíte udělat, je umístit telefon do držáku a připojit kabelem. Samozřejmě záleží na typu operačního systému mobilního telefonu.

Jak zprovoznit selfie tyč?

U operačního systému Android a Windows Phone je nastavování složitější.  Mnohdy je nutné stažení dodatečné aplikace, která tento ovladač hlasitosti obsahuje. Mezi ty nejznámější a nejvíce používané patří aplikace Camera360 Ultimate, Snapchat, Snap Clap nebo také Instagram.

Na zapnutí či vypnutí samotné selfie tyče slouží tlačítko on/off umístěné přímo na ní.

Operační systém Android vyžaduje provést softwarové nastavení a poté již selfie tyč bude fungovat.

  1. Nutnost spustit fotoaparát mobilního telefonu.
  2. Vyhledat nastavení fotoaparátu.
  3. Vyhledat v nastavení položku Spoušť (Capture) a nastavit hodnotu hlasitosti.

Operační systém iOS je na nastavování funkce selfie tyče daleko snazší. Zde stačí pouze vložit telefon do držáku a propojit konektor se vstupem na sluchátka.

Jaké jsou typy selfie tyčí?

  • Bezdrátové s dálkovým ovládáním

Dálkový ovladač používá k připojení Bluetooth, díky tomu vytvoříte fotografie úplně odkudkoliv. Tento druh selfie držáku obsahuje akumulátor, který musíte dobíjet. K tomu, ale plně postačí nabíjecí kabel k telefonu. Samozřejmostí je možnost dobíjení selfie tyče s Bluetooth z powerbanky.  A v případě, kdy se akumulátor vybije, můžete využívat držák nadále, ovšem bez dálkového ovládání.

  • Selfie tyče se spouští přímo na tyči – kabelové připojení

Ovládat selfie tyč a pořizovat fotografie můžete pomocí tlačítka na rukojeti. Velkou výhodou tohoto typu selfie tyče je to, že se nemusí dobíjet. Energie totiž čerpá přímo z mobilního telefonu, ke kterému je selfie tyč připojena kabelem.

Jak spárovat selfie tyč s Bluetooth?

Spárování selfie tyče se stativem a Bluetooth spouští funguje pomocí Bluetooth a je využíváno zejména mobilními telefony, které nemají jack konektor na sluchátka, tudíž nemají možnost spojení selfie tyče pomocí kabelu. Propojení zařízení a mobilního telefonu není omezeno operačním systémem, postačí pouze funkce Bluetooth v telefonu. Propojení selfie tyče a telefonu je velice jednoduché a postačí pouze:

  1. Zapnout Bluetooth na mobilním telefonu.
  2. Podržet zapínací tlačítko na selfie tyči.
  3. Na telefonu vyhledat Bluetooth selfie tyče a spárovat.

Jak fotit selfie na iPhone?

Přímo možnost focení selfie v portrétovém režimu umožňuje iPhone X a výše. Tyto fotografie lze poté upravovat pomocí efektů portrétového nasvícení.

Focení selfie je velice jednoduché. Co musíte udělat?  

  1. Otevřít aplikaci Fotoaparát.
  2. Vybrat režim Portrét a zvolit tlačítko předního fotoaparátu.
  3. Umístit telefon před obličej a pomocí tlačítka ovládající hlasitost vyfotografovat.

Náš tip: Chcete mít svůj iPhone vždy pln energie pro vaše selfíčka? Pak byste měli vědět, jak opravdu rychle nabít iPhone.

Jak udělat nejlepší selfie?

Existuje několik základních rad, které mohou pomoci při focení selfie.

  1. Nejdůležitější je vhodný výběr světla. Nejvhodnější je zvolit světlo, které dopadá přímo na obličej a je umístěno mírně nad úrovní tváře. To má za důsledek menší výraznost rysů ve tváři. Naopak světlo, které je umístíte níže zvýrazňuje rysy ve tváři. Důležitá je samozřejmě také intenzita světla, která by neměla být vysoká.
  2. Selfie foťte vždy na výšku. Díky tomu nevzniká zbytečný volný prostor v okolí obličeje a dochází k zachycení celého obličeje a části trupu. Bonusem je i zeštíhlení obličeje.
  3. Fotografovat výhradně na zadní foťák a z vhodné vzdálenosti. Uvědomte si, že žádný z dostupných mobilních telefonů nemá dostatečně kvalitní přední fotoaparát na focení selfie. Proto je nejlepší focení zadním fotoaparátem a ideálně s co nejvíce nataženou rukou, aby došlo k zachycení nejen samotného obličeje, ale i části postavy.
  4. Zaměřte se také na pozadí a vyhněte se fotografování v koupelně. Všichni si umíme představit, jak krásně vyfocené selfie dokáže znehodnotit, např. nepořádek v pozadí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *