Většina z nás se v kabelech moc nevyzná. K mobilu máme nabíjecí kabel, popřípadě datový kabel. Ke sluchátkům audio kabel. Nějaké jsou ještě u počítače. Moc jim nerozumíme a prostě je jen podle potřeby střídáme. Víte ale, že vám život mohou usnadnit různé adaptéry, propojky a huby? Podívejme se na ně proto podrobněji.

Pokud se živíte jako elektrikář, tak víte, co se skrývá uvnitř kabelů. Pokud jste zavilým ajťákem, máte typy a funkce kabelů v malíku. Nebo jste si to zkrátka nastudovali, protože nutně potřebujete vědět, k čemu jaký kabel slouží a kdy který použít. Většina z nás se v kabelech ale doslova zamotává.

Nejen, že jich kvůli různým typům konektorů máme doma přespříliš, ale často dlouze hledáme ten pravý. Který je k nabíjení mobilu, který k chytrým hodinkám Apple Watch a který k bezdrátovým sluchátkům? A proč se tu válí ten opuštěný audio kabel? A co je tohle za kabel, který nejde do ničeho zapojit?

USB huby

Prvním dobrým řešením pro majitele počítačů a notebooků jsou takzvané USB huby. Pokud svůj USB hub ještě nemáte, měli byste o nějakém zapřemýšlet. Je to totiž velmi šikovná pomůcka, jak zkrotit přehršle kabelů a mít je všechny pod dozorem, všechny připojené zároveň a nikdy už žádný nehledat v nepřehledném chumlu.

USB huby vám nabízejí porty navíc. Takže už nemusíte kabely střídat, ale připojíte je natrvalo a všechny. Někomu postačí SWISSTEN USB-C hub 4v1, ale existuje třeba i SWISSTEN USB-C hub 6v1. A pro fajnšmekry je tu SWISSTEN USB-C hub 8v1 (ten nabízí například USB-C Power Delivery, HDMI 4K, LAN RJ45, 3x USB 3.0, SD nebo micro SD).

USB hub Swissten 8v1 nabízí přenosovou rychlost až 5 Gb/s

OTG přechodky

Pokud netušíte, co to je USB OTG, tak vězte, že je to obyčejná přechodka. Neboli přechodka mezi různými druhy kabelů. Díky ní můžete pohodlně propojit dva kabely, které byste za jiných okolností nikdy nespojili. Nebo připojit kabel k zařízení, do nějž by za běžné situace připojit nešel – protože má odlišný typ konektoru. USB OTG přechodky jsou tak báječným řešením pro každého, kdo pořád hledá správný kabel.

USB OTG vypadá na první pohled jako flash disk. Umí toho ale mnohem více

Pomohou majitelům zařízení od Apple, stejně jako majitelům Androidů. Využít je můžete u tabletů, notebooků nebo přehrávačů. Jediné, na co si musíte dát pozor, je, který konec je takzvaný samec a který je takzvaná samice. Pokud si vyberete opačnou OTG přechodku, než potřebujete, bude vám k ničemu.

Například – je velký rozdíl, jestli si koupíte SWISSTEN OTG adaptér/přechodku USB-C (samec)/USB-A (samice) nebo SWISSTEN OTG adaptér/přechodku USB-A (samec) / USB-C (samice).

Přečtěte si také: Co je to USB OTG a jak ho využijete?

Adaptéry s JACK 3,5 mm

Další specialitou jsou adaptéry pro audio kabely. Většině smrtelníků stačí audio kabel, který je pevně zabudovaný do jejich sluchátek. Ale možná si s technikou rádi hrajete, propojujete reproduktory, připojujete zesilovače, rádi si prodlužujete krátké kabely a tak dále. Takže adaptéry jsou vaší pravou rukou.

Kromě toho, že existují adaptéry pro běžné datové nebo nabíjecí kabely, tak si můžete pořídit také audio adaptéry. Jejich koncovky mohou být různorodé – na jednom konci USB-C, na druhém JACK 3,5 mm. Na jednom konci Lightning, na druhém konci JACK 3,5 mm (což je nezbytnost pro všechny majitele iPhonů, kteří chtějí poslouchat hudbu přes kabel). A za pozornost rozhodně stojí třeba i SWISSTEN audio adaptér 3,5 mm JACK samec/samice.

Síťové adaptéry

Když se řekne síťový adaptér, nejspíš se vám vybaví běžná síťová nabíječka. Té se totiž říká i adaptér. Je to zkrátka ta část nabíječky, kterou připojujete do zásuvky nebo k jinému zdroji elektřiny (v případě autonabíječek třeba do autozapalovače). Ale existují i síťové adaptéry, které nepřipojíte přímo do sítě. Připojíte do nich kabely ze svého zařízení a z opačné strany zapojíte kabel, který pak přes nabíječku zapojíte do sítě.

Zní to složitě, ale není. Typické jsou síťové adaptéry pro nabíjení notebooků. Jejich výhodou je, že mají zpravidla více portů, takže do nich můžete zapojit různé typy kabelů a těmi nabíjet různá zařízení. V podstatě je to jakési prodloužení nabíječky, do níž zároveň přidáte více zdířek pro současné nabíjení více zařízení. Což je v dnešní rychlé době více než praktické.

SIM adaptéry

Když řešíme různorodé adaptéry, které vám mohou zpříjemnit a zjednodušit život, je dobré zmínit i SIM adaptéry. Možná totiž nevíte, že něco takového existuje – a kdybyste to už dávno věděli, ušetřilo by vám to spoustu starostí. Proč?

Pokud máte starší tlačítkový telefon, tak je pravděpodobné, že v něm máte vloženou SIM kartu klasické velikosti. Pokud si pořídíte novější model telefonu, tak je pravděpodobné, že bude vyžadovat menší SIM kartu. Nebo ještě menší SIM kartu. Proto se SIM karta dá jednoduše vylamovat a zmenšovat podle potřeby. Její případné zvětšování už ale může být problém – zejména pokud jste už odlomenou nepotřebnou část vyhodili.

Pokud se vám taková nepříjemnost stane, musíte zamířit do prodejny vašeho operátora a požádat tam o novou SIM kartu. Nebo si jednoduše pořídíte SIM adaptér. Díky sadě SIM adaptérů od SWISSTEN snadno zmenšíte nebo zvětšíte SIM kartu na přesně takovou velikost, kterou zrovna potřebujete. A SIM kartu pak můžete vložit do chytrého telefonu, tlačítkového telefonu nebo do jiného zařízení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *