Cyklistika je jedním z nejoblíbenějších sportů v ČR vůbec. Patří také k těm dostupnějším a levnějším sportům – sice si můžete pořídit i silniční kolo, které je dražší než osobní automobil, k tomu, abyste si začali užívat výhody, které z pravidelné jízdy na kole plynou, ale takové kolo nepotřebujete. Úplně vám postačí i kolo za pár tisíc Kč. Začít se pravidelně věnovat cyklistice se rozhodně vyplatí. Jaké výhody vám to může přinést?

Benefity cyklistiky

  • Jízda na kole zlepšuje kardio a patří k těm nejlepším aerobním aktivitám. Zlepšuje celkovou fyzickou kondici a posiluje kardiovaskulární systém.
  • Cyklistika je výborným způsobem, jak zhubnout.
  • Ve srovnání s během cyklistika nepřetěžuje kyčelní klouby a kolena.
  • Na kole nepracují jenom nohy – zejména při jízdě do kopce výrazně posilujete i předloktí a ramena. Zapojen je také střed těla.
  • Pokud budete kolo využívat na běžné cesty do práce nebo do města, výrazně ušetříte za provoz automobilu a uděláte tím službu i životnímu prostředí.
  • Při jízdě na kole se v lidském těle produkují endorfiny. Ve spojení s přírodou a výhledy, které budete na kole míjet, je proto cyklistika také prostředkem k tomu, jak být šťastnější.

To je výčet hlavních výhod, proč začít pravidelně cyklistiku provozovat. Spoustu lidí ale od jízdy na kole často odradí počasí. To, že byste na kole mohli jezdit pouze za příznivého počasí, je ale jenom fáma. Jezdit můžete i v horších podmínkách, za deště či dokonce v lijáku. Akorát tomu musíte přizpůsobit vaše cyklo vybavení.

Otázka na tělo: Jak dopadlo vaše novoroční předsevzetí? Začali jste sportovat?

Vybavení na kolo do špatného počasí

Vybavení lze rozdělit do 2 kategorií. Na ochranu vašich osobních věcí a vás samotných. Co je k jízdě na kole za špatného počasí potřebné?

Ochrana osobních věcí

Při jízdě na kole budete mít z osobních věcí u sebe minimálně určitě mobil či klíče. Vždy je dobré mít u sebe také doklady. Dále sebou vozte pro případ technické závady na kole také náhradní díly a nářadí. Při velmi dlouhé jízdě se zase může hodit například powerbanka. To už je celkem dost věcí. Kam je uložit a jak je ochránit před deštěm a špatným počasím?

Velmi elegantním řešením jsou vodotěsná pouzdra na kolo. Toto vodotěsné pouzdro Hard Sheel pojme telefony s uhlopříčkou do 6.7“, nářadí na kolo či powerbanku. Upevňuje se na středovou tyč kola.

Hodit by se ale mohlo i něco většího – na kole tak uvezete vše potřebné. Vnitřní kapsu s dostatečným úložným prostorem má například toto vodotěsné pouzdro na kolo Swissten, které se upevňuje pomocí suchých zipů na řídítka, nebo toto vodotěsné pouzdro na kolo se sluneční clonou, které má stejný systém uchycení. Obě pouzdra pojmou vše potřebné najednou. Telefon se umístí nahoru pod průhlednou slídu, která vám ho umožní ovládat i přes pouzdro, a to klidně v dešti. Do vnitřních kapes pouzder pod telefonem umístíte zbytek osobních věcí. Někoho jistě potěší také boční vývod na sluchátka či na kabel od powerbanky, který najdete na obou typech pouzdra Swissten.

Související produkty

Voděodolné pouzdro na kolo Hard Sheel – ideální na mobil a drobnosti
Vodotěsné pouzdro na kolo Swissten se sluneční clonou

Ochrana cyklisty

Abyste mohli jezdit na kole v dešti, musíte samozřejmě vybavit také sebe. Co určitě potřebujete? Rozhodně se neobejdete bez těchto 5 věcí:

  1. Nepromokavá cyklistická bunda, která ochrání před deštěm horní část těla a předloktí.
  2. Nepromokavé cyklistické kalhoty. Jejich klasický střih ale při jízdě občas rád leze do řetězu. Pokud kalhoty nedisponují nějakým páskem na stažení kolem lýtka či kotníku, pořiďte si ho také.
  3. Nepromokavé rukavice. Ty obyčejné na jízdu v dešti nestačí. Ruce musíte mít celou dobu v suchu a teple, abyste byli schopní kolo plnohodnotně ovládat v každé situaci.
  4. Nepromokavé boty nepotřebujete. Postačí si pořídit nepromokavé návleky a natáhnout si je na boty.
  5. Brýle. Ty jsou při jízdě na kole samozřejmostí, za hezkého počasí to ale můžete risknout i bez nich, což ale rozhodně nedoporučujeme. Za deště už jsou brýle naprostou nutností – chrání vaše oči před proudy vody. Na kole musíte vidět vždy a za všech okolností.

A to je vše, co k jízdě na kole za deště potřebujete. Jezdit a užívat si výhod cyklistiky proto můžete za každého počasí.

Náš tip: Ke zdravému pohybu na kole můžete své blízké motivovat. Stačí jim věnovat dárkový poukaz na nákup sportovního vybavení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *