Sportovní sluchátka

Bez hudby si řada z nás zkrátka neumí představit život. Dodává nám energii a rytmus, což se zvlášť hodí také při sportu. Jak vybrat ta správná sportovní sluchátka?

Jaké typy sportovních sluchátek existují?

 Se sluchátky v uších při sportu souhlasí i odborníci. Hudba totiž podporuje produkci endorfinů. Laicky řečeno, jsme šťastnější, a tedy i motivovanější u jakéhokoli sportu déle vydržet. Což oceníte při běhu i v posilovně. Někomu též hudba pomáhá udržet u běhání rytmus.

Pořídit si můžete hned několik typů sluchátek. V základu můžeme sportovní modely rozlišit na bezdrátové a na ty s kabelem. Oba mají své přednosti.

1.     Bezdrátová sportovní sluchátka

Bezdrátová sluchátka na běhání či jiné sporty zajišťují přenos hudby přes Bluetooth. Absence kabelu je především pohodlná. Sportovní sluchátka na běhání vás v bezdrátové verzi tedy nebudou omezovat. Naopak k nevýhodám jednoznačně patří horší kvalita zvuku a to, že je musíte často nabíjet.

2.     Sportovní sluchátka s kabelem

Sportovní sluchátka na běhání a sportovní aktivity s klasickým kabelem disponují oproti tomu neomezenou výdrží. V případě, že budete preferovat kabel, zvolte maximální délku 1,5 metru, která nikde nepřekáží a je tak akorát. Při nošení sluchátek s kabelem je však důležité mít na paměti, že se mohou nechtěně zachytit o náušnice nebo jiné šperky. Z mnoha dostupných druhů si zaručeně vyberete taková sluchátka, která vám budou vyhovovat. Což se bude odvíjet zejména od konkrétního typu.

Přečtěte si také: Jak připojit sluchátka s jack 3,5 k iPhone?

Typy sluchátek

Ten se rozlišuje podle způsobu usazení na ucho nebo podle typu provedení mušlí. Sluchátka tak dělíme na:

  • do uší
  • na uši
  • za uši
  • okolo uší
  • na lícní kosti

Model sluchátek vybírejte podle sportu

Konkrétní model vybírejte i s ohledem na sport, kterému se chceme věnovat. Bezdrátová sportovní sluchátka se vyznačují hlavně nízkou hmotností a kompaktními rozměry. Proto řada lidí volí kompaktní špunty nebo pecky. Ty se hodí na běhání, na kolo anebo na jakýkoliv individuální sport, při kterém se rychle pohybujete.

Při použití venku je v rámci vaší bezpečnosti nežádoucí nadměrné tlumení hluku. Naopak při tréninku ve fitness centru tuto vlastnost oceníte. Nejlepší sportovní sluchátka do fitka jsou ta s hlavovým mostem, která dostatečně drží a nabízejí pohodlí. Právě to, že nás nikde sluchátka netlačí, je dalším důležitým aspektem.

Pokud jste se rozhodli pro sluchátka bezdrátová, která oceníte, jak při běhu, tak ve fitku, myslete na to, že v případě tzv. true-wireless sportovních sluchátek hrozí při běhu, že jeden z náušníků ztratíte. Z tohoto důvodu mohou být lepší modely s propojovacím kabelem. Záleží ale na tom, jak jste ochotni se sluchátkům při sportu věnovat.

Ve všech případech oceníte odolností vůči potu a venku též proti vodě. Jak jsou sluchátka odolná, to poznáte podle příslušného označení IP. Sluchátka odolávající potu by měla mít alespoň IPX4. Čím vyšší bude druhá číslice, tím lépe.

Jak používat sportovní sluchátka?

  • Tzv. cirkumaurální sluchátka poznáte podle toho, že obepínají celý boltec. Výhodou tohoto typu je schopnost skutečně kvalitně izolovat posluchače od okolního prostředí a jeho zvuků. Dělí se podle konstrukce na typ uzavřený a otevřený. Otevřená sluchátka se vyrábí z materiálu, který dokáže propouštět zvuk.
  • Supraaurální sluchátka pak leží přímo na ušním boltci, který nepřesahují. Jde o lehké a přenosné modely s o něco méně výraznou schopností tlumení. Jde o nejlepší sluchátka do posilovny.
  • Naopak nejlepší bezdrátová sluchátka na běh představuje typ intraaurální. Ta se dělí na tzv. pecky nebo špunty. Špunty je zasuňte do zvukovodu, zatímco pecky leží u jeho vyústění. Špunty vám dopřejí kvalitnější poslech než pecky a vyznačují se i dobrou schopností tlumit okolní ruch.
  • Novinkou současného světa sluchátek jsou tzv. sluchátka na lícní kost. Pro přenos zvuku se u nich neužívá zevní střední ucho, ale lícní kosti. Výhodou je, že s nimi stále dobře slyšíte své okolí, proto se používají hlavně ve sportovní sféře.

Nejlepší sportovní sluchátka Swissten

Sluchátka Swissten EarBuds Dynamic můžete mít ve 4 barvách

V tomto případě jde o velmi odolná sluchátka s kovovým tělem, která jsou vybavena klasickým kabelem. Model nabídne kvalitní reprodukci zvuku, především dobré provedení basů. Díky funkci potlačení okolního ruchu se můžete dostatečně soustředit na svůj výkon.

True wireless sluchátka StoneBuds vydrží na jedno nabití až 10 hodin

Ergonomické provedení sluchátek Stonebuds dokonale padne do každého ucha. Jde o typ True-Wireless, nebudete tak omezeni žádnými kabely. Nabíjení trvá pouze 2 hodiny.

Sluchátka pro aktivní – Swissten Active

Bezdrátová sportovní sluchátka jsou vybavena Bluetooth 5.0 a současně mají i kabel kolem krku. Nehrozí tak, že je v terénu ztratíte. Díky integrovaným háčkům navíc skvěle sedí v uších. Kapacita baterie 85 mAh zajisítí výdrž až 4,5 hodiny.

2 thoughts on “Sportovní sluchátka pro váš super výkon”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *