Kameru na chytrém telefonu používáme skoro denně, natáčíme s její pomocí i děláme fotky. Vlastníme-li laptop, tak i ten mívá zabudovanou webkameru, kterou můžeme využívat pro videohovory. A externí videokamery se dají přikoupit i ke stolním počítačům. Jsou to zkrátka neocenitelní pomocníci. Ale právě s webkamerami se pojí celá řada bezpečnostních rizik.

Bezpečnost na prvním místě

Někteří lidé si webkameru zarputile přelepují a jiní se jim kvůli tomu posmívají. Ale on to žádný důvod k posměškům není. Naopak. Policie a odborníci věnující se kybernetické bezpečnosti potvrzují, že každý rok se v Česku odehrají stovky útoků na webkamery. Uživatelé o tom často ani neví, ale nenápadný útočník se přes zapnutou kameru může dozvědět spoustu citlivých informací, které posléze může zneužít. Nemluvě o intimních záběrech, jejichž prostřednictvím pak dotyčného člověka může začít vydírat.

Proto není radno bezpečnost webkamer (ale ani kamer integrovaných v telefonech či tabletech) podceňovat. Pokud webkameru máte, chraňte je, aby ji hacker nemohl zneužít.

Nemáte webkameru a sháníte nějakou kvalitní, a zároveň stylovou? Zkuste Swissten webakmeru FHD 1080P s automatickým ostřením.

Jak chránit webkameru?

Přelepování kamery a jeho odstraňování pouze pro chvíle, kdy ji aktivně používáme, je sice účinné, ale stačit to nemusí. Notebooky a další zařízení často mají webkameru propojenou s mikrofonem, takže i když útočník kvůli nálepce nevidí, tak dobře slyší.

V první řadě si tedy ve svém zařízení zkontrolujte, které aplikace mají ke kameře aktuálně přístup – a odstraňte všechny, která tam nemají ani nemusejí být. Tutéž „čistku“ můžete provést i ve svém tabletu nebo smartphonu – zjistěte, kterým aplikací jste povolili přístup ke kameře a fotoaparátu a odeberte ho těm, které ho nutně nepotřebují.

Pozor na podezřelé odkazy

Každému občas přijde e-mail nebo zpráva ze sociálních sítích, která obsahuje podezřelý odkaz. Pokud nevíte, kdo ji posílá a kam odkaz míří, neklikejte na něj. Pouhé kliknutí totiž může být potvrzením, na které útočník čeká – a rázem se dostane do vašeho počítače nebo smartphonu. Tam už může nikým neviděn začít hledat citlivé údaje. A může si dle libosti i spouštět webkameru a jejím prostřednictvím sledovat a poslouchat, co se u vás děje.

Právě přes kliknutí na podivné odkazy se prokazatelně odehrává nejvíce útoků na webkamery. Proto pokud víte, že jste v minulosti na něco podobného kliknuli, raději si překontrolujte přístupy ke své webkameře a blokujte vše podezřelé.

Vylepšená IT řešení nejen pro webkamery

Pokud jste v IT oblasti trochu zběhlejší, můžete svou webkameru ochránit ještě dalšími způsoby.  Nebo o to požádat nějakého ajťáka. Doporučuje se nejen dostatečně silným heslem zabezpečit Wi-Fi síť, k níž je vaše zařízení připojeno, ale i ji rozdělit na dvě části – jednu pro komunikaci po internetu a druhou pro komunikaci mezi zařízeními.

Zároveň si překontrolujte vzdálené přístupy a ty podivné a neoprávněné mažte a blokujte.

Náš tip: Nemáte už kam webkameru zapojit? K čemu se hodí USB huby a jak na jejich výběr?

Namiřte webkameru jinam

Naším posledním tipem na zabezpečení webkamery je namířit ji jinam – tedy nejlépe do míst, kde nemůže v případě napadení snímat nic zajímavého. Notebook vždy po vypnutí zavírejte. Monitor počítače či externí webkameru pootočte tak, aby nemířila na prostory ložnice či dětského pokoje. Smartphone a tablet pokládejte vždy kamerou dolů.

O rizicích spojených s webkamerami poučte samozřejmě i své děti, které mnohdy netuší, že právě kamera by mohla být zneužita. A zvlášť teenageři se právě před ní mohou dopouštět jednání, které může být útočníkem zneužito k pozdějšímu vydírání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *